Blair: „Nu putem negocia existența Statului Islamic!”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 8 ianuarie 2016

Tony BlairO strategie complexă care ar putea da rezultate în combaterea terorismului trebuie să includă forță, diplomație și un efort comun pentru dezvoltare în vederea realizării unei lumi mai stabile, se arată într-un articol semnat Tony Blair. Acesta exclude existența unei grupări teroriste, o largă alianță cu o strategie corectă fiind suficientă să se învingă ISIL oriunde.

„Lista acțiunilor terorismului islamic din 2015 este una lungă și amară. Anul trecut a debutat cu masacrarea a peste 2.000 de persoane în Nigeria, iar lunile iunie, noiembrie și decembrie au adus alte sute de victime în Kuweit, Beirut, Paris, Sarajevo și San Bernardino.

Harta globală a terorii nu mai este limitată doar la atrocitățile comise de ISIL în Irak și Siria, ci a devenit o problemă globală. Comunitatea internațională are nevoie de o strategie cuprinzătoare pentru a elimina extremismul islamic”, afirmă fostul premier britanic Tony Blair, într-un editorial din Project Syndicate.

Acesta este de părere că o strategie complexă care ar putea da rezultate în combaterea terorismului trebuie să includă forță, diplomație și un efort comun pentru dezvoltare în vederea realizării unei lumi mai stabile. Prioritatea unui astfel de plan ar trebui să rezide în dezintegrarea ISIL, grupare ce va trebui eliminată nu doar din Siria și Irak, ci și din Libia și alte state unde și-a creat centre de operațiuni. „Deoarece existența acestei grupări nu poate fi negociată, o largă alianță cu o strategie corectă ar trebui să învingă ISIL oriunde”, susține Blair.

„Deși esențială, o victorie împotriva ISIL nu reprezintă decât un pas în rezolvarea problemei siriene, care presupune o înțelegere menită să asigure progresul țării și respectarea drepturilor minorităților din Siria, lucru care nu poate fi făcut fără îndepărtarea lui Bashar al-Assad de la putere. Aici, aliații sirieni susținuți de coaliția internațională pot reprezenta un avantaj direct la masa negocierilor”, mai spune fostul premier britanic.

„ISIL reprezintă cea mai virulentă formă de manifestare a extremismului cu care lumea modernă s-a confruntat în ultimele decenii. Acest aspect presupune și crearea unei forte internaționale capabile să lupte împotriva grupărilor extremiste oriunde și oricând, din momentul în care acestea încearcă să prindă rădăcini”, se mai arată în articol.

Amenințarea, la ușa noastră

Tony Blair atenționează că amenințarea de securitate reprezentată de ISIL nu mai este „la ușa noastră, ci direct în casele noastre” și Europa, lumea întreagă, are tot interesul de a eradica astfel de mișcări pe termen scurt și mediu.

„Nu sunt mulți jihadiști care se alătură ISIL, dar sunt destul de multe persoane în lumea largă care împărtășesc același punct de vedere expus de propaganda teroriștilor. În multe țări musulmane, multă lume crede încă faptul că atacurile din 11 septembrie 2001 au fost regizate de CIA sau de evrei”, mai scrie Blair, care adaugă că „în același timp, clerici musulmani cu milioane de urmăritori pe Twitter proclamă uciderea necredincioșilor sau îndeamnă la declanșarea Jihadului împotriva evreilor”.

Lupta împotriva extremismului cere măsuri de forță, dar are nevoie și de procesul de educație în care să fie împărtășite credințele partenerilor de dialog, în special celor din Orientul Mijlociu.

„În ultimii ani, niciun stat european nu a mai dorit să se amestece în problemele acestei regiuni. Carnajul petrecut pe 13 noiembrie în Paris ne arată că nici «politica mâinilor curate» nu îți asigură siguranță în fața fanaticilor. Trebuie să conlucrăm cu liderii de stat din Orientul Mijlociu care împărtășesc aceeași viziune deschisă pe care o avem și noi”, conchide Blair.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!