Billa România, cumpărată de Carrefour

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 2 octombrie 2015

achizitie-billaCarrefour va cumpăra cu 100 de milioane de euro magazinele Billa din România, francezii urmând a-şi extinde astfel reţeaua cu 85 de supermarketuri, scrie Ziarul Financiar.

În cursa pentru achiziţia Billa au fost şi belgienii de la Mega Image, dar în cele din urmă s-au retras, iar Carrefour a rămas singurul ofertant. Billa a fost unul dintre lanţurile comerciale cu profituri mici în ultimii ani. Însă are o bună acoperire naţională, de unde şi interesul pentru magazinele sale.

Tranzacția de 100 de milioane de euro prin care Carrefour va prelua magazinele Billa din România ar urma sa fie anunţată în curând, după ce negocierile au durat aproape un an, adaugă sursa citată.

Cele 85 de magazine Billa se vor adăuga celor 140 de supermarketuri pe care Carrefour le are în România. Însă, mai importantă decât numărul magazinelor, este locaţia lor. Cu magazine în aproape toate județele, Billa are o prezenţă mult mai bună decât Carrefour în Moldova şi în sud-estul ţării.

Acoperirea naţională a celor de la Billa i-a adus în cursa pentru preluarea lor şi pe cei de la Mega Image. Belgienii au deja 443 de supermarketuri şi minimarketuri de proximitate, însă acestea sunt concentrate doar în Bucureşti şi în şapte judeţe. Dacă ar fi cumpărat reţeaua Billa, Mega Image ar fi înteţit lupta cu polonezii de la Profi, care de asemenea au o reţea uriaşă, de peste 330 de magazine, raspândite pe întreg teritoriul ţării, inclusiv în oraşele mici.

În cele din urmă, Mega Image şi-a retras oferta de preluare, iar francezii de la Carrefour au rămas singuri în cursa pentru achiziţia magazinelor Billa, care sunt controlate de grupul german Rewe. Carrefour a cumpărat deja magazinele Billa din Italia şi, după acea tranzacție, nemții au declarat că își vor păstra operațiunile doar în ţările în care au o prezență puternică. Nu este şi cazul României.

În condiţiile în care numai Profi şi Mega Image au împreună aproape 800 de magazine, cota de piaţă a celor 85 de supermarketuri Billa este mică. La fel şi profitul care, anul trecut, s-a ridicat la doar 520.000 de euro, deşi cifra de afaceri a sărit de 300 de milioane de euro.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!