Boala Parkinson afectează tot mai mulți tineri

Articol publicat in sectiunea Social pe data 27 martie 2015

Boala Parkinson este cunoscută în special ca suferinţă care afectează persoane cu vârste de peste 65 de ani, dar, în ultimii ani, vârsta la care este depistată maladia a scăzut la 40-50 de ani. Declarația îi aparține lui Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR).

Parkinson, a doua boală neurodegenerativă ca frecvenţă, după Alzheimer, afecta în special persoane cu vârste de peste 65 de ani, a spus Mureşanu, citat de Mediafax.

„Din nefericire, în ultimii ani, însă, vârsta la care este depistată maladia a scăzut la 40-50 de ani, uneori chiar şi la 30 de ani”, a mai spus acesta.

El a precizat că majoritatea cazurilor se înregistrează la pacienţi a căror vârstă depăşeşte 55 de ani, dar unul din 20 de cazuri are debutul înainte de vârsta de 40 de ani. Bărbaţii sunt mai expuşi, statisticile arătând că prevalenţa bolii este de 1,5 bărbaţi la o femeie, a mai spus Mureşanu.

La nivel mondial, sunt diagnosticate cu boala Parkinson aproximativ şase milioane de persoane. În Europa, se estimează că sunt în prezent peste 1,2 milioane de pacienţi cu boala Parkinson, iar numărul acestora este posibil să se dubleze până în 2030, a mai spus Mureşanu.

În România, potrivit ultimelor date, sunt trataţi peste 70.000 de bolnavi cu maladia Parkinson, dar există un număr mai mare de bolnavi care încă nu au fost diagnosticaţi.

Potrivit specialiştilor, boala Parkinson s-a dovedit a fi mult mai frecventă în rândul sudorilor, medicilor, stomatologilor, profesorilor, avocaţilor, oamenilor de ştiinţă şi preoţilor, iar programatorii au o vârstă mai mică în momentul diagnosticului. Oamenii implicaţi în procesul de fabricaţie şi de transport prezintă un risc mai mic de a dezvolta maladia. Boala Parkinson este mai frecventă în mediul rural.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!