BNR opreste reducerea dobanzii

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 17 februarie 2014

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va mai reduce dobanda de politica monetara, nivelul de 3,5% stabilit saptamana trecuta urmand sa fie mentinut pentru o perioada destul de lunga, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu intr-un interviu acordat Wall Street Journal (WSJ).

„Am incheiat ciclul de relaxare. Avand in vedere situatia actuala, locala si internationala, ne asteptam sa ramanem la acest nivel pentru o perioada destul de lunga”, a afirmat Olteanu la New York, potrivit WSJ, preluat de Mediafax.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a redus saptamana trecuta dobanda de politica monetara de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric. Este cea de-a sasea scadere a dobanzii de la inceputul anului trecut.

Pietele emergente din intreaga lume sunt afectate de retrageri masive de capital, dupa ce Rezerva Federala a Statelor Unite a redus programul de injectii de lichiditate prin preluarea de obligatiuni. Mai multe state emergente, printre care si Turcia, au fost nevoite sa majoreze dobanzile in ultimele saptamani pentru a stopa deprecierile monedelor nationale si pentru a opri iesirile de capital.

Olteanu a afirmat, in interviul acordat WSJ, ca turbulentele de pe pietele emergente i-ar putea determina pe investitori sa retraga capital si din Romania. El a explicat totodata ca nivelul scazut al inflatiei din Romania ofera bancii centrale spatiu de manevra pentru relaxarea politicii monetare. Rata inflatiei a fost anul trecut de 1,55%, atingand un minim istoric. Romania a inregistrat in decembrie o inflatie anuala de 1,3%, iar Olteanu a afirmat, potrivit WSJ, ca rata de crestere a preturilor de consum se va mentine intre 1,5% si 3,5% timp de cel putin doi ani.

BNR a urcat prognoza de inflatie pentru acest an la 3,5%, cu 0,5 puncte peste estimarea din noiembrie 2013, iar pentru finele anului viitor a anuntat o prognoza de inflatie de 3,2%. Leul s-a depreciat cu 1% in acest an fata de dolar, in timp ce alte monede emergente au inregistrat declinuri mai abrupte, noteaza WSJ.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!