„Bessarabian Nights”: Debut la Londra

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 12 aprilie 2014

Londra_Stela Brinzeanu_autor_Bessarabian_Nights„Bessarabian Nights” este titlul primului roman publicat la Londra de românca Stela Brînzeanu. Originară din Republica Moldova, ea a trăit la Londra în ultimii 14 ani, sperând că va reuşi să îşi îndeplinească un vis: acela de a scrie o carte…

 

 

De la Mereşeni la Londra

Diaspora Românească: De unde vine Stela Brînzeanu şi de când trăieşte ea la Londra?

Stela Brînzeanu: Sunt din satul Mereşeni, din Republica Moldova, şi am venit aici din anul 2000.

 

D.R.: Aţi plecat din Mereşeni spre Marea Britanie şi în 14 ani aţi devenit scriitor la Londra. Cum aţi reuşit?

S.B.: De fapt, eu mi-am dorit să scriu o carte de foarte multă vreme… A fost unul dintre visele mele de când am venit prima dată aici. Aveam două gânduri: să îmi termin facultatea şi să scriu o carte, cândva, vreodată. Nu ştiam când şi cum, dar ştiam că îmi doresc acest lucru. Atunci aveam alte priorităţi; facultate, integrarea în cultura britanică…

 

D.R.: Cum a fost prima întâlnire cu Regatul Unit?

S.B.: Mi-a plăcut foarte mult. În 2000, venisem pentru un program de schimb cultural, în Brighton (sudul Angliei – n.r.), pentru o lună de zile. M-am îndrăgostit de această ţară şi mi-am spus că vreau să mă reîntorc aici. Începusem facultatea acasă, dar mi-am dorit să îmi termin studiile aici. M-am întors în Moldova doar pentru a-mi rezolva toate actele şi am revenit. Nu am reuşit să intru direct la facultate aici, aşa cum am vrut eu. A trebuit să lucrez vreo patru ani pentru că taxele erau astronomice pentru studenţii străini. Am muncit, am fost chelneriţă, am făcut traduceri…

 

D.R.: I-a fost greu unei tinere sosite singură din Republica Moldova să se integreze în Marea Britanie la începutul anilor 2000?

S.B.: Pe atunci nu exista o comunitate moldovenească în Marea Britanie. Cunoşteam doar câţiva oameni pe ici, pe colo. Eu nu vorbesc rusa, deşi o înţeleg. Iar engleza credeam că o vorbesc bine, dar când am ajuns la Londra, mi-am dat seama că nu era aşa. Cam peste un an de zile, am început să mă descurc mai uşor.

 

D.R.: Aţi reuşit, totuşi, să ajungeţi studentă în Marea Britanie…

S.B.: Da, am studiat la Westminster University; studii media şi producţie tv. A durat trei ani. Am terminat facultatea în 2008.

 

Despre sclavia zilelor noastre

D.R.: Aţi şi profesat în domeniul jurnalisticii?

S.B.: În 2009, am obţinut un grant din partea Uniunii Europene pentru finanţarea unei reviste a comunităţii moldoveneşti. Din păcate, aceasta nu a durat mult… Mi-am unit forţele cu persoane nepotrivite şi am renunţat. Erau interese personale care, la început, nu au fost discutate şi întreg proiectul s-a blocat… Apoi am lucrat pentru canalul de televiziune Channel 5, la programarea timpilor de emisie. A fost, însă, o muncă strict de birou; practic, nimic din domeniul media, nimic din ce am învăţat la facultate şi ce mi-aş fi dorit să fac. Am lucrat acolo până în 2012.

 

D.R.: Anul în care aţi început să scrieţi primul dvs. roman… Aţi decis de la început că îl veţi scrie în limba engleză?

S.B.: Din 2000, de când am venit aici, am ştiut că îl voi scrie în limba engleză. Pentru că scopul principal al acestei cărţi a fost de a face locurile mele natale cunoscute în lume.

 

D.R.: Cât de româncă se simte Stela Brînzeanu?

S.B.: Cred că sunt foarte româncă. Tatăl meu este român, iar fraţii lui trăiesc în România. Sunt româncă de-a binelea…

 

D.R.: Cum se numeşte cartea?

S.B.: Se numeşte „Bessarabian Nights”. Am avut iniţial foarte multe titluri. Am făcut un joc de cuvinte între Basarabia şi „Arabian Nights”, cunoscuta antologie a celor o mie şi una de nopţi.

 

D.R.: Care ar fi, în câteva cuvinte, subiectul romanului?

S.B.: Venind dintr-un sătuc mic, de aproximativ 2.000 de oameni, câţi trăiesc la Mereşeni, am ales un subiect cu care, practic, am crescut. Este vorba de o amintire care a fost ascunsă în subconştientul meu. Când eram adolescentă, era vorba în sat că o fată fusese vândută. A dispărut şi nimeni nu ştia nimic de ea. Iar când s-a întors era foarte ursuză, retrasă… Toată lumea o condamna şi o vorbea. Maică-sa o cam dădea cu paharul şi ea a ajuns să sufere foarte mult. M-am gândit: de ce am ales oare acest subiect? Este vorba de sclavia modernă, care se extinde în întreaga lume, iar Moldova este unul din „punctele fierbinţi” ale acestui fenomen. Pe mine m-a interesat care sunt factorii interni din Moldova care generează această problemă. Din cercetările pe care le-am făcut, mi-am dat seama că toate aceste victime au fost abuzate acasă, în primul rând. Abuzul de alcool, sărăcia, mentalitatea patriarhală, mai ales în spaţiul rural, plus o atitudine fatalistă venind din acelaşi spaţiu. Se ajunge la o lipsă de stimă faţă de sine, de încredere, în cazul acestor victime. Aceşti factori reapar în povestea fiecăreia dintre fetele cu care am vorbit.

Sclavia modernă este doar unul dintre subiectele cărţii. Iar traficul de fiinţe umane nu este singurul tip de sclavie. Toată lumea este sclav. (…) În ultima instanţă, suntem sclavii condiţiei umane. Dacă aş reuşi, prin cartea mea, să generez o discuţie pe această temă, cred că deja ar fi un câştig.

În carte mai este vorba şi de prietenie. Aceasta este cea care salvează fata, într-un final…

——————————————

„Eu cred în muncă. «Inspiraţia vine, dar trebuie să te găsească lucrând», spunea Pablo Picasso.”

Stela Brînzeanu, autor al romanului „Bessarabian Nights”

——————————————

 

Punct şi de la capăt…

D.R.: Când aţi reuşit să finalizaţi romanul?

S.B.: Prima „ciornă” a cărţii am terminat-o la sfârşitul lui 2012. Doar că laptopul meu s-a defectat iremediabil într-o zi. Am pierdut atunci tot, vreo 200 de pagini… Nu am reuşit să salvez nimic, doar ceea ce a rămas în memoria mea. Am crezut că fac o criză de nervi, dar mi-am zis că nu am de ales, trebuie să o iau de la capăt. M-am gândit că este „un semn de sus” şi tot ce am scris poate nu era foarte bine. Am muncit încă o dată, până în 2013, când am terminat-o. Cartea a fost lansată săptămâna trecută (28 martie – n.r.). În plus, romanul meu a fost selectat de Institutul Cultural Român pentru a fi prezent la Târgul Internaţional de Carte de la Londra, în perioada 8-10 aprilie.

 

D.R.: De unde putem cumpăra romanul „Bessarabian Nights”?

S.B.: Cartea este tipărită cu ajutorul Editurii Lighting Source, care a şi distribuit-o prin compania de vânzări online Amazon. Deci, poate fi achiziţionată prin Amazon în Marea Britanie, dar şi în Europa, Statele Unite ale Americii sau Australia.

 

D.R.: Vor urma şi alte proiecte?

S.B.: Deja mă gândesc la un al doilea roman. Va avea ca subiect exploatarea bărbaţilor de către femei, un subiect la fel de răspândit, dar poate mai puţin discutat… Este vorba de femei care vin din Europa de Est, îşi doresc bărbaţi bogaţi şi nu le poate opri nimic. Se ajunge la o exploatare mai puţin fizică, ci mai mult psihologică şi emoţională a bărbaţilor de către femei…

 

D.R.: În final, spuneţi-le celor care vor fi inspiraţi de modelul dvs., se poate trăi din activitatea de scriitor de romane?

S.B.: Dacă mă întrebaţi dacă activitatea mea este profitabilă din punct de vedere financiar, răspunsul meu, în acest moment, este nu. Am lucrat la această carte doi ani, deşi îmi propusesem să o termin într-un singur an. Am nevoie de a lucra în continuare în «part-time», pentru a-mi menţine pasiunea pentru scris. Dar dacă cineva are acest vis şi îşi doreşte să trăiască din scris, eu cred că merită să încerce.

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!