Bolnavii de cancer îşi câştigă în justiţie dreptul la viaţă

Articol publicat in sectiunea Social pe data 26 iunie 2014

Medicamente4

Şapte persoane, care au dat în judecată Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi CNAS, au câştigat în instanţă dreptul de a primi medicamente compensate în proporţie de 100%, decizia fiind pusă de îndată în executare.

Pacienţii care au dat în judecată statul pentru medicamente şi rude ale lor au povestit, pentru Mediafax, că au fost nevoiţi să facă eforturi uriaşe, inclusiv credit la bancă, spre a plăti tratamentele.

Cele trei instituţii ale statului – Guvernul României, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) – sunt obligate, printr-o decizie luată de Curtea de Apel Bucureşti, să asigure reclamanţilor medicamente, majoritatea pentru tratarea cancerului, fără ca aceştia să aducă vreo contribuţie financiară personală.

CNAS a informat că va pune în executare sentinţa, dar o va contesta, pentru că medicamentele solicitate de reclamanţi nu se află pe lista de compensate şi gratuite. „Statul trebuie să facă recurs pentru motivul foarte simplu că altfel Curtea de Conturi impută conducerii Casei Naţionale banii respectivi şi le impută persoanelor, nu instituţiei. Aşa spune Legea finanţelor publice”, a spus premierul Victor Ponta.

 

Alternativă la un medicament

Oficiali din Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) au declarat, pentru Mediafax, că pentru unul dintre medicamentele solicitate de cei care au dat în judecată autorităţile există alternativă, oferită gratuit de producător pentru 137 de pacienţi. „Este surprinzător că medicii oncologi au preferat să trimită oameni bolnavi în instanţă, în loc să le ofere alternativa includerii gratuite în acest program. Poate nu au ştiut că există alternativă”, au mai spus sursele citate.

În urma victoriei în instanţă obţinute de cei şapte bolnavi, sute de pacienţi care nu au acces la tratamente moderne vor să dea statul în judecată. Pacienţii nu au acces la tratament deoarece lista de medicamente compensate şi gratuite nu a mai fost actualizată de 7 ani. România alocă doar 20 de euro pe cap de locuitor pentru tratamente, în vreme ce ţări precum Italia sau Germania plătesc de 10 ori mai mult.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!