Biletele de tren nu se mai scumpesc până în 2016

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Transport pe data 10 septembrie 2014

uk_train station

Costurile călătoriilor cu trenul plătite de navetiştii din Marea Britanie vor „îngheţa” pentru anul în curs, conform unei decizii anunţate de guvernanţii de la Londra, cu scopul de a proteja cheltuielile oamenilor muncii care folosesc acest mijloc de transport.

 

În sprijinul navetiştilor

Preţurile biletelor şi ale abonamentelor periodice de călătorie cu trenul vor creşte cu maximum 2,5% în cursul anului următor, adică cu echivalentul unei indexări a valorii inflaţiei, a anunţat conservatorul George Osborne, ministrul finanţelor din Marea Britanie, în 7 septembrie. Acesta a mai promis că nici companiile feroviare nu vor mai avea libertatea de a decide scumpirea biletelor de călătorie vândute locuitorilor din Regatul Unit care folosesc trenul ca mijloc de transport spre locul de muncă.

Noile decizii i-au surprins pe opozanţii politici ai actualei coaliţii guvernamentale, care consideră că măsurile au scop electoral, având în vedere că anul următor sunt programate alegeri parlamentare.

Anterior, companiile de transport puteau să crească preţurile călătoriilor cu trenul cu maxim 2%.

 

2015, an electoral…

„Am luat în ultimul timp decizii dure în domeniul finanţelor publice, aşa că acum ne putem permite să oferim un ajutor suplimentar familiilor”, și-a justificat cancelarul George Osborne decizia de a nu permite scumpirea biletelor de tren plătite de navetişti până la 1 ianuarie 2016.

Vestea a fost primită cu satisfacţie de cei care călătoresc, dar criticată de opoziţia parlamentară laburistă din Westminter Palace.

„Este o adevărată uşurare pentru milioane de oameni ai muncii care călătoresc cu trenul”, a susţinut Martin Abrams, reprezentantul organizaţiei Better Transport, ce militează pentru drepturile navetiştilor, citat de BBC News. „Să sperăm că guvernanţii vor continua cu acest gen de măsuri, implementând un plan coerent de investiţii. Cei care călătoresc au nevoie de preţuri cât mai scăzute, pe termen cât mai lung, deoarece creşterile salariale se lasă mult aşteptate, iar inflaţia este încă ridicată”, a apreciat Abrams.

„Ministrul finanţelor vede deja la orizont alegerile parlamentare de la mijlocul anului viitor”, a replicat Chris Leslie, ministrul transporturilor al guvernului din umbră alcătuit de opoziţia parlamentară laburistă. „Avem nevoie de o serie de multe alte schimbări care să aibă ca şi rezultat final scăderea costurilor biletelor de transport cu trenul pe termen lung”, a mai spus Leslie.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!