Big Brother UK: Încă o mutare strategică

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 25 noiembrie 2015

uk-supraveghere-online

Legea Supravegherii Digitale! În primăvara anului viitor, Parlamentul va stabili dacă va permite mai multor autorităţi să aibă acces la istoricul de navigare pe internet din ultimul an. Nu că autorităţile n-ar face deja acest lucru, însă se cere legalizarea practicii, chiar şi pentru un singur an! Totul în numele protecţiei cetăţeanului, în faţa teroriştilor.

Aşa cum la telefoane poliţia poate avea acces la desfăşurător, dar nu şi la conţinutul apelurilor, la fel se cere şi în acest proiect de lege, ca autorităţile să aibă acces la istoricul utilizatorilor, adică să vadă ce pagini au fost vizitate, dar nu şi ce au făcut pe respectivele site-uri, furnizorii de internet fiind obligaţi să stocheze aceste informaţii. Mai mult, vor fi înregistrate şi ce aplicaţii mobile au folosit utilizatorii.

Istoricul utilizatorilor ar fi disponibil pentru 38 de instituţii ale Marii Britanii, printre care serviciile secrete, poliţia şi chiar şi consiliile locale şi fiscul, iar acesta va putea fi utilizat ca proba în instanţă.

Se va păstra, de asemenea, legea care permite serviciilor să monitorizeze orice activitate online a unor suspecţi, dar doar în urma emiterii unui mandat de interceptare semnat de Secretarul de Stat. Chiar şi cu acesta, datele obţinute în urma interceptărilor nu vor fi acceptate în cadrul proceselor, ele fiind utile doar pentru investigaţii.

Atât iniţiatorii proiectului cât şi prim-ministrul Marii-Britanii, David Cameron, susţin că demersul le va permite oamenilor legii să protejeze cetăţenii împotriva teroriştilor şi a pedofililor.

Serviciile secrete ale Marii Britanii au deja puteri considerabile în ceea ce priveşte securitatea informatică, din moment ce le este permis să infiltreze calculatoare, să copieze date de pe acestea, să pornească şi urmărească GPS-ul din telefoane şi chiar să pornească camerele video şi microfoanele din dispozitivele celor pe care doresc să îi supravegheze.

Toate acestea pentru ca noi să fim mai în siguranţă! Pesemne că cel mai în siguranţă poţi să spui că eşti când te afli într-o puşcărie, unde totul este monitorizat. Ciudat, pentru o ţară cotată printre primele în lume la capitolul „libertate”.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!