Biroul Procurorului European, gata de start

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 8 mai 2015

Europarlamentarii au aprobat un raport al Monicăi Macovei privind regulamentul de înființare a Biroului Procurorului European, care urmează să efectueze investigații penale și să trimită în judecată persoanele învinuite de comiterea infracțiunilor ce afectează bugetul UE.

Raportul privind Regulamentul de înființare a Biroului Procurorului European (EPPO) a fost votat, în plenul PE, cu o largă majoritate, potrivit Mediafax.

„Să nu uităm că suntem gardienii banilor cetățenilor noștri. Asta doresc să fie și Biroul Procurorului European”, a declarat Monica Macovei, raportorul PE pentru acest regulament, citată într-un comunicat.

În prezent, datele colectate și analizate de către Comisia Europeană au condus la identificarea suspiciunilor de fraudă în dauna intereselor financiare ale Uniunii, care se ridică la aproximativ 500 milioane de euro anual, dar există „motive întemeiate pentru a crede că sumele eventual expuse riscului de fraudă se ridică la trei miliarde de euro pe an”, potrivit raportului.

Comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, a declarat că vor fi recuperate anual 1-2 miliarde de euro, prin anchetarea fraudei de către Biroul Procurorului European. „Desigur, această cifră va crește odată cu întărirea Biroului și a rețelei de procurori europeni anti-fraudă din statele Uniunii”, a precizat Monica Macovei.

Înființarea Biroului Procurorului European este prevăzută în Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare în decembrie 2009, care a modificat Tratatul Uniunii Europene.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!