Bogdan Suceavă lansează cartea „Miruna, o poveste”

Articol publicat in sectiunea Evenimente românești pe data 9 mai 2014

Londra_ICR_Bogdan Suceava

14 mai 2014, 7pm, The European Bookshop London

Institutul Cultural Român din Londra organizează, în data de 14 mai, lansarea ultimei apariții editoriale în limba engleză a scriitorului şi matematicianului Bogdan Suceavă, romanul „Miruna, o poveste”. Cartea, publicată în România la Editura Curtea Veche, a apărut la începutul acestui an la editura Twisted Spoon Press din Republica Cehă, în traducerea lui Alistair Ian Blyth.

Lansarea va avea loc la Librăria Europeană din centrul Londrei, unde poate fi găsit primul punct de vânzare a cărţii româneşti în original din Marea Britanie, creat de curând la inițiativa ICR Londra. Evenimentul va deschide seria de evenimente literare organizate în spaţiul librăriei pentru stimularea lecturilor în limba română și a circulației titlurilor românești în spațiul britanic. Interlocutorul autorului va fi poetul britanic Stephen Watts, prieten al României şi unul dintre cei mai distinşi şi rafinaţi cunoscători ai prozei şi poeziei româneşti.

Într-un sat din Carpați, în anii șaptezeci, un bătrân povestește nepoților săi o istorie de familie amestecată cu basme. Astfel, evenimente istorice reale, precum războiul de independență sau primul război mondial, capătă o aură mitologică și legendară. Îmbinând autobiografia, istoria și fantasticul, „Miruna, o poveste” este un roman la baza căruia stă explorarea temelor imaginarului societății tradiționale din România, o lume care s-a transformat radical până în pragul dispariției în decursul secolului 20. Descris de către critici drept „o carte cu totul singulară, de care te poţi îndrăgosti”, romanul a fost distins cu Premiul pentru Proză al Asociației Scriitorilor din București pentru anul 2007.

Bogdan Suceavă s-a născut la Curtea de Argeș, în anul 1969. A urmat cursurile Universității din București, iar din 1996 – cursurile de doctorat în matematică la Michigan State University. A publicat cinci romane și două colecții de povestiri, proza sa apărând în limba engleză într-o serie de reviste – „Absinthe”, „Red Mountain Review”, „Review of Contemporary Fiction”, „Two Lines” –, precum și în antologii. Romanul său „Venea din timpul diez”, în traducerea aceluiași Alistair Ian Blyth, a fost publicat de către Northwestern University Press în 2011, iar „Miruna, o poveste”, a fost publicat de către Twisted Spoon Press la începutul acestui an. Bogdan Suceavă este în prezent profesor de matematică la California State University, Fullerton.

Stephen Watts s-a născut la Londra, în 1952. A publicat o serie de cărți de poezie – Gramsci & Caruso” (2004), The Blue Bag” (2005), Mountain Language”/ Lingua di montagna” (2009), „Ancient Sunlight” (2014) – și a editat un număr de antologii: Voices of Conscience” (o antologie internațională de poeți cenzurați, Iron Press, 1995), „Mother Tongues” (o ediție specială a revistei „Modern Poetry in Translation”, 2001) și Music While Drowning” (o antologie de poezii din expresionismul german, ce au acompaniat un vernisaj al Muzeului Tate Modern din Londra, Tate Publishing, 2003). A participat la numeroase festivaluri literare internaționale, a lucrat ca scriitor în școli, spitale și diverse comunități, iar în prezent lucrează independent ca poet, traducător, editor și bibliograf.

Secţiunea românească de la Librăria Europeană este primul proiect de acest gen realizat în reţeaua institutelor culturale ale României din străinătate. Ea este rezultatul apropiatei colaborări dintre ICR Londra și European Schoolbooks Ltd, unul dintre cei mai mari furnizori de carte de limbă străină în Marea Britanie, și pune la dispoziția marelui public peste 150 de titluri în original – de la marii clasici la cele mai noi bestsellere, de la dicționare și manuale, la cărți pentru copii sau poezie. Un fond și mai mare de carte românească este disponibil pentru vânzare pe site-ul www.romanianbookshop.co.uk.

Unde: The European Bookshop, 5 Warwick Street, Londra W1B 5LU

Intrarea: liberă, dar locurile sunt limitate. Vă rugăm să vă confirmați prezența la telefon: 020 7752 0134 sau e-mail: office@icr-london.co.uk

Autor articol: Institutul Cultural Român Londra


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!