BNR reduce și mai mult dobânda

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 3 aprilie 2015

Consiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă rata dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 2% pe an, un nou minim istoric. Banca centrală a mai hotărât să menţină ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi cele în valută la 10%, respectiv 14%. Noul nivel al ratei dobânzii de politică monetară se aplică de la 1 aprilie.

Decizia BNR a fost anticipată de analişti, care se aşteptau la reducerea dobânzii cheie cu 0,25 puncte, la 2%, scrie Mediafax.

„Acesta ar putea fi ultima reducere a dobânzii de politică monetară din actualul ciclu, cele mai multe estimări pentru orizontul decembrie 2015 arătând o dobândă de 2%”, reiese dintr-un sondaj realizat de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) în rândul membrilor.

Nivelul dobânzii cheie s-ar putea menţine la 2% până la finalul anului viitor, însă estimările analiştilor variază între 1,75% şi maxim 2,75%, un număr de participanţi la sondaj prognozând un ciclu de majorare a dobânzii în 2016.

Aceasta a fost a şasea tăiere de dobândă după reluarea ciclului de scădere, în luna august a anului trecut, când a aplicat o scădere cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, fuseseră operate cinci reduceri, din care ultima în februarie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!