Boala limbii albastre face ravagii printre bovine

Articol publicat in sectiunea Social pe data 4 septembrie 2014

Crescătorii de bovine din sudul ţării, unde au apărut recent și s-au extins rapid focare de boală a limbii albastre, vor fi nevoiţi în decurs de o lună să sacrifice mii de bovine ca măsură de siguranţă, iar un alt efect negativ al maladiei va fi un recul puternic al exporturilor, potrivit patronatului din domeniu.

„Vectorul care transmite boala este un ţânţar, iar boala se transmite în acest fel prin aer. Măsurile care se impun în carantină în zonele cu focare pot duce la lichidarea întregului efectiv de animale”, a declarat agenţiei Mediafax Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.

El estimează că în următoarea lună, dacă focarele de boală nu se extind, fermierii vor fi nevoiţi să omoare cel puţin câteva mii de animale. „Cel puţin câteva mii de capete vor fi afectate în următoarea lună, pentru că focarele trebuie stinse”, a afirmat Frânc. Acesta afirmă că în toamnă, când vor dispărea ţânţarii care transmit boala, focarele vor dispărea.

Crescătorii de bovine se tem şi de un val de restricţii la exportul de animale vii. „România exportă mult tineret bovin, sute de mii de capete pe an, şi ne temem să nu fie stopate aceste exporturi. Ar putea fi afectate şi planurile de export către China. Şi la ovine abia am reuşit să deschidem tranzitul pe Turcia şi ţările arabe, iar acum ne temem să nu se închidă”, a mai spus oficialul federaţiei.

Iordania a anunțat deja că interzice importul de ovine şi bovine din România, din cauza bolii limbii albastre.

Focare de boala limbii albastre la bovine au fost confirmate pentru prima dată în România în judeţul Buzău. Astfel, boala a fost confirmată în mai multe localităţi, fiind afectate nu doar bovine, ci şi ovine. Ulterior, boala a fost confirmată și în județele Vaslui, Prahova, Argeș și Gorj.

Boala nu afectează omul, dar produce pagube economice. Pierderile economice sunt cauzate de costurile aferente eradicării bolii, incluzând despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!