Bilet spre copilarie

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 12 decembrie 2010

Vacanțele sunt ritualul modernitații. In lipsa altor repere spirituale, altor ritmuri mai intens legate de natura, suflet, cer, ne ramane vacanța ca liman spre care ne indreptam mereu gandurile. Odata cu venirea toamnei, gandul la sarbatorile Craciunului se insinueaza in noi, ca o promisiune de ceas senin, de caldura a familiei și de ninsoare cu ganduri bune. Mai apoi, firește, inotand prin noroaiele zapezilor și ale dezghețurilor, visam vara, cu foșnetul ei de valuri și cu respirația ei de calatorie și de aventura.

Ritualul iernii este, insa, diferit de toate celelalte. Oriunde ai pleca, de fapt te intorci. Colindele te ademenesc spre casa, iar, daca ești departe, atunci iți gasești, intacta, casa din suflet. Departe de țara, purtam, cu toții, ascunsa uneori și de noi inșine, o bucațica din propria noastra copilarie. Nu marturisim nimanui aceasta mica nebunie, dar o regasim, cu aceeași blanda vibrație, la fiecare inceput de iarna. Bradul ne aduce, și el, spre centrul lumii, reducand orice voiaj la o verticala, acea verticala de care avem nevoie atat de mult in viața cotidiana, dar nu o gasim decat arareori. Plecam, așadar, prin zapezile anului 2010, incercand sa uitam toate relele de pana acum și sa ajungem, intr-un fel sau altul, acasa. Unii chiar ajungem, traversand toata Europa, doar pentru cateva zile de bucurie in familie, de caltaboși și palinca, de sarmaluțe și vin de casa. Oricat de gustoase, acestea nu sunt, totuși, decat un decor. Decorul ademenitor al unui ritual in care viața iși schimba ritmul, iar timpul iși schimba rosturile. Nimic din logica existenței noastre cotidiene nu mai funcționeaza la fel. Pentru o farama din aceasta revenire facem drumuri uriașe, cheltuim sume care altadata ne-ar fi speriat, traversam frontiere, riscam inzapeziri. Vamile de vest ale Romaniei incep sa se aglomereze, aeroporturile la fel. Biletele dus-intors sunt deja reținute, cursele aeriene sunt tot mai greu de gasit, ofertele promoționale au fost devorate. Este o febrilitate a intoarcerii de sarbatori, care devine, in fiecare an, un spectacol. Este, mai ales, un semn al normalitații.

Romania ca țara a intoarcerilor este un spațiu deschis, in mișcare, o lume in care diferențele fața de Occident se reduc treptat. Nu ca standard de viața, ci ca imagine a strazii. Odata cu toate miile de intoarceri ale romanilor din strainatate, țara devine mai vesela, mai colorata, mai civilizata și mai primitoare. Pentru o clipa, suntem aproape toți, acasa. O clipa fara timp, caci, asemeni oricarui ritual adevarat, intoarcerea de sarbatori este una esențiala, a carei nesfarșire ramane, intacta, in noi.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!