Bloc mutat cu locatarii în el

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 17 iulie 2014

bloc

În primăvara anului 1987, un bloc de pe Platoul Romanilor din municipiul Alba Iulia a fost mutat la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Un eveniment fabulos pentru comunitate, pentru că era vorba de un colos de 7.600 de tone și 80 de apartamente, scrie apropo.ro. S-au scurs 25 de ani de atunci şi puţini dintre tinerii de azi ştiu că translarea de atunci a salvat din calea „sistematizărilor” blocul A2.

Aceasta a fost una dintre soluţiile de atunci, pentru a deschide Bulevardul Transilvaniei, oferită de prof. dr. ing. Eugen Iordăchescu, de la Institutul „Proiect” Bucureşti – omul care a salvat mai multe clădiri (blocuri şi lăcaşuri de cult) de frenezia arhitectonică a lui Nicolae Ceauşescu. El este inventatorul metodei translaţiei imobilelor şi a mutat de-a lungul carierei sale 29 de clădiri, dintre care 13 sunt biserici sau mănăstiri. Blocul A2, cu o lungime de 100 de metri şi o greutate de 7.600 de tone, era amplasat perpendicular pe B-dul Transilvaniei, un important ansamblu urbanistic de pe Platoul Romanilor.

Mutarea blocului s-a făcut fără probleme, în timp ce curioşii de la faţa locului priveau uimiţi cum… se mişcă blocul, cu tot cu locatari. Doar familiile de la parterul clădirii au fost nevoite să-şi părăsească pentru un timp locuinţele, restul au privit din balcoane mutarea construcţiei cu o înălţime de 17 metri şi lăţimea de 12 metri, care a fost despărţită în două clădiri independente, mai notează apropo.ro.

 

Deplasare pe șine

Fiecare corp al construcţiei a fost susţinut de un cadru purtător, o platformă de beton, care a fost ridicată cu ajutorul unor prese. Platforma era aşezată pe roţi şi se deplasa pe şine, fiind împinsă de dispozitive hidraulice comandate de la un pupitru electric.

În 27 mai 1987, la ora 8.35, a început translarea. În ziarul Unirea, Sebastian Truţa consemna: „Primul segment al blocului A2, cu 40 de apartamente, situat pe B-dul 6 Martie nr. 89, s-a desprins de fratele geamăn şi a început să ruleze spre o altă destinaţie. Întreaga «călătorie» a durat doar 5 ore şi 40 de minute, pe o axă înclinată de 33 de grade, 50 minute şi 40 de secunde. Translarea s-a făcut cu o retragere şi în acelaşi timp, o distanţiere a celor două tronsoane, de 55 de metri. Deplasarea a avut loc fără niciun incident. Pe toată durata translării, locatarii au rămas în case, gospodinele şi-au văzut de treburi în bucătărie, copiii s-au jucat în camerele lor. A fost un moment unic să aluneci pe nesimţite cu întregul bloc de pe B-dul 6 Martie pe B-dul Transilvaniei. Zeci de locatari au ieşit pe balcoane, consumând în linişte o cafea sau o bere. O gospodină mai inspirată a aşezat pe muchia balconului un pahar plin cu apă, demonstrând că mişcarea a fost aşa de lină că nu s-a vărsat niciun picur de apă, deşi a fost cea mai rapidă translare care a avut loc vreodată. A urmat mutarea celui de-al doilea tronson geamăn. În final, distanţa dintre cele două tronsoane ale blocului A2 s-a mărit la 55,75 metri, spaţiu suficient pentru încântătoarea esplanadă a B-dului Transilvania, ce desfată ochiul cu noua geografie urbană.”

Autorul invenţiei, ing. Iordăchescu, nu s-a temut niciun moment de vreun accident, chiar dacă blocul era conectat la reţelele de apă, gaz, canalizare şi electricitate, pentru că nimeni nu s-a abătut de la regulile stabilite de el.

Astăzi, blocul A2 se află pe noul său amplasament, iar Catedrala Reîntregirii Neamului Românesc veghează noile ansambluri arhitecturale din zonă.

Totuşi, nu la fel s-a întâmplat cu un bloc de garsoniere din vecinătate, care a fost demolat, în locul lui fiind construit un bloc mult mai modern.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!