Bine v-am regăsit

Articol publicat in sectiunea Editorial Sport pe data 13 ianuarie 2014

Am trecut intr-un 2014 pe care, desi sunt jurnalist sportiv si ar trebui sa nu ma intereseze nimic altceva, il prevad ca fiind unul al miscarilor sociale. A inceput un an in care, spre disperarea politicienilor britanici, aeroportul s-a dovedit gol. N-a sosit nimeni, cele 29 de milioane de fiinte umane, de altfel cu drepturi, nu erau de gasit.

Normal, as spune eu. In timp ce unii umbla prin aeroporturi, iar altii sa adune de pe strazile Londrei persoanele ce mai pot fi adunate in urma exceselor, noi am stat acasa, pastrand traditiile acelea in care suntem cantonati, asa cum a putut fiecare. Cu toate acestea, britanicii nu au iertat. In primul meci al anului, comentatorii englezi au spus despre Chiriches ca “joaca bine pentru un imigrant roman”. Observati, Vlad nu mai era fotbalist. Nici om, nici profesionist, nici nimic altceva. Era un “imigrant”, probabil, in capul jurnalistilor inca neiesiti de sub zodia pub-ului de cu o seara inainte, ceva apropiat unui detasat evreu in lagarele de la Dachau. O bucata de carne fara drepturi.

Cam acesta este anul sportiv de care ne apucam din nou, impreuna. Un an in care privesc mai mult spre vest, desi sportul nostru nu prea ajunge anul acesta pe-acolo asa cum ne-am dori, ocupandu-ma in continuare cu ceea ce avem aici in est, pentru o viziune de ansamblu care sa deseneze o societate globala in intrecerile sportive. Pentru ca acestea sunt ca societatea. Se triseaza, se masluieste, se concureaza cu din ce in ce mai multa ura, banii acopera din ce in ce mai mult orice alt merit, inclusiv cel sportiv.

Pornim la drum sperand, ca in fiecare an, ca am sa reusesc sa sintetizez in trei pagini cele cateva zeci de pagini de evenimente saptamanale. Si ca am sa reusesc sa le tin deoparte de cancan.

Bine v-am regasit, sa concuram macar noi numai cu bine!

Autor articol: Bogdan Constantinescu
Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!