Biserica și păstrarea identității

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 31 octombrie 2014

Ministrul de externe a subliniat rolul bisericilor în păstrarea identităţii românilor care au plecat din ţară.

„Identitatea românească este mai bine păstrată şi afirmată atunci când bisericile româneşti, în principal creştine, sunt puternice şi ştiu să-i coaguleze pe români, şi nu doar duminica”, a spus Corlăţean, citat de Mediafax.

„Unul dintre subiectele pentru care noi ne luptăm acum foarte mult (…) este legat de statutul şi recunoaşterea şi garantarea libertăţii Bisericii Creştine Ortodoxe din Serbia, în special pentru Serbia de nord-est, în Valea Timocului. Am spus adesea autorităţilor sârbe: «Nu patriarhiile ratifică tratatele internaţionale care garantează libertatea religioasă, ci statul prin Guvern şi Parlament.» În clipa în care îţi asumi aceste obligaţii, aceste angajamente, trebuie să le şi respecţi”, a afirmat Corlăţean, citat de Mediafax.

Titus Corlăţean a mai subliniat faptul că în Serbia „situaţia încă este complicată”. „Acest lucru (respectarea libertăţii religioase) face parte din afirmarea identităţii româneşti pentru românii vlahi din Valea Timocului. Şi mai ţine şi de respectarea unor criterii foarte clare pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a spus șeful diplomației.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!