Bogătaşii chinezi investesc în imobiliare în UK

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 22 august 2015

UK-new-houses-sold_1

În faţa volatilităţii pieţei financiare din China, interesul pentru parcarea unor sume de bani pe pieţele imobiliare din Australia, Marea Britanie şi Canada în rândul chinezilor avuţi este în creştere.

În primele şase luni din 2015, marii proprietari de acţiuni din China au vândut capital în valoare de 360 de miliarde de yuani (58 de miliarde de dolari americani), faţă de vânzările de 190 de miliarde de yuani pe tot parcursul 2014, respectiv media de 100 de miliarde de yuani din anii anteriori, anunţă Bank of America Merryl Lynch. Mare parte din aceste sume sunt investite în produse financiare mai lichide, favorite fiind obligaţiunile de stat nord-americane sau valute mai sigure, precum francul elveţian.

Tom Bill, director pe cercetare rezidenţială la agentul imobiliar britanic Knight Frank, a spus: „Există indicaţii că achiziţiile chinezilor s-au intensificat, fiind interesaţi în pieţele imobiliare globale din zone sigure, precum Londra, ca urmare a volatilităţii recente de pe piaţa bursieră chineză”.

Ed Mead, director la un alt agent imobiliar din Londra, Douglas & Gordon, confirmând doi clienţi chinezi care au căutat să cumpere blocuri de apartamente întregi, a comentat: „Este neobişnuit să vezi cum cumpărătorii achiziţionează în număr mare, este un comportament care sugerează o mutare a capitalului”.

În primele şase luni din 2015, investitorii chinezi au cheltuit deja 5 miliarde de dolari pe achiziţiile făcute în imobiliare în SUA, faţă de 4 miliarde investite în tot anul 2014. Deşi pe Marea Britanie există un interes similar, nu există cifre concrete. Alex Newall, directorul Hanover Private Office din Londra, a spus că chinezii cu care firma lui a fost în contact vor fiecare să facă achiziţii între 25 şi 150 de milioane de lire sterline în locuinţe londoneze.

Există şi critici la adresa investiţiilor chineze în proprietăţile imobiliare din Londra, Sydney sau Vancouver, chinezii fiind învinuiţi pentru rolul lor în ridicarea preţurilor la locuinţe. Invazia chinezilor tinde să atingă la Londra nivelul investiţiilor ruşilor sau arabilor.

Mai nou, datorită corecţiei dureroase de pe bursa chineză, unii investitori chinezi au fost obligaţi să se retragă din acorduri de achiziţie a unor construcţii noi, pentru simplul fapt că nu mai dispun de sumele necesare. În plus, guvernul de la Beijing a decis ca marii acţionari de la firmele listate pe bursa chineză să nu îşi poată vinde acţiunile timp de şase luni.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!