Biserica sare în apărarea „familiei naturale”

Articol publicat in sectiunea Social pe data 8 ianuarie 2016

Patriarhul României, Preafericitul (PF) Daniel, îndeamnă la susținerea efortului Bisericii de a apăra familia „naturală, tradițională, universală” și de „a rezista în fața unor «modele» noi de familie”.

Patriarhul spune că familia se găsește într-o situație fragilă și dificilă, deoarece modelul însuși al familiei tradiționale este considerat de unii ca fiind învechit sau perimat, scrie Mediafax.

Totodată, el spune că familia trebuie să facă față astăzi multiplelor provocări și crize din societatea contemporană: criza economică (sărăcie, șomaj, nesiguranța zilei de mâine, emigrația ș.a.), criza morală (libertinajul, avortul, divorțul, abandonarea copiilor, violența domestică, delicvența juvenilă, traficul de ființe umane ș.a.), și criza spirituală (sectarismul, fanatismul, prozelitismul religios ș.a.).

„Când Dumnezeu a făcut lumea, coroana creației Sale a fost familia: bărbatul și femeia, care au primit binecuvântarea de a crește, a se înmulți și a stăpâni pământul. Deși a trecut prin multe încercări și pericole abătute asupra societății umane, totuși familia a fost instituția cea mai stabilă a umanității, asigurând continuitatea acesteia în istorie. De aceea, trebuie să susținem efortul Bisericii de a apăra familia naturală, tradițională, universală și de a rezista în fața unor «modele» noi de familie, care consideră că uniunea firească bărbat-femeie ar fi doar un model printre altele”, spune Patriarhul.

El punctează că „parteneriatele sociale sau de conviețuire între persoane nu pot fi asimilate familiei tradiționale și orice atentat la identitatea tradițională a acesteia constituie o inovație artificială care nu poate purta numele realității naturale de care se îndepărtează”.

„Prin urmare, diluarea valorilor familiale tradiționale sau înlăturarea diferențelor între această familie și alte tipuri de uniuni, în numele drepturilor omului și al egalității, subminează familia naturală ca temelie a societății umane. De aceea, familia tradițională are dreptul și datoria de a-și proteja propria identitate, demnitate și continuitate”, mai spune PF Daniel.

 

Inițiativă civică de modificare a Constituției

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a anunțat, la sfârșitul slujbei de Crăciun de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, lansarea unei inițiative civice de modificare a Constituției, în sensul de a se preciza că familia este formată din bărbat și femeie.

Mai mulți preoți din județul Iași le-au cerut enoriașilor, după ce au sfințit casele de Bobotează, să semneze pentru modificarea Constituției, astfel încât să fie permise doar căsătoriile între bărbat și femeie.

Inițiativa este susținută de mai multe ONG-uri din Coaliția pentru Familie: Asociația „Părinți pentru Ora de Religie”, Asociația „Alianța Familiilor din România”, Asociația Familiilor Catolice din România „Vladimir Ghika”, Asociația Pro Vita – filiala București, Asociația „Familia Tradițională” etc.

În replică, Asociația MozaiQ, care pledează pentru respectarea drepturilor minorităților sexuale, a condamnat implicarea Bisericii Ortodoxe Române „în chestiuni ce țin de organizarea laică a statului român” și a arătat că această încercare de modificare a Constituției nu ar crea noi drepturi pentru cetățeni, ci, dimpotrivă, le-ar restrânge, fiind „bazată pe ignoranță, prejudecăți și excludere”.

În tot mai multe state europene au fost recunoscute familiile formate din persoane de același sex.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!