BNR relaxează creditarea

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 9 octombrie 2014

Banca Naţională a decis să taie din dobânda de referinţă ca să dea un impuls creditării. A redus dobânda de referinţă de la 3,25% la 3%, la un nou minim istoric, şi a lăsat mai mulţi bani la dispoziţia băncilor, pentru credite. Chiar şi aşa, bancherii nu par dispuşi să coboare prea mult dobânzile faţă de nivelul actual, relatează Digi 24.

Economiştii spun că în noiembrie ar putea urma o nouă reducere a dobânzii de referinţă.

De la începutul anului şi până acum, Banca Naţională a redus dobânda de referinţă de patru ori. Astfel, s-a ajuns la 3% de la 4%, cât era în ianuarie.

Reducerea dobânzii-cheie nu înseamnă că băncile vor tăia imediat din dobânzile la credite. „Toate aceste tendinţe pe care le vedem şi semnale pe care Banca Naţională le transmite ar trebui să se înglobeze mai devreme sau mai târziu în preţul creditelor”, a spus Cătălina Molnar, economist şef la o bancă, citată de Digi 24.

Banca Naţională vrea să dea un impuls creditării în lei, în condiţiile în care în ultima vreme s-au înmulţit problemele clienţilor care au luat credite în valută şi care acum se luptă prin tribunale cu băncile.

Dobânzile la creditele imobiliare sunt în jur de 5%, iar la cele de consum pleacă de la 11%. Creditele, însă, nu vor fi cu mult mai ieftine decât în prezent, atrag atenţia analiştii.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!