Bolile plămânilor

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 13 mai 2016

pacient54Plămânii reprezintă părți ale sistemului respirator, organe situate deasupra diafragmului. Au consistența spongioasă și țesut elastic și rolul de a inspira și expira dioxidul de carbon.

Dat fiind că aerul pe care îl expirăm conține varii substanțe din mediul înconjurător, plămânii trebuie să fie capabili să se apere de acestea.

Bolile pulmonare sunt de trei tipuri:

 • boli ale căilor respiratorii care provoacă blocarea căilor respiratorii: astmul bronșic, emfizem, bronșitele cronice;
 • boli care afectează țesutul pulmonar sau îl deteriorează: fibroza pulmonară și sarcoidoza;
 • afecțiuni ale circulației pulmonare, cauzate de coagulare și cicatrici.

 

Afecțiuni comune

O afecțiune comună este reprezentată de astm, întrucât este cauzată de inflamarea bronhiilor, dar și de episoade de criză respiratorie. Crizele de astm pot fi declanșate de fumul de țigară, de alergeni, de efortul fizic sau de aerul prea rece.

O altă afecțiune comună este reprezentată de boala pulmonară obstructivă cronică, adică emfizemul și bronșita cronică.

Azbestoza reprezintă boala cronică ce este provocată de expunerea prelungită la azbest, ducând la iritarea căilor respiratorii, iar fibroza pulmonară este caracterizată de deteriorarea și cicatrizarea țesuturilor pulmonare.

Infecțiile pot afecta întreg organismul fiind cauzate de bacterii, virusuri sau de ciuperci.

Un exemplu potrivit îl reprezintă pneumonia care este o inflamație a plămânilor ce apare în momentul în care sistemul imunitar al pacientului este slăbit.

Alte tipuri de infecție cronică sunt reprezentate de gripă, tuberculoză și infecțiile cauzate de mycobacterii.

Cancerul pulmonar

Creșterea incontrolabilă a celulelor maligne de la nivelul plămânilor duce la apariția cancerului pulmonar. Acest tip de cancer poate fi cu celule mici sau cu celule non-mici. Statisticile arată că rata decesului la femei este mai mare decât la bărbați, întrucât în ultimii ani numărul de decese cauzate de cancerul pulmonar a crescut alarmant.

Mezoteliom malign reprezintă o formă rară de cancer ce se caracterizează prin invadarea și deteriorarea țesuturilor învecinate peritoneului.

Hipertensiunea pulmonară este o afecțiune ce apare în urma îngustării vaselor de sânge din plămâni și duce la creșterea tensiunii arteriale.

Embolismul pulmonar se caracterizează prin prezența unui cheag de sânge care este direcționat spre plămâni de la venele de la membrele inferioare.

Displazia bronhopulmonară este o afecțiune prezentă la copiii prematuri cărora le-au fost administrate tratamente pe o perioadă îndelungată.

Sindromul de detresă respiratorie la nou-născut poate apărea la copiii care au fost născuți în mod prematur, cu șase săptămâni mai devreme.

Sindromul de detresă respiratorie a adultului se caracterizează prin dificultăți de respirație care sunt cauzate de plămânii plini cu lichid.

Fibroza chistică (mucoviscidoza) este o afecțiune ereditară ce are legătură cu glandele exocrine, afecțiune care apare în timpul copilăriei.

Deficitul de alfa-1 antitripsina reprezintă lipsa de proteine din organism, proteine ce ar trebui să protejeze plămânii.

Semne și simptome în cazul bolilor plămânilor

Semnele și simptomele bolilor pulmonare și respiratorii sunt reprezentate de următoarele aspecte:

 • tuse seacă sau cu expectorații;
 • respirație greoaie în timpul somnului;
 • expectorații cu sânge.

 

Analize și investigații

În vederea diagnosticării, medicul specialist va avea în vedere efectuarea unor teste și analize precum:

 • analiza gazelor sangvine arteriale;
 • analize sangvine spre a depista anemia;
 • teste speciale pentru a observa dacă este vorba despre fibroza chistică;
 • cultura din spută în vederea diagnosticării infecțiilor pulmonare;
 • cultura de sânge

 

Teste pentru evaluarea funcției pulmonare

În vederea evaluării funcției pulmonare, se vor efectua spirometria, măsurarea fluxului de aer, capacitatea pulmonară totală și măsurarea capacității de difuziune, respectiv investigații imagistice, precum radiografii la nivelul toracelui, tomografii computerizate, IRM, scanări pulmonare nucleare, respectiv electrocardiograma și investigații privind calitatea somnului.

Tratamentul în cazul bolilor pulmonare și respiratorii

Cea mai multe boli de acest tip pot fi prevenite prin renunțarea la fumat, prin evitarea factorilor alergeni declanșatori de crize, prin întărirea sistemului imunitar.

Prevenirea în cazul bolilor pulmonare și respiratorii

Spre a preveni apariția bolilor pulmonare și respiratorii se recomandă:

 • renunțarea la fumat;
 • evitarea fumului de țigară;
 • spălarea mâinilor în mod corect și consecvent;
 • efectuarea unor exerciții în fiecare zi;
 • evitarea substanțelor toxice

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!