Bogații României, venituri nedeclarate

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 27 noiembrie 2015

Primele zece persoane fizice din grupul celor 336 cu averi mari, de peste 20 milioane de euro, identificate și verificate de ANAF, au realizat în anul 2011 venituri nedeclarate de 86,9 milioane de lei, pentru care trebuie să plătească un impozit de circa 14 milioane de lei, a anunțat autoritatea.

„În anul 2015 au fost finalizate verificările fiscale în cazul primelor zece persoane din grupul PFAM (persoane fizice cu averi mari – n.r.) care este format din 336 persoane, asupra cărora se fac analize și verificări privind riscurile fiscale și se aplică programe de conformare”, se arată într-un comunicat al ANAF, citat de Mediafax.

Din suma totală, veniturile nedeclarate cu sursă neidentificată au reprezentat 23,77 milioane de lei, pentru care persoanele fizice datorează un impozit pe venit suplimentar de 3,8 milioane de lei și penalități de întârziere și dobânzi de circa 2,44 milioane de lei.

Veniturile cu sursă identificată au totalizat 63,17 milioane de lei. Pentru acestea, cei verificați trebuie să achite 10,1 milioane de lei impozit pe venit suplimentar, iar dobânzile și penalitățile de întârziere sunt în curs de calculare.

Peste 100.000 de tranzacții verificate

Fiscul precizează că a analizat, pentru aceste zece persoane, operațiunile desfășurate în peste 480 de conturi bancare (peste 100.000 de tranzacții) transmise de instituțiile de credit, operațiuni desfășurate de persoanele fizice cu peste 120 de societăți comerciale (peste 10.000 de operațiuni). Totodată, au fost prelucrate informații privind deținerile patrimoniale primite de la peste 100 de autorități ale Administrației Publice Locale (servicii de impozite și taxe locale).

„Mare parte dintre activitățile și tranzacțiile verificate presupun analize complexe: activități investiționale diverse, tranzacții cu instrumente financiare pe piețele interne și internaționale, tranzacții disimulate sau artificiale, multiple operațiuni cu numerar, inclusiv de valori semnificative, pentru care au fost prezentate informații neclare, insuficiente sau contradictorii (aspect datorat reticenței contribuabililor de a furniza astfel de informații)”, se mai arată în comunicat.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!