BNR relaxeaza creditarea

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 20 ianuarie 2014

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus rata dobanzii de politica monetara de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la lei, de la 15% la 12%, si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta, de la 20% la 18%.

Noua dobanda de politica monetara este aplicata de la 9 ianuarie, in timp ce ratele diminuate pentru rezervele minime obligatorii in lei si valuta intra in vigoare incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie – 23 februarie 2014.

Decizia de reducere a rezervelor minime obligatorii a fost anticipata de piata, iar o indicatie in acest sens a venit chiar din partea guvernatorului Mugur Isarescu. Unii analisti se asteptau si la continuarea reducerii dobanzii de politica monetara.

La inceputul lunii decembrie a anului trecut, Isarescu a declarat ca, pentru sustinerea creditarii, banca centrala este pregatita sa reduca rezervele minime obligatorii in 2014, care insumeaza circa 6 miliarde de euro la valuta si 3-4 miliarde de euro la lei, chiar daca in piata monetara se inregistreaza un exces de lichiditate estimat la circa 2 miliarde de euro. „Pe piata monetara din Romania, Banca Nationala face ce nu face de regula o banca centrala: lansam lichiditate in piata. Media de lichiditate este de 2 miliarde de euro, exces de lichiditate, dar toata economia este un covor peste care a fost o seceta, s-a facut o pojghita, sta lichiditatea deasupra, dar nu vrea sa intre in economie”, a spus Isarescu, in urma cu o luna. Anul trecut, BNR a redus dobanda cu 1,25 puncte procentuale, pana la 4% pe an.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!