„Binge drinking” sau preambulul unui dezastru

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 1 iunie 2015

Binge-drinking

Marea Britanie este pe primul loc în Europa într-o statistică privitoare la cantităţile excesive de alcool consumate la fiecare ocazie în care adulţii se întâlnesc. Termenul sub care este cunoscut acest fapt care a luat o amploare îngrijorătoare este „binge drinking”. Una din patru persoane este considerată a fi atinsă de acest viciu. Un sondaj condus în câteva ţări europene a dat în vileag faptul că britanicii sunt pe primul loc, urmaţi de Germania, Spania, Franţa, Italia, Olanda şi Suedia.

 

Legal se bea de la 5 ani

Vârsta legală pentru a cumpăra băuturi alcolice este de 18 ani. La 16 şi 17 ani tinerii pot bea în restaurante odată cu  cina, în compania unui adult care face comanda pentru vin, bere, cidru. Vârsta legală pentru a bea în propria locuinţă este de 5 ani, cu acordul părinţilor!!!!! Este o infracţiune ca o persoană să umble pe stradă în stare de ebrietate.

 

Inconştienţi sau sfidători?

Nu există un consens asupra cantităţii moderate în ceea ce priveşte consumul de băuturi alcoolice. Guvernul declară că o femeie n-ar trebui să bea mai mult de 2-3 unităţi de alcool pe zi iar un bărbat 3-4 unităţi. Realitatea: una din 20 de persoane nu poate rezista fără o băutură pe zi. O treime din bărbaţi apelează la băutură pentru a face faţă stresului cotidian.

Tendinţa generală  este de a nega dependenţa. Uimitor de inocenţi, 42% din britanici au declarat că alcoolul nu influenţează în nici un fel sănătatea. Medical, s-a demonstrat că, fiind absorbit direct în sânge, acesta afectează creierul şi fiecare organ al corpului, crescând astfel riscul pentru o varietate foarte mare de boli mortale, cancerul fiind cel mai frecvent. În ultimii cinci ani, În Marea Britanie, cota deceselor cauzate de afecţiuni ale ficatului suprasolicitat de băutul excesiv a crescut cu 37%. Femeile sunt  mai expuse cancerului de sân, infertilităţii, gravidele riscă să afecteze creierul fătului.

 

Copiii, victime uşoare

Elevii de şcoală au probleme legate de alcool  în mod frecvent. Efectele îşi spun cuvântul în nivelul alarmant de scăzut al disciplinei din şcoli. Alcoolul afectează dramatic centrul creierului responsabil cu memoria şi învăţarea. Şocant, s-au raportat  elevi de 8 ani care vin la şcoală încă aflaţi sub influenţa „băutei” din weekend. În Edinburg, la infirmierie a ajuns anul trecut un băiat de 7 ani suferind de intoxicaţie acută generată de alcool. Cei de vârstă primară se molipsesc de la fraţii mai mari. Combinat cu filmele violente, jocurile video, alimentaţia nesănătoasă, disfuncţionalităţile familiale, rezultatul este dezastruos şi un mare semnal de alarmă pentru viitorul Marii Britanii.

Familiile în care ambii părinţi lucrează sunt mai expuse riscului copiilor care beau, din cauza timpului mai mare în care rămân nesupravegheaţi şi a banilor de buzunar mai generoşi.

Deşi încep să bea mai târziu decât băieţii, fetele, cele din pătura de mijloc cu precădere, ajung să-i depăşească, cantitativ şi ca frecvenţă. 30% din copiii de 14 ani şi 50% din cei de 15 au declarat că beau în mod regulat. 25% din intervievaţi s-au auto-rănit. 60% din fete declară că şi-au pierdut virginitatea fiind sub influenţa alcoolului. O fată de 13 ani a declarat c-a început să bea frecvent de la 10 ani. Mai expuşi tentaţiei sunt copiii ai căror părinţi beau în cantitatea excesivă. Studii americane avansează chiar ipoteza că alcoolismul se poate moşteni genetic. S-a descoperit că mai mult de jumătate din cei care încep să fie atraşi de alcool din copilărie, devin alcoolici la vârsta de 25.

 

Adulţii, deloc înţelepţi

Un raport al NHS afirmă că generaţia născută după război, între 1945-1965, perioadă când s-a înregistrat un baby-boom, a avut acces cu uşurinţă la alcool. Actualmente, persoanele între 45-65 de ani consumă alcool în mod dublu faţă de cei aflaţi deja la vârsta pensionării. S-a mers pe premiza că, odată cu vârsta, când un adult devine mai calm şi înţelept, scade şi apetitul pentru băutură, însă realitatea demonstrează contrariul. Deşi în ansamblu femeile beau mai puţin ca bărbaţii, consecinţele sunt mult mai serioase căci gradul de intoxicaţie este mai mare. Trupul unei femei are mai multă concentraţie de grăsime decât apă comparativ cu al unui bărbat de aceeşi înălţime şi greutate. De asemenea, metabolismul diferă pe vârste, în special funcţiunea rinichilor şi ficatului,ceea ce creează diferenţe mari în cantitatea considerată  nedăunătoare. După o anumită vârstă, ficatul este deja solicitat şi de alte medicamente luate pe cale orală, pentru reglarea tensiunii, diabet etc.

Autor articol: Daniel Chira


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!