Bolile care afectează prostata

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 11 septembrie 2014

Prostata este o glandă în formă de nucă, situată sub vezica urinară și care înconjoară uretra. La un adult dezvoltat normal, prostata cântărește aproximativ 20 gr și măsoară cel mult 4 cm de-a lungul axei ei transversale, 3 cm de-a lungul axei ei verticale și 2 cm de-a lungul axei ei orizontale.

Funcția ei este aceea de a produce un lichid care constituie aproximativ 30% din volumul lichidului seminal. Acest lichid conține acid citric, calciu, enzime și zinc, despre care oamenii de știință presupun că este un factor protector împotriva infecțiilor tractului genital.

Simptomele unei boli de prostată

Prostatita, inflamația prostatei, poate cauza febră, urinare dificilă și dureri în regiunea sacrală sau a vezicii urinare. Când prostata este foarte umflată, urinarea poate fi chiar imposibilă. Dacă inflamația este cauzată de bacterii, boala se numește prostatită bacteriană și poate fi acută sau cronică. De obicei, ea este asociată cu infecția tractului urinar. Totuși, în mai multe cazuri, cauza inflamației nu este depistată și, din acest motiv, boala este numită prostatită nonbacteriană.

Afecțiunile obișnuite ale prostatei pot mări frecvența micțiunilor, pot cauza apariția nevoii de a urina în timpul nopții, scăderea forței fluxului urinar și apariția senzației de golire incompletă a vezicii. În general, acestea sunt simptome ale hiperplaziei benigne de prostată (HBP), o mărire de natură necanceroasă a volumului prostatei, boală ce poate afecta bărbații care au peste 40 de ani. Riscul apariției HBP crește odată cu înaintarea în vârstă. Un sfert dintre bărbații de 55 de ani și jumătate dintre cei de 75 de ani suferă de HBP.

Prostata poate fi atacată și de tumori maligne. În general, cancerul de prostată este descoperit cu ocazia examenelor medicale periodice, chiar dacă nu au apărut simptome. În unele stadii mai avansate, afecțiunea poate fi însoțită de retenție urinară și de umflarea vezicii urinare. Când cancerul s-a răspândit deja la alte organe, ar putea fi însoțite de dureri de spate, simptome neurologice și umflarea picioarelor cauzate de obstrucția sistemului limfatic.

Recent, într-un singur an, numai în Statele Unite s-au înregistrat 300.000 de cazuri de cancer de prostată și 41.000 de decese cauzate de acesta. Oamenii de știință susțin că 30% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani și 67% dintre cei ce au între 80 și 89 de ani se vor îmbolnăvi de cancer de prostată.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!