„BOLILE” SISTEMULUI MEDICAL BRITANIC

Articol publicat in sectiunea Muncă, Reportajul săptămânii, Sănătate pe data 23 mai 2016

Diaspora romaneasca_„Bolile” sistemului medical britanic1

 

Muncă multă, bani puțini

 

După ce a lucrat nu mai puțin de 12 ani ca medic stomatolog în România, Sergiu Barna s-a decis să facă o schimbare majoră în viața sa și a venit în Regatul Unit al Marii Britanii. Face parte din primul val de români care a avut drept legal de muncă în Anglia. A fost „împins” spre UK de un spirit aventurier, nu pentru că în țara lui nu câștiga destul de bine din stomatologie. Ce a găsit aici nu i-a fost tocmai pe plac, dar, spune el, după un timp te obișnuiești cu acest sistem total diferit de cel din România și începi să-i vezi mai mult părțile bune decât pe cele rele.

„Vă spun sincer, nu credeam că o să fiu atât de dezamăgit de sistemul public de sănătate din Anglia. Noi, cei care lucrăm în domeniu, am și înțeles, până la urmă, care sunt minusurile ce provoacă nemulțumiri în rândul pacienților de altă naționalitate decât cea britanică. În opinia mea, cel puțin în stomatologie se practică medicina defensivă și asta din două cauze: în primul rând este frica de a fi dat în judecată de un pacient nemulțumit de serviciile pe care i le-ai făcut, iar în al doilea rând suntem prea prost plătiți pentru a ne da peste cap atunci când un pacient trece pragul cabinetului. În trecut, și când spun asta mă refer în urmă cu zeci de ani, medicii stomatologi care lucrau prin NHS erau foarte bine plătiți și beneficiau de un mare respect din partea statului și al populație. Între timp, veniturile lor s-au diminuat considerabil, motiv pentru care dentiștii englezi au refuzat să mai lucreze prin acest sistem. Ce a urmat ne putem da seama cu toții: în locul lor au apărut indieni, arabi, polonezi și, de câțiva ani, români. Veniți din țări mai puțin dezvoltate decât Marea Britanie, ei au acceptat să muncească pe sumele astea mai mici, dar și serviciile oferite sunt pe măsură”, a declarat Sergiu Barna.

 

Las’ că merge și așa…

În cazul unei țări așa de dezvoltate ca Anglia îți vine greu să crezi că sunt segmente de activitate ce funcționează pe principiul „Las’ că merge și așa”. Însă este adevărat, iar un astfel de domeniu este stomatologia prin NHS. Doctorul Sergiu Barna a explicat care sunt motivele pentru care englezii sunt mulțumiți de acest sistem, ba, mai mult, țara pare că nu are nicio problemă în acest sens.

„Cred că dacă o să continuăm să criticăm sistemul public de sănătate din UK, nu o să rezolvăm nimic. Mai mult, ne facem rău fără să vrem. Dacă tot trăim printre britanici, ar trebui să copiem stilul lor. Să ne resemnăm cu ce avem și să începem să privim partea plină a paharului. Dacă o să-i întrebați pe ei, o să aflați, cu surprindere, că sunt mulțumiți de cum sunt tratați în cabinetul medicului stomatolog. Și știți de ce?! Pentru că scot puțini bani din buzunar și acesta este cel mai important aspect. În plus, exceptând zonele mai sărace ale Angliei, peste tot cabinetele sunt dotate cu aparatură modernă. De asemenea, există o strictețe maximă în ceea ce privește sterilizarea și curățenia care se face în încăperile respective. Și atunci, dacă nu riști să pleci acasă cu vreo boală și plătești sume modice medicului care te-a tratat, de ce să nu fii mulțumit?!”, a afirmat Sergiu Barna.

 

Planuri de viitor

După ce în ultimii ani și-a practicat meseria pe teritoriul Marii Britanii, stomatologul român Sergiu Barna pare hotărât să rămână printre englezi.

„Odată cu trecerea anilor am prins tot mai multe rădăcini aici. Copiii mei merg la școală în Anglia, iar soția este și ea stomatolog tot aici. În momentul de față, viața noastră are sens în UK, ne-am obișnuit, iar din punct de vedere profesional putem spune că am reușit să căpătăm încrederea pacienților noștri. A fost mai greu cu cei veniți, ca și noi, din alte țări și asta pentru că englezilor li se pare firesc să nu aibă prea mari așteptări de la NHS. Revenind la planuri de viitor, vreau să vă spun că și în condițiile în care o să muncesc în continuare în Marea Britanie, o să încerc să dezvolt câteva proiecte și în România. Este țara mea de origine și este normal să îmi doresc să fac ceva și pentru cei care au rămas acolo”, a precizat în încheiere Sergiu Barna.

 

Mi-a plăcut, dar am plecat

Există foarte mulți medici români care se pot lăuda că au avut ocazia să lucreze, pentru o scurtă perioadă de timp, într-un spital din Marea Britanie. Le-a plăcut, susțin ei, și-au dat seama de diferențe, dar… au ales să se întoarcă în România, acolo unde sistemul medical este „în perfuzii”, după cum ar spune mulți. În această situație se află medicul oftalmolog Andreea Nicolcescu, specializată pe retină medicală, o ramură a oftalmologiei ce se află în plină dezvoltare.

„Diferențele între sistemul medical din România și cel din Anglia sunt esențiale. Acolo, medicul poate să ceară orice analiză, iar pacientul o face gratuit. Într-adevăr, se face programare și poate durează mai mult. Ai totul la dispoziție să pui un diagnostic și să tratezi. Tot ce ține de tratament este gratuit. Inclusiv transplanturile de cristalin, injecțiile, iar o injecție de acest fel costă 1.000 de lire și erau oameni care aveau de făcut câte 40. La noi e mai greu. […]

În ceea ce privește partea financiară, îți permiți să trăiești fără să te uiți tot timpul la prețuri când te duci la cumpărături. Poți să pui și bani deoparte. Dar muncești pe brânci de la 8.00 dimineața până la 17.00. Câteodată nu ai timp nici zece minute ca să mănânci la prânz. Trebuia să te uiți în dosarele pacienților care aveau nevoie de picături și începeai să-i vezi. În mod normal, aveai 14 pacienți dimineața, 12 după-amiaza. Nu aveai asistentă în cabinet. Aveai toate datele bolnavului în dosarul cu care venea. Era foarte important să stai de vorbă cu pacienții, iar ei erau informați. Un om, când venea, știa ce să te întrebe. Nu știu dacă asta pornea de la medicul de familie sau citeau ei foarte mult. Veneau la medic imediat ce aveau un simptom. Asta ține de educație, de sistemul de medicină de familie, de opticieni. Aveau și tot felul de materiale informative în spital, iar tu, ca medic, după consultație, trebuia să le dai să citească. Era indicat să se scrie în fișa pacientului că l-ai informat și i-ai dat și un pliant”, explică medicul oftalmolog Andreea Nicolcescu într-un interviu acordat Gazetei de Sud.

—————————————

„Muncesc în NHS de aproximativ cinci ani în chirurgie și de ceva vreme în urgențe A&E. Toată lumea este tratată exact la fel, fără nicio diferență de naționalitate, sex, religie, kilograme, vârstă, înălțime etc. Toți așteaptă în A&E maximum patru ore, dar dacă unii vin cu amețeli de cap și alții cu urgențe considerate de noi mai grave, vor avea prioritate aceștia din urmă. Eu am tratat englezi, români, polonezi, indieni, chinezi etc., toți tratați cu același profesionalism. Diferența dintre NHS și CNAS (n.r. – sistemul public de sănătate din Anglia și Casa Națională de Asigurări de Sănătate din România) este incomparabilă. Aici nu vii cu medicamentație de acasă, nu îți cere nimeni bani pe față, nu te tratează nimeni ca pe ultimul om, nu îți fură iaurtul și mărul adus de rude, de acasă etc.”

George, medic chirurg ce lucrează în UK de cinci ani

—————————————

 

 

„Muncim printre invidioși și neprofesioniști”

 

Cu o vechime în UK de doar un an și jumătate, Flavius, un tânăr absolvent al Facultății de Medicină din România, a acceptat să împărtășească cu cititorii Diaspora Românească experiențele sale, de care are parte zilnic în spitalul în care lucrează. Acesta a mărturisit că încă încearcă să înțeleagă principiile după care funcționează sistemul medical din Marea Britanie. De adaptat, nu încape vorbă pentru că, recunoaște el, vrea să se întoarcă în România cât mai curând posibil și să lucreze în domeniul în care s-a specializat: gastroenterologie.

„Dacă ar fi să îi caracterizez pe medicii englezi în doar două cuvinte, aș spune că sunt invidioși și neprofesioniști. Și acum să vă explic și de ce. Sunt invidioși pentru că din România vin încontinuu cadre medicale foarte bine pregătite. O asistentă care termină studiile la fără frecvență știe mai multe decât ei, dovadă fiind și recrutările masive ce se fac. Și atunci, când văd că îi întrebi ceva despre care tu știi foarte multe, iar ei mai nimic, poți să citești pe fața lor invidia.

O situație de care mă lovesc frecvent și care mă nemulțumește este dorința lor de «a da bine» în fața pacienților. Sunt cazuri în care, deși știu care este afecțiunea de care suferă pacienții mei, aceștia nu îmi înțeleg explicațiile și recomandările pe care le ofer. Pentru a mă asigura că vor fi în regulă după ce părăsesc cabinetul, apelez la colegii englezi, pe care îi rog să le mai explice încă o dată recomandările, folosind termeni de-ai lor. Ei bine, în acel moment, ei folosesc exprimări de genul «Colegul este român/nu are foarte multă experiență/nu cred s-a făcut foarte bine înțeles… dar vă explic eu ce trebuie să faceți…».

Pe de altă parte, când spun că sunt lipsiți de profesionalism nici nu consider că ar trebui să vă ofer prea multe explicații. Sunt destui români care, din păcate, au primit un diagnostic greșit sau un tratament medicamentos care a avut efect zero. Iar pacienții, în special cei britanici, care erau numai ochi și urechi, sfârșeau prin a fi chemați din nou peste nu știu câte săptămâni. Culmea, nimeni nu se manifesta ca și când ar fi nemulțumiți. Am avut și încă avem pacienți cărora nu li s-a spus foarte clar ce afecțiune au, deși s-au prezentat la cabinet în urmă cu o jumătate de an. De vină este și acest sistem al lor, după care trebuie să funcționăm”, a afirmat Flavius.

 

Din experiența românilor…

Afirmațiile tânărului medic sunt confirmate de românii care au avut ghinionul să se îmbolnăvească și au fost nevoiți să se prezinte la spital. Întâmplările lor sunt halucinante și, din păcate, nu sunt doar cazurile care ne-au fost aduse la cunoștință. În fiecare zi, în spitalele din Anglia, așteaptă ore în șir români care au probleme cu sănătatea. De parcă nu ar fi suficient timpul petrecut pe holurile unității spitalicești, într-un final sunt trimiși acasă fără prea multe explicații și fără a li se oferi o soluție de vindecare. Îngrijorați pentru viața lor, mulți se urcă în primul avion și pleacă în România, așa cum o să aflați și din poveștile de mai jos:

—————————————

„Anul trecut, în luna august, soțul meu s-a prezentat la spital cu dureri groaznice provocate de o piatră la rinichi. I s-a montat un stent pe uretră și din două în două săptămâni a mers ba la spital, ba la GP, de l-au zăpăcit cu medicamente până i-au crescut transaminazele la ficat, au urmat alergii, internare etc. În tot acest timp îi spuneau că nu este pe listă să-i spargă piatra. Dormea, impropriu spus, numai pe partea dreapta și majoritatea nopților le făcea albe. Într-un târziu, un doctor român ne-a spus să plecăm în țară. Am plecat și am aflat că stentul nu era montat pe uretra cu piatră, ci pe cealaltă. Au făcut atâtea tomografe și analize și nu au observat nimic…”

Maria

„Acum un an am fost la Urgențe cu o durere pelviană groaznică. După patru ore de așteptare, mi-au făcut un scan și m-au trimis la specialist. Acolo, încă două ore de așteptare. M-a consultat și m-a trimis acasă cu paracetamol și tablete de fier. După două săptămâni eram tot amețită și cu dureri, iar într-o zi am sunat ambulanța. L-au întrebat pe soțul meu dacă respir. De durere, pe scări am leșinat în brațele lor de două ori. Am ajuns din nou spital, la Urgențe, unde timp de cinci ore nu am fost văzută de niciun medic. A doua zi m-au externat, chiar dacă eu nu putem să stau dreaptă și eram inflamată foarte tare în zona pelviană. Am hotărât să plec în Romania, unde am fost internată și operată de urgență de sarcină extrauterină. Eram la trei zile de septicemie. Medicul român a fost șocat că am rezistat zborului și săptămânilor fără tratament.”

Andreea

„Este normal să ai ficatul mărit dublu decât ar trebuie să fie, chiar dacă nu consum alcool deloc, și, totuși, să nu îți dea nimic? Mi-au spus să vin  peste trei luni, să refac analizele și, în caz că atunci ies la fel, se vor face analize mai amănunțite.”

Ovidiu

„Recent, soția mea a vrut să își facă o ecografie, să afle în ce stare se mai află un fibrom pe care știa că îl are. Într-adevăr, nu avea dureri, motiv pentru care medicii s-au grăbit să îi spună că numai în cazuri extreme va putea face și că ce s-ar întâmpla dacă toate femeile ar proceda la fel ca ea?”

Mihai

—————————————

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Loredana Petrescu
Etichete: , , , , , , , , , ,

Comentarii

31 pareri la “„BOLILE” SISTEMULUI MEDICAL BRITANIC”

 1. octavia Spune:

  doar ce spune medicul Alin e valabil si citibil pt. Un intreg sistem?Asta e dat cu parerea, nu articol.

 2. Anonim Spune:

  Are dreptate. De 8 ani lucrez ca medic in Londra si pot confirma cele spuse. La medicul de familie se asteapta 1-2 saptamani pentru o programare. La urgenta 7-8 ore. Toate astea in situatia in care se plateste asigurare medicala de stat, CAS-ul, mult mai mare decat la noi, de 10 ori mai mare. Mai grav este că nici in sistemul privat nu este diferit. Timpul de asteptare este mai scurt, ce-i drept, dar abordarea aceasi. De la infirmiera la medic toti sunt interesati, in primul rand, sa-si acopere dosul. Aici mai mult se completeaza formulare dacat se trateaza pacienti. Este inimaginabil ce se intampla. Pretul pe o zi in spitale private este de 550 lire, fără costul tratamentelor, doar cazarea si masa. Un ECG este 100 lire, o extractie de măsea de minte 1200 lire, o histerectomie 3500 lire, un șold 8000 iar un genunchi 10.000 de lire. Totul se scrie si se semnează, inclusiv oxigenul dar ce este esential nuse face pentru ca toti se tem sa ia decizii. Sistemul englezesc este de asa natura, in toate domeniile, incat toti se tornă si fac reclamatii pentru orice. Pacientii fac reclamatii aiurea sa primeasca ceva bani de la spital, asistenele reclama medicii ca sa-si rezolve frustrarile, farmacistele verifica prescriptiile si le schimba dupa cum spun protocoalele. Totul merge extrem de greu pt. ca chiar si o cifra scrisa gresit trebuie rescrisa si semnată de cel ce a prescris medicamentul.Sa nu mai spun ca se prescrie chiar si whisky sau vin in foaia de tratament, la pacientii alcoolici. Asistentele, cele mai multe, nu-si asumă nicio responsabilitate. Romancele, filipinezele sunt de departe cu multe clase peste celelalte si de obicei nu stau mult intr-un spital pt. ca primesc oferte mai bune din alte locuri, avanseaza rapid. Sunt foarte mandru cu romanii de aici.

 3. mario Spune:

  Este foarte adevarat ce se spune in acest articol,”am patit-o pe propria piele”.Lucram la Londra cand am facut o prostatita acuta si am urinat sange,desi eram inscris la medic si plateam asigurari de sanatate a trebuit sa astept ca m-au programat dupa 10 zile.Dupa 10 zile conform programarii m-am prezentat la medic,le-am spus ce am si spre surprinderea mea,m-au cantarit si masurat inaltimea,si mi-au dat sa completez un formular pentru „tampiti”,daca beau,daca fumez,doar tampenii.Dupa ce am isistat ca nu ma simt bine m-au trimis doar la analize de urina,dupa cat credeti?….10 zile.Deci dupa 20 de zile de la debutul bolii fac analize de urina,rezultatul dupa alte 10 zile.Am ramas tampit.La 30 de zile ma prezint dupa rezultat si surpriza imi spun ca trebuie sa repet analiza,inca 10 zile programarea,inca 10 rezultatul,si dupa 3 zile primesc un mesaj pe telefon sa-mi ridic reteta.In total 53 de zile sa-mi dea o reteta si sa-mi puna un diagnostic,apoi alta surpriza primesc un antibiotic care probabil vindeca cateva „cosuri”de pe fata adolescentilor.Norocul meu a fost ca nu am asteptat am luat din proprie initiativa antibiotic din tara,si apoi am simtit o adevarata usurare cand am ajuns in Romania unde am primit un diagnostic si medicatia corecta.Asa ca nu huliti Romania inainte de a vedea incompetentii din alte parti.Mult laudatul system britanic e o porcarie sau „la pomul laudat sa nu mergi ci sacul”.

 4. Ruxandra Toma Spune:

  wow… din ce am auzit pot confirma ca ce spune tanarul medic este adevarat: am avut pancreatita cand eram in Germania unde am fost tratata cum trebuie si m-am vindecat. apoi am mers acasa in Romania sa ma operez (colecistectomie laparoscpoica) pt ca vezica biliara imi era plina de pietre. operatia laparoscopica a fost ok si acum sunt bine, slava Domnului, si multumita medicilor germani si romani! Daca eram in Uk cred ca as fi murit, ori de pancreatita, ori as fi facut pancreatita din nou, ori operatia nu ar fi reusit… etc… am auzit ca unei femei in varsta i s-a puncturat pancreasul in timpul unei operatii similare de colecistectomie si acum femeia e pe moarte. am mai auzit o alta femeie care zice ca de vreo 2 ani o tot amana cu operatia de colecistectomie si sufera de dureri si discomfort pt ca are litiaza biliara… am auzit ca dureaza 6 luni pana vezi un specialist, caz in care daca ai ceva grav viata iti este pusa in pericol. mai stiu o doamna care s-a imbolnavit de inima pt ca medicii din Dublin i-au administrat medicamente aiurea. In acest caz au fost sinceri si au trimis-o in Romania, i-au spus ca daca ramane aici moare cu zile. Si in Irlanda situatia e la fel, e acelasi sistem , aceeasi ochelari de cal….

  Asa ca le recomand tinerilor medici romani sa plece in Germania daca vor sa practice medicina calumea si sa castige bine. Desi nu stiu germana si nu sunt la curent cu dedesubturile sistemului, cred ca acolo medicii sunt mult mai eficienti. Mi-au salvat viata!

  Dar ar fi bine sa considere si optiunea de a se intoarce in tara, macar mai tarziu dupa ce au pus bani deoparte, caci si romanii au nevoie de medici buni… chiar daca sunt prost platiti.

 5. Anca Spune:

  Total adevarat!!!!

 6. Lucian Spune:

  Este foarte adevarat si nu numai in Anglia se intampla acest lucru ci si in Spania unde de exemplu la urgenta poti astepta intre 1-5 ore pentru a fi vazut de medic iar ca sa fii trimis de medicul de familie la un medic specialist dureaza chiar luni de zile daca nu este o urgenta foarte foarte grava,mie mi s-a intamplat sa astept 1 an si 2 luni prima oara si 7 luni a doua oara pentru a ajunge la medicul specialist ortoped si in final am rezolvat problema tot acasa in Romania dupa ce am hotarat sa ma intorc definitiv.

 7. Arpad Spune:

  Tanarul Alin e indignat. El, care are atatea cunostiinte si mai ales atata experienta, e impiedicat de un sistem complet gresit care il impiedica sa straluceasca. Nici conditiile de munca, nici tehnica, si nici pay-check-ul comfortabil nu il pot opri sa considere ca orice bun roman, ca ” astia e niste prosti, toti” Sistemul ala performant a fost parasutat intr-o noapte de niste extraterestrii si oligofrenii aia din el, nu salveaza vietile bietilor pacienti. Prin urmare britanicii mor cu zile si Uk e pe primele locuri la performanta medicala-statistic, printr-o conspiratie probabil.

 8. Calin Manta Spune:

  Ce astepti de la un popor maximum arogant??? ..atitudinea fata de bolnavi fata de boala si mai ales fata de romani reflecta acelasi lucru..Aroganta e la ea acasa in Anglia…

 9. Diana Spune:

  Multumesc lui Dumnezeu ca sunt in Italia ca la câte probleme de sanatate am eu si mai ales maică-mea săraca ca asta vara a avut si un ictus cred ca eram moarte la ora asta.o fi criza mare aici dar la sistemul de sanatate nu i se poate spune nimic, prea buni sunt zic la câte se fac gratis si cât au grija de pacienți aici.eu vorbesc din propria experiența, ca am umblat un pic prin spitale pe aici

 10. Lucia Spune:

  Cu tot respectul….am locuit in Marea Britanie o perioada si am avut „ocazia” sa am de a face in mod direct cu sistemul lor sanitar. Asa ca nu inventez si nici nu vorbesc din auzite. Am avut o operație la Londra, o intervenție ușoară acum 8 ani care mi-a rezolvat problema permanent, după ce ma operasem deja pentru acelasi motiv de alte 2 ori in Italia si a recidivat la foarte scurt timp, de „bine” ce au făcut-o. Scurt: spitale demne de faima occidentului din toate punctele de vedere, tehnologie, amabilitate, profesionalism, onestitate, promptitudine si lucru bine facut, pentru care nu trebuie sa te mai duci la alți o suta de doctori care sa te opereze iar după cum ii taie capul si bisturiul. Nu stiu cine sunt acești medici romani, si cat sunt de pregătiți, sa ținem cont ca nu oricine absolvă o facultate are si ceva in cap, de practica nu mai vorbim, dar daca ei cred ca pot împroșca un sistem sanitar care nu cunoaște corupția, mitocăneala si trasul chiulului, crezând ca vin dintr-o țara de bananieri care este cu ani lumina in urma Regatului Unit si in care spitalele arata ca după bombardament, sa dea lecții, părerea mea- se înșeală. Amarnic! Si rușinos!

 11. Monica Spune:

  D-nii dr.romani,au mare dreptate in ceea ce spun.Nepotica mea in varsta de 3 luni,acum,s-a nascut normal,iar la varsta de 6 sapt.i-a aparut o umflatura in partea dreapta a obrazului care se tot extinde.Am fost cu ea la spitalul din Doncaster,unde dupa ce a tinut-o 3 zile pe antibiotice au trimis-o acasa ca nu e nimic grav si ca se va dezumfla singura,lucru care nu s-a intamplat desi a trecut o luna si jumatate.Mentionez ca nu i s-a facut nici o investigatie inainte de a-i administra antibioticele.Nelinistiti de starea ei ne-am dus voluntar in Shefild la spital ,unde specialistul ORL ne-a spus sa mergem acasa si ne-a programat pe octombrie a.c.pentru radiografie sau RMN.Nu am stat sa asteptam si ne-am dus la un medic roman la Londra care ne-a sfatuit sa luam primul avion sa mergem in tara.Copilul abia azi face 3 luni si e geamana,si era dificil de plecat urgent pentru ca avem formalitatile cu ambasada….De la Londra ne-am intors la Shefild si in sfarsit ne-au reprogramat pentru radiografi pe 20 iunie,asta dupa ce am adus scisoare medicala de la Londra….Din toata tevatura asta am inteles ca ar fi un blocaj al sistemului limfatic si asta am dedus-o eu…o profana…documentandu-ma pe net…Concluzia…Toata stima pentru medicii romani si toata sila pentru cei britanici…incompetenti….asa ca nu mai aruncati cu pietre in cei romani.

 12. Monica Spune:

  Iar d-nei Lucia care spune ca Romania e tara de bananieri cu tot respectul vreau sa-i spun ca se inseala si ca eu m-am convins ca noi romanii suntem cel putin ca oameni cu cateva clase mai sus ca englezii.Eu n-am vazut nicaieri atata mizerie pe strazi si case neigrijite si curti ca aici.Femeile neingrijite,ridate,nespalate ,dar tatuate…drogati si lenesi pe strazi,in magazine lucreaza bunici ca tinerii stau dupa ajutoare sociale, pe strada striga unul dupa celalalt parca ar fi de la Ciorogarla…Noi romanii,facem muncile lor pe bani putini,pentru ca la ei lenea sau obezitatea e ceva natural…Cand am venit aici ma asteptam la civilizatie,asa cum stiam de acasa ca e in Anglia,dar am fost total dezamagita,asa ca ma mandresc cu faptul ca sunt romanca!

 13. Dani Spune:

  Domnule Arpad iti doresc din tot sufletul sa fi tratat in spitalele din Londra …cu paracetamol si ibuprofen si apoi sa crapi! Doar dupa aceea vei avea dreptul sa iti expui parerea .Confirm cele spuse de domnul doctor Alin T. ,are perfecta dreptate…din nefericire .Eu personal, pentru orice problema de ordin medical merg in Romania .Ii batem la dos de departe …cu toata aparatura lor !

 14. Dani Spune:

  Lucia ,probabil ati avut un noroc fantastic si operatia chiar a fost extrem de usoara .Va doresc insa si domniei voastre tratamente cu paracetamol si ibuprofen pana veti crapa …si la cat mai multe X-rays ,ca oricum nimeni nu va vedea o fractura de femur sau de maleola .Deasemenea va doresc sa aveti gusa nodulara si sa vi se spuna ca nu este necesara operatia si ca poti trai si muri linistit .Asta se numeste neprofesionalism stimata doamna,indiferent cat de amabili si dragalasi vor sa para .Asa coborati din banan cum suntem ,le dam clasa stimabilo !Mai stai si cugeta …poate vei sesiza diferenta .

 15. lucica mihai Spune:

  Am 3 luni de cand nu mai pot sa lucrez,,,am plecat de la munca cu dureri groaznice si in final mi-am pierdut job-ul,revenind la sistemul sanitar din anglia,aveti toata stima mea dr.Alin,,,am fost la doctorita mea de familie si am cerut o rezolvare pentru durerile care le aveam si bineinteles mi-a dat vesnicul PARACETAMOL,,,aveam nevoie si de concediu medical ,,,mi-a dat urland la mine ca imi da 7 zile si ca la ea sa nu ma mai duc ca nu mai imi da nimic,,,ma-m descurajat total si am ramas impacata cu durerile mele fara sa stiu ce pot sa fac.Durerile nu treceau,a aparut si amorteala bratului si a degetelor fapt care ma facut sa ma duc la un alt doctor de GP unde apartin,am nimerit la o doctorita care sa zicem imi intelegea suferinta,,,,dupa 3 saptamani am primit o programare pentru fizioterapie,,,dupa alte 3 saptamani la radiografie si dupa o luna la ecograf,,,nimeni nu iti spune ce ai,daca mai esti bun de munca vreodata sau nu,,,sistem sanitar care in final te face sa iti pierzi mintile si increderea ca o sa te poti face bine vreodata in tara asta,,,,si sincer la cat astepti dupa programari aproape ca iti vine sa renunti si sa te duci,,,,

 16. lucica mihai Spune:

  si pt stimata doamna Lucia,daca ati avut norocul sa fiti tratata la timp si problema rezolvata asta e bine,dar si exista un mare DAR,majoritatea dintre noi santem tratati asa cum a spus dr.Alin,nu numai pt ca santem romani ci pentru ca sistemul sanitar se misca cu viteza melcului si simti de multe ori ca esti luat peste picior,se procedeaza aici in anglia ca si cum se face o triere in care ,rezisti esti bun nu rezisti,,,oricum mureai,,,nu spun doar pentru ca eu sant in cauza,o spun pentru ca stiu foarte multi romani in situatia asta si se intreaba singuri ce au de facut si daca nu e cazul sa se intoarca inapoi in tara invinsi si bolnavi,,,asta e Anglia stimata Lucia

 17. Marck Spune:

  o sa il contrazic aici pe tipu asta plecat din tm si venit in UK,si eu sunt la fel terminat medicină in tm, venit in UK, pai ba băiatule daca nu iti convine marş inapoi acasă că si asa e lipsă de medici. Eu am venit aici sa fac bani. Punct. Ca mulți de altfel. Dar nu a plecat ca e greu să renunți la mii de lire salariul. Esti îngrădit aici, mergi acasă si nu mai fi îngrădit pe 1500 de lei

 18. Dani Spune:

  Marck …mars inapoi la lectiile de gramatica ,retardule !Indoapa-i pe toti cu antiinflamatoare si umple-te dracului de bani ! Te bagasi ca o calliphoridae in dosul unui ecvideu …

 19. Andreea Spune:

  Tot respectul pentru medicii din UK si pentru intreg sistemul sanitar. Romanul, panicos din fire, merge la medic pentru orice si are pretentia sa fie primit cat mai repede, netinand cont ca sunt oameni care au mai multa nevoie.
  Cand mergi la medicul de familie nu te duci nici cu plocon, nu te duci nici sa stai de vorba despre x-uleasca, nu te duci nici sa te bagi in fata, ca ai numai de „lasat ceva”. Medicul isi face treaba si atat.
  Am avut multiple experiente cu doctorii in UK si am numai cuvinte de lauda: analize, fizioterapie, controale si chiar interventie chirurgicala, toate gratuite. Peste tot servicii de calitate, medici competenti, asistente la fel.

  Nu mai improscati cu noroi aiurea. Mergeti in Romania, sa dati spaga la greu, sa fiti tratati ca niste rame si sa muriti de la „dezinfectante” in niste spitale mai murdare decat toaletele publice.

 20. MariaP Spune:

  Marck… Decat sa ajung pe mainile unui medic retardat ca tine, prefer sa ma tratez singura. Alin T are perfecta dreptate, iar tie iti doresc sa ai nevoie de serviciile colegilor tai britanici si sa esueze cu brio, asa cum o fac ei de fiecare data 🙂

 21. MariaP Spune:

  Andreea, la medicul de familie nu mergi cu plocon daca traiesti in UK, dar la cum se misca lucrurile in acest sistem medical, daca te pricopsesti cu o infectie, o enterocolita, o apendicita, risti sa nu mai ajungi deloc. Am colegi care si-au dat seama ca au apendicita dupa zile intregi de dureri ingrozitoare pe care medicii britanici le-au tratat (gratuit, bineinteles!!!) cu paracetamol, pentru ca apoi sa fuga in tara de origine cu primul avion pentru a fi operati de urgenta, cu risc de peritonita. Despre ce vorbim? Daca si aceste boli care ar trebui sa aiba rezolvare imediata sunt taraganate pe saptamani in care pacientul risca sa moara, ce sa mai spunem de tratarea cancerelor, aborarea interventiilor complicate? Ce sa mai spunem de femeile gravide a caror sarcina este urmarita de o moasa care in loc sa faca ecografii, le masoara burta si care la prima consultatie, in loc de un BHCG sau o ecografie, sunt intampinate doar cu un test de sarcina? Serios, daca nu ati fost niciodata pusi in situatia in care sa aveti nevoie cu adevarat de serviciile medicale britanice, mai bine nu comentati. E inutil 🙂

 22. MariaP Spune:
 23. Dan Spune:

  Din cele auzite si citite pe aici, fara a arata cu degetul cred ca adevarul este undeva la mijloc.
  Ca peste tot. Nu exista padure fara uscaturi.
  Prima mea impresie despre ANGLIA?
  O tara in care zambetul larg si un simplu sorry e la ordinea zilei.
  Se munceste dar sa nu uitam ca din un salar bun nu minim pe economie reusesti sa cheltui suficient dar si sa pui deoparte.
  Un sistem cu defecte intradevar dar un sistem unde spaga si aroganta si pilele sa zic asa nu prea functioneaza.
  Legat de gradul de pregatire si deshiderea catre nou ce sa mai zic atat vreme cat parca zidesc case fara fundatii fara garduri fara acces bun in casa adica holuri inguste scari inguste camere mici si majoritatea pline de mucegai.
  Parti bune? Nivel de trai mai ridicat fata de ROMANAIA.
  Din cateva salarii iti iei masina. Din un salar poti sa iti iei un tv o maina de spalat un frigider etc. In romania nu reusesti sa traiesti din un salar minim.
  Chiriile in uk sunt extrem de mari este adevarat dar asta si pt ca exista cerere mare.
  Sincer UK nu e tara mult visata nici ca si curatenie nici ca si locuinte nici ca si ospitalitate si nici mai putin conservatoare in gandire, idei, etc.
  OAMENI BUNI AVETI DOUA variante sa luati de bun ce gasiti si sa traiti mai bine ca acasa sau varianta romaneasca care obstiti deja ce mai ….
  Succes tuturor in aceasta tara cu putere de cumparare si de trai mare dar si cu multele ei neajunsuri ca doar nimeni nu e perfect.
  Succes ! si macar prin profesionalism si alte cele sa le aratam ca nu suntem asa cum ne vad si batjocoresc ei ….

 24. Vali Spune:

  Eu de 21 de zile stau imobilizat la pat si inca nu am un diagnostic dat. Am dureri cronice si am fost luat de doua ori de ambulanță. Prima dată ma văzut un medic indian după ce am asteptat 7 ore la urgență ca sa imi spună sa ma duc acasa sa ma frec cu spatele de colțul la mobila si imi va trece si mi-a dat paracetamol. Azi ma luat iar ambulanță am cerut să merg la alt spital king george am asteptat 4 ore cu dureri de nedescris ma primit tot un medic indian doar ma intrebat de simptome fără să mă consulte palpeze in zona cu probleme si mi-a recomandat sa pun o scândură sau placaj pe pat si sa dorm pe el. Mia dat supozitoare diclofenac si atat. Acum intreb si eu ce studii au doctori ăștia? Asta se poate numi medic? Sa nu ai un diagnostic in atâta timp? Mă scuzati dar daca toti au venit doar pentru bani aici ca Mark si au facut medicină in grajdul vaci atunci prefer medici care muncesc pe 1500ron cum zice el pentru ca acel medic inainte de toate pune suflet in ce face

 25. adina Spune:

  Tanarul doctor are perfecta dreptate. Si eu m-am confruntat cu sistemul medical britanic de mai multe ori. Cel mai grav a fost in 2012 cand, dupa opt luni de luat antibiotice (cumparate de mine din tara)si lunar vizite la Emergency , fiind intotdeauna diagnosticata cu infectie urinara sau la rinichi. Insa in loc sa se gaseasca cauza care provoca infectia mi se inmana de catre GP doua pagini printate de pe internet cu informatii privind mentinerea igienei intime. Din punctul lor de vedere, probabil aceea era cauza problemei. In consecinta, am luat primul avion spre Romania, am vazut un specialist in Urologie si surpriza: o piatra de 2,2 cm era localizata in rinichi exact la punctul de iesire a urinei(puteam face blocaj renal in scurt timp) plus uretra deformata din cauza infectiei. La maxim o saptamana dupa diagnosticare am avut o operatie clasica. Multumesc d-lui doctor Vanea pentru tot profesionalismul de care a dat dovada. Mai sunt si alte experiente, toate proaste cu acest NHS. Insa din 2012 pentru orice problema de sanatate cu care ma confrunt plec in Romania si ma tratez acolo. Nu mai vreau sa am dea face cu incompetentii din NHS.

 26. gabi Spune:

  am o problema grava ce ma sfătuiți? mi am facut nu stiu cate analize si mi au spus că am cancer colon , la toate analizele , biopsia , computer nu ă iesit ca ar fi cancer dar ei totusi vor să mi taie din colon ca au văzut ceva care pare ca o rumoare dar la analize nu s iesit bineinteles poate fi o inflamate etc ce ma sfătuiți să fac ? am 37 ani si semne nu am decat valoarea si scaun mai puțin..va multumesc

 27. Angi Spune:

  Am avut ocazia sa lucrez intr o sectie de oncologie in Northampton si desi am fost incadrata ca FY-1 nimeni nu s a uitat binevoitor la mine nimeni nu mi a arat nimic ori de cite ori intrebam motivind ca trebuia sa stiu salucrez pe computer sau sa iau singe sau diferite chestii.De luat singe nu a fost greu dar vazind ca incep sa invat nu m au mai solicitat apoi au cerut sa stiu sa lucrez pe computer desi le am explicat ca e prima daga cind iau cunostinta de sistemul lor.Deci dupa apr 4 zile in oncologie si intre oameni de prosta educatie vezi alte natii si hopa si o consultant roman o ea care desi m a vazut zilnic pe sectie adica wards nu a vrut sa mi semneze timesheet pe motiv ca nu are incredere ca am fost acolo.Deci sfatul meu e sa nu va duceti pe oncologie ca FY 1 din prima invatati sa luati singe desi e treaba flebotomistului de serviciu,si de la inceput stabiliti cu agentia ce training trebuie sa va dea.Desi am luat Iets nu am auzit pe nimeni dinstimabilii de pe acolo vb o englez academica deci toata atitudinea a fost a pain in the neck in my case..sau daca aveti fantezii sa va duceti ca FY1 acolo i cercati sa inghiti putori ca indienii put de rup a transpiratie cu curry sau inghititi parfum de rahat ca sa aveti o idee de cum va veti simti cind toti se uita de parca ai picat din cer si te urasc ca lucrezi pringr o agentie pe motiv ca NHS nu te primeste ca nu ai experienta pe computerele sistemelor lor.

 28. Roxana Spune:

  Buna ziua. Va scriu in calitate de pacient.Am gasit acest articol cautand pe net sa vad daca mai sunt si alte experiente asemanatoare cu a mea. Acum 4 zile, in timp ce eram la serviciu, am inceput sa acuz dureri de burta si sangerari vaginale, insotite de contractii si nevoia de impinge. Sefii mei au chemat salvarea si am ajuns la un spital din S Londrei cam pe la ora 3 p.m. M-au luat in observatie relativ repede, mi-au prelevat sange, mi-au facut analizele de urina si totul normal, desi eu aveam dureri groaznice. Mi-au administrat morfina, asa au zis, dar eu tind sa cred ca nu e adevarat, pt ca durerile nu au incetat nici pt o clipa. I-am rugat sa imi faca niste raze sau un RMN, pt ca in trecut am avut pielonefrita, pietre la rinichi si septicemie, toate soldate cu 3 operatii in cursul a 3 luni (se intampla in Italia). Intre timp auzeam franturi dintr-o discutie telefonica, doctorul meu incerca probabil sa ceara o aprobare unui superior) incercand sa il convinga ca am dureri mari si sangerez. la un moment dat aud: „doesn’t matter where she’s came from”. Nu stiu daca se referea de unde vin in acea zi sau tara de origine, dar am inteles din discutie ca voiau sa ma trimita acasa fara a-mi face mai mult decat niste analize la sange. Apoi medicul, f. nervos, ma intreaba daca am facut sex pe timpul menstrei. I-am zis ca nu, ca nu sunt in spital sa caut atentii si ca durerile mele sunt reale. Intr-un final am facut razele X si RMN. Pe la ora 10 p.m. mi se comunica ca am un fibrom uterin de 6 cm, dar nu e ceva grav si mi se face un control ginecologic. In urma controlului, medicii decid ca tb sa mi se mai faca si o ecografie transvaginala si ca trebuie sa raman in spital pana in dimineata urmatoare, cand ar fi loc pt asa ceva. Si m-au internat pe sectia giecologie. Dimineata, un alt domn’ doctor imi zice aceleasi lucruri, doar ca nu mai e nevoie sa mi se faca ecografia si ca ma vor reprograma pt alta data (la sfantu’ asteapta). Mi-au dat ca tratament, sa vezi si sa nu crezi, co-codamol. Pa si pusi. Azi am sunat la o clinica privata si am facut o programare. Durerile nu au incetat, ci doar diminuat. Aaa, ce nu stiau ei este ca am habar cat de cat de pastile, am facut o postliceala de asistent de farmacie, si, din cate am invatat, acest medicament este un analgezi-antipiretic, iar codeina din compozitia sa, un opioid, derivat morfinic, inlatura durerea, dar nu vindeca.

 29. daniela Spune:

  Perfecta dreptate domnului doctor Alin.Nepotelul meu de 10 luni a fost trimis acasa de la urgenta de 3 ori,ca nu are decat o viroza.A 4-a oara a ajuns la urgenta pe moate,la insistentele fiicei mele in sfarsit au facut o radiografie…Surpriza!Pneumonie severa si pleurezie in ultimul hal.A trebuit sa il puna la terapie intensiva in coma indusa,su tub de drenaj de 2 ori…Copil de 10 luni.Medicii din Anglia sunt niste criminali.Tip Hitler.Impotriva umanitatii.

 30. Vlad Spune:

  Ce comentarii de căcănari pe aici să mor eu. Bine că e eficient sistemul din pișata de Românie unde si pt un 37,5 temperatura te îndoapă cu antibiotice care-ți pot fute toată flora intestinală. Nu zic că in U.K e chiar raiul coborât din ceruri dar din moment ce este recunoscut ca un sistem de top (care nu este tot una cu perfect) dacă zice insă prostul de român că e vai steaua păi feedbackul lui e literă de lege.Cărați-vă în pula mea în bordeiele voastre eșuate cu acoperiș din paie și tratați-vă cu zeamă de varză. Primitivi bășiți eșuați.

 31. Lili Spune:

  Pentru Vlad. Daca tu nu ai fost in acest tip de situatii nu spurca pe nimeni. Aici isi spun parearea cei care au avut de suferit la propriu din pricina sistemului astuia de ,,top,,. Sunt de acord cu ce au spus cei care au comentat aici. Mai putin cu tine si atitudinea ta. Maturizeaza- te si dupa aia spurca. Dupa limbajul pe care il folosesti ar trebui sa iti fie sters comentariul. Probabil ca tu ai crescut într-un palat…UK are bani si reguli f83esi aparatura modernă și este adevarat ca nu sunt atât de buni cum ii lauda unii…principiul tau ca romanii sunt de aruncat si britanicii de pupat s -ar putea sa se schimbe cand iti v-a fi lumea mai draga

Spune-ti si tu parerea!