Biletele cu reducere pe calea ferată

Articol publicat in sectiunea Transport pe data 17 aprilie 2011

Există şase carduri diferite pe calea ferată, fiecare dintre ele oferind anumite reduceri pentru călătoriile în Marea Britanie. Aceste reduceri (discount) se aplică tinerilor, persoanelor în vârstă, persoanelor cu dizabilităţi, familiilor, călătorilor în South East England sau celor care au legături cu forţele armate.

Cardurile pentru transportul feroviar (railcards) sunt eliberate, de cele mai multe ori, cu un card fotografic. În momentul în care vă cumpăraţi biletul, trebuie să le prezentaţi pe ambele pentru a obţine o reducere.

 

Cardurile pentru tineri

Cardul „Young Persons Railcard” este disponibil persoanelor aflate între 16 şi 25 de ani, sau a celor de peste 26 de ani care se află în sistemul de educaţie în regim full-time. Cardul costă 26 lire şi permite utilizatorului să economisească o treime din preţul fiecărei călătorii pe calea ferată.

 

Cardul pentru persoane cu dizabilităţi

Cardul „Disabled Persons Railcard” este pus la dispoziţia persoanelor cu dizabilităţi şi permite reducerea cu o treime a costului majorităţii călătoriilor cu trenul de tip standard sau la clasa întâi, pentru persoana respectivă şi un însoţitor. Cardul costă 18 lire pentru un an, sau 48 lire pentru trei ani.

 

Cardul pentru persoanele în vârstă

Cardul „Senior Railcard” este disponibil persoanelor de la 60 de ani în sus. Cardul costă 26 de lire şi permite o reducere de o treime din costul majorităţii călătoriilor pentru clasele standard şi întâi.

 

Cardul în reţea

Cardul „Network Railcard” este pus la dispoziţia oricărei persoane care călătoreşte cu trenul în South East England, în scopuri turistice. Cardul costă 25 lire. Permire reducerea costurilor multor călătorii cu o treime pentru adulţi şi cu 60% pentru patru copii (5-15 ani) din costul unui bilet pentru copii. Pentru călătoriile de la mijlocul săptămânii, există o taxă minimă de 13 lire.

 

Cardul pentru familie şi prieteni

Cardul „Family & Friends Railcard” disponibil oricărei persoane care călătoreşte pe căile ferate britanice. Cardul costă 26 lire şi permite o reducere de o treime a costurilor majorităţii călătoriilor cu trenul pentru maximum patru adulţi, şi o reducere de 60% pentru maximum patru copii.

 

Cardurile pentru forţele armate

Cardul „Forces Railcard” este la dispoziţia celor aflaţi în serviciul regulat al forţelor armate, soţiilor lor şi copiiilor dependenţi. Cardul costă 15 lire şi permite reduceri de o treime din costurile majorităţii călătoriilor cu trenul.

Pentru mai multe detalii, accesaţi: www.railcard.co.uk.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!