Beneficiile prezenţei imigranţilor în UK, „ascunse sub preş” de guvernanţi

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 17 martie 2014

Reprezentanţii cabinetului premierului David Cameron au încercat să tăinuiască rezultatele unui raport guvernamental ce ducea la concluzia că impactul prezenţei imigranţilor nu este atât de defavorabil Marii Britanii precum susţin unii oameni politici, a dezvăluit BBC News în ediţia online din 5 martie.

 

Informaţii „periculoase”

Un studiu comandat de guvern a dezvăluit că impactul prezenţei forţei de muncă imigrante asupra şomajului din Regatul Unit nu este atât de defavorabil pe cât obişnuiau să susţină în public unii dintre reprezentanţii puterii. Ministrul de interne Theresa May declara, în acest sens, că la fiecare 100 de imigranţi care se stabilesc în Marea Britanie, 23 de localnici rămân fără ocupaţie. Aprecierea, care se baza pe date vehiculate în 2012, într-o analiză efectuată de organizaţia Comitetul Consultativ pentru Migraţie (Migration Advisory Committee – MAC) este, însă, incorectă. Ea a fost contrazisă de studiul actualizat amintit anterior, realizat tot de specialiştii de la MAC.

Publicarea datelor reale a fost considerată „periculoasă” de către oficialităţile guvernamentale, au aflat realizatorii programului de ştiri BBC Newsnight al televiziunii naţionale britanice. Guvernanţii au susţinut că raportul nu este finalizat, atunci când jurnaliştii au făcut publică intenţia politicienilor de a nu dezvălui opiniei publice datele despre impactul real al imigraţiei.

———————————————-

„Pe termen lung, se susţine că prezenţa imigranţilor nu va avea un impact negativ asupra nivelului salarizării, nici asupra ocupării pieţei muncii de către lucrătorii autohtoni. Cu timpul, economiile naţionale care se confruntă cu forţa de muncă migratoare reuşesc să se auto-regleze, ajungând la stabilitate.  Ele sunt caracterizate de o dinamică care vor stimula productivitatea muncii şi inovaţiile generând influenţe pozitive asupra pieţei muncii.”

Extras din concluziile raportului „Impactul imigraţiei asupra ocupării forţei de muncă autohtone”

———————————————-

 

Contestaţi de adversari şi parteneri

Încercarea de a „ascunde” rezultatele unui studiu legat de imigranţi de către politicienii de la putere a inflamat opinia publică şi i-a contrariat pe adversarii politici ai actualilor guvernanţi. Vocile contestatarilor s-au amplificat după ce s-a aflat că documentul era pregătit pentru publicare încă de la sfârşitul anului trecut. Opoziţia laburistă din parlamentul britanic a reacţionat dur, solicitând dezvăluirea imediată a rezultatelor raportului privind imigraţia.

Social-democraţii, parte a coaliţiei de guvernământ, i-au acuzat deschis, la rândul lor, pe colegii lor conservatori, că se fac vinovaţi de „tăinuirea” unui document oficial. Astfel, ministrul afacerilor, liberal-democratul Vince Cable, a arătat că a fost întotdeauna convins că imigranţii sunt un câştig pentru Marea Britanie. Iar liderul social-democrat, vicepremierul Nick Clegg, le-a reproşat colegilor conservatori că au devenit prea preocupaţi de migraţie, deşi aceasta reprezintă o problemă pe care, în realitate, nu o pot controla.

Studiul a fost publicat, în cele din urmă, în 6 martie şi poate fi consultat accesând link-ul:

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/287287/occ109.pdf

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!