Benzină mai scumpă în 2015

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 14 noiembrie 2014

Preţurile la tutun şi alcool vor scădea anul viitor, întrucât a fost deja parcurs calendarul de aliniere a nivelurilor accizelor, iar Banca Națională a României (BNR) prognozează o ieftinire medie de 0,1%, în special din accize, în timp ce benzina se va scumpi cu 0,3%, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

 „La produsele din tutun şi băuturi alcoolice avem creşteri în 2014 şi scăderi în 2015. Sunt legate de faptul că tot programul de accizare a fost îndeplinit, deci nu mai vedem aici probleme deosebite”, a spus Isărescu la prezentarea raportului trimestrial privind inflaţia.

Pe de altă parte, Isărescu a precizat că nu are indicaţii de la Ministerul Finanţelor privind construcţia bugetară sau alte măsuri fiscale, dar banca centrală încorporează în modele numai evoluţiile certe care decurg din actele normative în vigoare.

Ulterior, reprezentanţii BNR au precizat că prognoza se bazează pe legislaţia în vigoare, care prevede calculul accizei prin indexarea cursului de schimb de la 1 octombrie 2013 cu rata inflaţiei din ultimele 12 luni, la fel cum s-a procedat şi în acest an.

Prognoza BNR indică o scumpire a combustibililor cu circa 0,3%, în ciuda reducerii accizei, cel mai probabil pe o estimare de creştere a preţului internaţional al petrolului. Pentru 2015, banca centrală a revizuit în scădere cu 0,8% prognoza de inflaţie, de la 3% în august la 2,2%.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!