Beneficiarii Rabla nu-și permit mașini noi

Articol publicat in sectiunea Social pe data 27 februarie 2015

Mai puţin de o treime dintre cei care obţin prima de casare în programul Rabla o şi folosesc pentru a cumpăra o maşină nouă, potrivit datelor transmise agenției Mediafax de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), care gestionează proiectul.

Anul trecut, prin programul Rabla au fost casate aproape 20.400 de maşini vechi şi au fost decontate tot atâtea tichete pentru achiziţia de maşini noi, de către persoanele fizice şi juridice.

Dintre cei peste 16.800 de cetăţeni care, casându-şi vechile maşini, au obţinut tichetele de reducere de 6.500 de lei pentru achiziţionarea unui autoturism nou, doar circa 5.400 le-au şi folosit. Ceilalţi 11.300 au preferat să cedeze prima de casare.

Astfel, două treimi dintre cei care au achiziţionat autovehicule noi prin programul Rabla pentru persoane fizice au fost cetăţeni care au preluat prima de casare de la cei care au avut o maşină mai veche de opt ani pe care au predat-o pentru casare, dar nu au avut posibilitatea să-şi cumpere o maşină nouă.

Pe lângă prima de casare au fost acordate şi eco-bonusuri de 500 de lei. Acestea sunt oferite pentru achiziţionarea unor autoturisme noi cât mai nepoluante, mai exact pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii ce CO2 mai mică de 100g/km, şi respectiv achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid. Cei care au optat pentru autoturisme cu mai multe dintre aceste caracteristici au putut beneficia de maxim două eco-bonusuri, adică de o reducere suplimentară de 1.000 de lei.

Anul trecut, au fost solicitate şi obţinute 1.600 eco-bonusuri, dintre care 1.500 de persoane fizice şi 76 de persoane juridice.

Doar circa 300 de eco-bonusuri au fost solicitate de cetăţeni care şi-au păstrat prima de casare, care le-au folosit pentru a cumpăra autovehicule ecologice, în timp ce 1.200 de eco-bonusuri au fost folosite pentru achiziţia de autovehicule ecologice de persoane cărora le-a fost cedată prima de casare.

În proiectul programului Rabla pentru 2015 este prevăzut ca tichetul de reducere de 6.500 de lei să poată fi în continuare transferat, iar valoarea eco-bonusului va creşte anul acesta de la 500 la 1.500 de lei.

Bugetul alocat anul acesta pentru Rabla va fi de 200 milioane de lei, cu 33% mai mare decât anul trecut. În 2014, bugetul programului a fost de 140 milioane de lei, din care a fost decontată suma de aproape 133 milioane de lei.

Cele mai multe maşini vechi scoase din uz anul trecut au fost în Bucureşti (4.600), Prahova (1.000) şi Argeş (1.000), iar cele mai multe autovehicule noi achiziţionate prin program au fost în Bucureşti (6.000), Constanţa (1.100) şi Prahova (1.000), au precizat, pentru Mediafax, reprezentanţii AFM.

Pentru prima dată, numărul tichetelor alocate persoanelor juridice (3.000) a fost suplimentat, fiind decontate 3.560 de tichete.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!