Bolile și problemele psihologice ale imigranților

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 9 februarie 2016

psiholog

Românii reprezintă în prezent cea mai numeroasă comunitate de imigranți în Italia. Odată ajunși acolo, mulți întâmpină probleme de adaptare, care duc la diverse afecțiuni fizice sau psihice.

Ioana Marin, psiholog și psihoterapeut care lucrează în Italia, și-a propus să afle starea de sănătate a românilor din această țară.

Psihologul român a afirmat, într-un interviu acordat Ziare.com, că de multe ori nu prima generație este cea mai afectată de diverse probleme, ci copiii imigranților, care sunt mai înclinați să facă abuz de substanțe.

Unul dintre scopurile studiului este să ajute personalul medical italian să fie cât mai bine pregătit pentru primirea pacienților români.

„Românii reprezintă în momentul de față cea mai numeroasă comunitate de imigranți în Italia. Este vorba de peste un milion de persoane. Această creștere s-a tradus și într-un număr mai mare de pacienți români în spitalele publice și particulare italiene. Este important să înțelegem ce se întâmplă, care sunt problemele mai des întâlnite și cum ne putem pregăti mai bine să îi ajutăm”, a spus Ioana Marin.

—————————————

„În acest moment strângem date, fază care va mai dura câteva luni. Scopul meu și al echipei APC (Associazione di Psicologia Cognitiva, www.apc.it), condusă de doctorul Francesco Mancini, este să înțelegem și să măsurăm statistic, nu doar bazându-ne pe observațiile noastre clinice, în ce condiții psihologice și fizice trăiesc românii de aici. Cât sunt de mulțumiți sau nemulțumiți de situația lor și ce efect are asupra sănătății lor în general.”

Ioana Marin, psiholog

—————————————

 

Risc de depresie și anxietate

Ea a subliniat că „migrația este pentru multe persoane o schimbare dramatică, înseamnă despărțirea de propria cultură și propriul stil de viață, de familie și de prieteni”. „Înseamnă abandonarea tuturor lucrurilor cunoscute care ne dau siguranță. Unii se adaptează mai ușor, alții pot suferi stări de depresie și de anxietate”, a adăugat Ioana Marin.

„Sănătatea psihologică și cea fizică se suprapun, mulți pot încerca să compenseze teama sau tristețea prin comportamente alimentare nesănătoase, printr-un consum excesiv de alcool sau de medicamente sau pot manifesta diferite tipuri de simptome gastro-intestinale, cefalee, hipertensiune”, a precizat psihologul.

 

trimiteri-sus-4

Ai vrut la muncă în UK? Iată oraşele în care poţi fi cel mai fericit

Golul lăsat acasă în seama celor care „n-au putut”

STRĂINĂTATEA, UN DIVORȚ TĂCUT

CAND STRAINATATEA DEVINE CHIN

trimiteri-jos-4

 

Ea a mai spus că „de multe ori problema nu este prima generație de imigranți (acestea sunt deseori persoane mai sănătoase decât media populației din Romania, în bună formă fizică și psihică), ci copiii lor”.

—————————————

„Studiile demonstrează, deși nu cunoaștem exact cauzele, că cei născuți din părinți care au emigrat sunt expuși unui risc major de dezvoltare a unor tulburări psihologice sau abuz de substanțe. Am lucrat de multe ori cu părinți în situații foarte grele, care au venit în Italia pentru a oferi o situație mai bună copiilor lor doar ca să descopere cât de dificilă a fost această schimbare pentru copii, este o situație foarte dureroasă pentru familii.”

Ioana Marin, psiholog

—————————————

„Scopul nostru este, pe lângă cel științific de cunoaștere a situației reale, să ajutăm personalul medical italian să fie cât mai bine pregătit pentru primirea acestor pacienți: cu cât știm mai multe, cu atât putem interveni mai eficient și organiza campanii de prevenire a situațiilor comune. Am implicat deja mai multe instituții de aici în difuzarea studiului și rezultatele vor fi publicate și discutate împreună”, a încheiat ea în interviul pentru Ziare.com.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!