Birmingham, a doua casă pentru sute de români

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 17 martie 2016

Birmingham, a doua casa pentru sute de romani

Să pleci la muncă în străinătate nu a fost niciodată ușor. În primul rând îți trebuie destul de mult curaj să faci acest pas și, înainte de a-l face, trebuie să te gândești bine spre ce direcție te îndrepți. Alegerea țării și a orașului în care intenționezi să îți cauți un job sunt decizii care trebuie cântărite cu atenție, mai ales că sunt tot mai des întâlnite cazurile în care românii s-au plâns că au fost înșelați de așa-zisele agenții de recrutare sau că oamenii care le-au promis marea cu sarea au dispărut ca prin ceață atunci când au avut cea mai mare nevoie de ei.

Din experiența lor, românii care se află deja în Marea Britanie spun că există două mari direcții spre care te poți îndrepta, în funcție de planurile de viitor pe care le ai. Prima opțiune ar fi un oraș mic, cu potențial industrial, unde traiul este destul de ieftin și astfel poți strânge o anumită sumă de bani, după care te poți întoarce acasă. Cea de-a doua opțiune ar fi un oraș mare, unde joburi sunt pe alese, chiriile sunt mai scumpe, dar totuși îți vei putea permite să duci un trai lipsit de griji, așa cum probabil ai visat în momentul în care ai plecat din România, fără gândul de a te întoarce prea curând acasă.

Un astfel de oraș este Birmingham, al doilea ca mărime în Regatul Unit. Este un Burg Metropolitan în cadrul Comitatului Metropolitan West Midlands în regiunea West Midlands. Pe lângă orașul propriu-zis Birmingham, districtul conține și orașul Sutton Coldfield. Acesta atrage mulți vizitatori datorită clădirilor din epoca Victoriană, dar și foarte mulți străini aflați în căutarea unui loc de muncă. Printre aceștia se află și numeroși români.

 

De ce au ales românii orașul Birmingham?

Străinătatea este mai ușoară în doi, susțin cei mai mulți români care au decis să vină în UK cu partenerul de viață. Este și cazul Cristinei și al lui Sebi. Ei locuiesc în Birmingham de aproximativ trei ani și susțin că nu cunoșteau pe nimeni în momentul în care au hotărât să se stabilească în acest oraș.

Cristina, Birmingham: „Ca la orice început, am avut și noi de trecut peste diverse obstacole. Numai cine nu a muncit în străinătate nu are idee despre ce vorbesc. În momentul în care am ajuns în Birmingham, în primăvara anului 2013, nu cunoșteam pe nimeni. Aveam doar câteva numere de telefon ale unor români care postaseră anunțuri pe internet cum că ar avea camere de închiriat. Am reușit să plecăm de acasă cu doar 1.000 de lire în buzunare, dar cu multă determinare în suflete. Voiam o viață mai bună pentru noi și pentru familia noastră și, cel puțin până în acest moment, nu regret că am făcut acest pas.

La început am închiriat o cameră, într-o casă în care mai locuiau încă două cupluri de români. De altfel, ei au fost și cei care ne-au îndrumat spre agenția de recrutare prin intermediul căreia aveau ei de muncă. Fiind începători, agenția ne trimitea la muncă doar câteva zile pe săptămână, iar din această cauză abia dacă reușeam să facem față cheltuielilor și să ne strângem banii de chirie, 300 de lire. Am avut totuși noroc datorită faptului că Birmingham este un oraș foarte mare, în care posibilitățile de a-ți găsi un loc de muncă sunt diverse. La scurt timp după ce ne-am înscris la agenția respectivă, eu am început să lucrez într-o fabrică de ambalat brânzeturi. Pentru mine, care lucrasem în România ca vânzătoare într-un magazin de haine, munca în fabrica respectivă părea că mă depășește. Se lucra într-un ritm alert, uneori trebuia să ridici produse destul de grele, iar în câteva hale era destul de frig. Fără să îmi dau seama, cred că mă plângeam destul de mult de job pentru că, la un moment dat, o colegă, și ea tot româncă, m-a sfătuit să mă înscriu la o altă agenție care avea, zicea ea, locuri de muncă în domenii mai bune pentru cei care vorbeau fluent engleza, așa cum era și cazul meu. Așa am și făcut și până la urmă s-a dovedit a fi un pas corect.

La cea de-a doua agenție am mers cu mai multă încredere de sine, le-am explicat că mi-aș dori să muncesc în domenii în care nu e mare nevoie de forță fizică și dacă se poate să fie cald în încăpere. M-au întrebat despre experiența mea în România, dar și în UK, după care mi-au prezentat câteva variante. Am ales să merg la un depozit de împachetat haine. Tot acolo lucrez și în prezent și sunt mulțumită de ceea ce fac. Angajații companiei împachetează și livrează magazinelor haine ale unor branduri celebre. Lucrăm cinci zile pe săptămână câte opt ore și suntem plătiți cu 7,20 lire pe oră. În fiecare lună îmi permit să îmi cumpăr aproape orice îmi doresc și, din când în când, să trimit bani celor de acasă. Pot spune acum, după trei ani de stat în Anglia, că am luat o decizie bună atunci când ne-am hotărât să plecăm din România și să ne stabilim în Birmingham. Este un oraș foarte mare, nu te temi pentru locul de muncă, dacă îl pierzi, poți să găsești cu ușurință altul, iar în timpul liber ai numeroase posibilități de a te distra.”

 

Experiența din România le-a prins bine în UK

Soțul Cristinei, Sebi, se numără printre românii norocoși: muncește în același domeniu în care s-a specializat în țară, dar pe un salariu de câteva ori mai mare. El este ospătar într-unul din restaurantele din Birmingham.

—————————————

„Spre deosebire de Cristina, eu am lucrat prin intermediul unei agenții de recrutare numai câteva luni. În România am fost șase ani ospătar la un restaurant din Pitești și îmi doream încă de atunci să practic aceeași meserie în străinătate, acolo unde știam că o să fiu plătit mult mai bine. Am reușit să ating acest obiectiv aici, în UK, unde m-am angajat la unul dintre cele mai renumite restaurante românești din Birmingham.”

Sebi, ospătar în Birmingham

—————————————

O meserie la fel de bine plătită în orice colț al Regatului Unit al Marii Britanii este cea de șofer pe TIR. Sute de români se pot lăuda că duc un trai bun de pe urma acestui job. Unii dintre ei au făcut școala de șoferi în UK, alții mai norocoși au avut în spate și o experiență de câțiva ani pe șoselele din România. În cea de-a doua categorie se încadrează și Vasile H.

Vasile H., șofer de TIR: „Să te urci la volanul unui camion, să conduci sute de kilometri cu marfă de mare valoare nu poți spune că este o treabă ușoară. Trebuie să fii mereu atent. Când ești în mers, trebuie să fii atent la trafic, iar când ești oprit, trebuie să fii cu ochii-n patru ca nu cumva să îți umble cineva la marfă.

Dacă practici această meserie dificilă pe bani puțini, chiar nu mai ai nicio satisfacție. La asta m-am gândit și eu în momentul în care m-am hotărât să vin în Anglia. Am stat de vorbă și cu câțiva prieteni care au experiență în UK și m-au asigurat că nu am de ce să îmi fac griji în privința condusului pe partea stângă, așa că mi-am făcut bagajul, m-am urcat în avion și am venit în Birmingham.

Am ales acest oraș pentru că aici lucrează un fost coleg. El a fost și cel care m-a ajutat cu formalitățile pe aici. Acum transport cu TIR-ul produse alimentare pentru un mare lanț de supermarketuri din UK. Câștig câte 100 de lire la cursă, deci ajung la câteva sute pe săptămână, ceea ce este foarte bine pentru mine.”

Cei care vor să se stabilească în Birmingham, dar nu au cunoștințe în zonă, la care să apeleze, trebuie să știe că în mediul virtual găsesc tot ce le trebuie: de la locuri de muncă în diverse domenii, până la camere sau case oferite spre închiriere.

Atenție, însă, să nu cădeți în plasa șarlatanilor.

—————————————

„În Birmingham încă se câștigă foarte bine. Oferta de muncă a agențiilor de recrutare este una variată: dacă nu îți convine unde lucrezi, poți să ceri altceva. În plus, ai mari șanse să prinzi un job full-time dacă angajatorul te-a văzut om serios și bun de muncă. De asemenea, Birmingham este un oraș cu potențial turistic. În zilele libere chiar ai ce să vizitezi, astfel încât să îți reîncarci bateriile pentru când te vei întoarce la serviciu.”

Laura T.

—————————————

 

Românii, afaceriști în Birmingham

În Birmingham sunt și români care au reușit mai mult decât să lucreze pentru diferite companii. Vorbim despre acei români care au reușit să pună bazele unei afaceri, în unele cazuri fiind vorba chiar despre afaceri de succes.

Astfel, după ce în Birmingham numărul conaționalilor noștri a început să crească simțitor de la lună la lună, au început să apară și magazinele cu produse românești. În ideea că românul pune preț pe ceva care să îi aline dorul de casă, această afacere este una înfloritoare, nu numai în Birmingham.

Mult mai bănoase s-au dovedit a fi afacerile celor care au îndrăznit să deschidă un restaurant românesc pe tărâmul britanic. Pentru a atrage și mai mulți clienți români, dar de data aceasta cu lire în buzunare, patronii organizează la fiecare sfârșit de săptămână sau cu ocazia sărbătorilor de peste an petreceri la care atmosfera este întreținută de cântăreți veniți din România.

De asemenea, cofetăriile și patiseriile românești din Birmingham sunt la mare căutare, iar ideea unor conaționali de a pune bazele unei astfel de afaceri s-a dovedit a fi una strălucită.

O altă posibilitate de a lucra pentru tine, și nu pentru un patron englez sau de vreo altă naționalitate, este să îți deschizi un salon de coafură. Românii preferă un frizer sau o coafeză care să le înțeleagă foarte bine cerințele, iar acest aspect a fost speculat de foarte mulți semeni de-ai noștri. Atât în Birmingham, cât și în diverse alte orașe ale Angliei fie ele mai mici sau mai mari, poți să întâlnești saloane sau frizerii care aparțin unor români. Evident, pentru a nu da greș cu o astfel de afacere, trebuie să ai ceva experiență în domeniu.

—————————————

Ce spun românii despre traiul în Birmingham

 

Într-un oraș mare și posibilitățile sunt numeroase. Cât de costisitor este să trăiești în al doilea oraș ca mărime din UK o să aflăm de la câțiva români stabiliți acolo.

 

„Aici, în Birmingham, și-au găsit un loc de muncă foarte mulți români. În ultimii ani s-au format, în diverse zone, mici comunități. Oamenii încearcă să se ajute între ei, se îndrumă unii pe alții spre agențiile de recrutare cu oferte serioase, iar pe cei aflați la început de drum în UK îi ajută să-și găsească locuințe. Este adevărat că cei mai mulți vin aici bazându-se pe prieteni sau rude aflate deja în Birmingham, dar s-a întâmplat de multe ori să te ajute un străin mai mult decât te-a ajutat omul pe care contai. Fiind un oraș mare, se găsește ușor de lucru, iar oferta celor care au case de închiriat este destul de ok. De exemplu, o casă cu două dormitoare poate fi închiriată cu 500-550 de lire pe lună. Pentru două cupluri, această sumă este mai mult decât acceptabilă.”

Cristi S.

 

„Să îți găsești o locuință și un loc de muncă în Birmingham chiar nu este o problemă. Eu și prietenul meu am venit aici în urmă cu trei ani, cu 800 de lire în buzunar. Jumătate i-am dat când ne-am închiriat camera, într-o casă în care mai locuiau încă patru persoane, iar cu cealaltă jumătate ne-am descurcat în prima lună. De altfel, după primele două săptămâni am început să câștigăm bani. Am lucrat amândoi prin intermediul agențiilor de recrutare în diverse depozite: de ambalat carne, cașcaval, cosmetice, parfumuri, haine etc. Ne-a mers bine de la început și încă nu ne putem plânge. Lucrăm 4, 5 sau chiar 6 zile pe săptămână și suntem plătiți, în medie, cu 7 lire pe oră.”

Laura T.

 

„În ultimii ani, și datorită faptului că numărul românilor din Birmingham a crescut simțitor, au apărut și foarte multe magazine alimentare cu produse din țara noastră. De asemenea, avem restaurante, patiserii, saloane de coafură și cosmetică. Aceste afaceri merg bine și cine are bani și curaj poate să încerce să devină propriul lui șef, statul britanic oricum îți oferă tot sprijinul de care ai nevoie, iar pentru închirierea unui spațiu nu plătești la fel de mult ca în Londra, de exemplu. Cei care au reușit cu o astfel de afacere fac bani mulți de pe urma românilor care le-au devenit clienți fideli. În plus, oamenii merg acolo pentru a face cumpărături sau a beneficia de diverse servicii, dar și pentru a socializa. În felul acesta află de noi locuri de muncă, de case sau camere de închiriat.”

Alin. I, proprietar de magazin în Birmingham

—————————————

 

Autor articol: Loredana Petrescu
Etichete: , , , , , , , , , ,

Comentarii

2 pareri la “Birmingham, a doua casă pentru sute de români”

  1. mihai Spune:

    Vreau sa vin sa kmi gasesc ceva de munca

  2. florin Spune:

    santem doua persoane ne poate ajuta cineva cu ceva de munca?detinem actele necesare 07404700699,va multumim

Spune-ti si tu parerea!