Bombardamente în Ucraina

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 28 august 2014

Ukraine_Luhansk_church bombing_1

Cinci civili au fost uciși în estul Ucrainei, după ce un atac de artilerie a spulberat acoperișul unei biserici ortodoxe, a anunțat Biserica ucraineană duminică. „Biserica din Kirovske este complet distrusă, trei persoane au murit. Un obuz lansat în același atac a lovit un spital, unde au murit alte două persoane”, se arată într-un comunicat al Bisericii, citat de AFP, potrivit i24news.tv.

Într-o evoluție paralelă, rebelii pro-ruși din estul Ucrainei au scos la paradă, duminică, zeci de soldați ucraineni capturați. Parada a luat în derâdere Ziua Independenței Ucrainei și soldații capturați au fost plimbați printre oamenii care îi huiduiau. În Kiev, guvernul ucrainean a încercat să ridice moralul trupelor printr-o paradă militară ce a marcat independența țării de Uniunea Sovietică în 1991. La Donețk însă, între 40 și 50 de soldați ucraineni capturați de separatiști au fost plimbați demonstrativ prin Piața Lenin, unde au fost huiduiți și mulțimea a aruncat cu gunoaie și sticle în ei.

 

Un nou război de independență

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a prezidat duminică în Kiev parada militară de Ziua Independenței. Intitulat „Ucraina, îți jurăm credință”, evenimentul a marcat a 23-a aniversare a înființării statului Ucraina, după colapsul Uniunii Sovietice. Adresându-se publicului prezent, Poroșenko a zis că „niciodată în 23 de ani nu a existat o zi mai frumoasă ca cea de azi. Oamenii nu au sărbătorit-o niciodată atât de sincer cum o fac azi, cu steagul ucrainean în fiecare fereastră, la fiecare balcon. Și totul se întâmplă în ciuda vremurilor grele prin care trece țara”, arată Kiev Post.

Poroșenko a recunoscut că evenimentele din ultimele luni s-au transformat într-un adevărat război, deși acesta nu a fost declarat. Probabil, a spus el, „acesta va intra în istorie drept Războiul Patriotic din 2014”.

Poroșenko a mulțumit luptătorilor din est „pentru credința de care dau dovadă față de jurământul lor, față de serviciul lor în slujba Ucrainei, față de apărarea lor plină de sacrificii”, și a spus că se înclină în fața „fiecărei femei care a pierdut un soț sau un fiu, un nepot sau un frate”. „Inamicul nostru s-a pregătit din greu și de mult timp să atace Ucraina. Și noi nu am fost pregătiți pentru o așa vicleană trădare”, a adăugat el.

Poroșenko a susținut că își dorește pacea și implementarea unui plan pentru est pe care l-a enunțat deja în luna iunie, dar că pașii spre pace nu pot fi făcuți de o singură parte și nu cu costul suveranității, pierderii integrității teritoriale și independenței Ucrainei. Spunând că de acum încolo Ucraina va trebui să trăiască sub amenințarea unei intervenții militare, Poroșenko a declarat că țara sa trebuie să se pregătească pentru noua realitate și a spus că vor urma investiții de 3 miliarde de dolari în domeniul apărării.

 

Poroșenko: „Războiul nu a fost alegerea Ucrainei”

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat sâmbătă că războiul nu este opțiunea ucrainenilor și că le-a fost impus din afară, în timp ce cancelarul german Angela Merkel a făcut apel la părțile implicate în conflict să ajungă la un armistițiu real în estul țării, unde rebelii pro-ruși se luptă cu forțele guvernamentale.

„Războiul nu a fost alegerea noastră. El ne-a fost impus din afară”, le-a spus Poroșenko ziariștilor, după întâlnirea pe care a avut-o cu cancelarul german Angela Merkel, aflată în vizită de o zi la Kiev, transmit DPA și Reuters.

Șeful statului ucrainean le-a declarat ziariștilor că Angela Merkel a promis 500 milioane de euro pentru reconstrucția regiunilor estice ale Ucrainei, grav afectate de la începerea conflictului.

Poroșenko a mai spus că Ucraina va conlucra cu Europa pentru a face tot ceea ce este cu putință pentru a obține pacea, dar nu cu prețul suveranității, a integrității teritoriale și a independenței Ucrainei. Președintele ucrainean și-a exprimat convingerea că va fi din nou pace în estul țării imediat ce „mercenarii străini” înarmați vor fi eliminați. La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a declarat că „integritatea teritorială” a Ucrainei este obiectivul politicii externe germane și a anunțat totodată măsuri financiare menite să ajute sectoarele energetic și al alimentării cu apă din Ucraina și să îmbunătățească situația refugiaților.

 

Înțelegerea Rusiei

Cancelarul german a pledat pentru un acord de încetare a focului complet în Ucraina și a insistat ca Moscova să se implice în planul de pace alături de Kiev, apreciind că succesul nu este posibil dacă doar o singură parte este interesată de soluția diplomatică. „E nevoie de ambele părți pentru a avea succes. Nu se poate obține pacea pe cont propriu. Sper ca discuțiile cu Rusia să ducă la rezultate”, a spus Merkel. „Planurile sunt pe masă… acum a venit vremea faptelor”, a insistat cancelarul german.

Merkel, care și-a asumat rolul de mediator în conflictul care durează deja de luni bune, este de părere că principalul obstacol în calea unui acord de încetare a focului între forțele ucrainene și separatiștii pro-ruși care se înfruntă în estul Ucrainei este lipsa de controale de-a lungul frontierei dintre Ucraina și Rusia.

Ea consideră că, pentru a obține un armistițiu real, este nevoie să se ajungă la un acord între Rusia și Ucraina pentru ca frontiera să fie monitorizată cu ajutorul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Țările occidentale susțin că au dovezi nenumărate potrivit cărora, de-a lungul frontierei comune, sunt transportate ilegal arme dinspre Rusia către rebelii pro-ruși, însă Moscova a negat aceste acuzații în repetate rânduri.

În ceea ce privește Rusia, Merkel spune că pentru moment adoptarea de noi sancțiuni împotriva Federației Ruse nu se află printre priorități, dar a menționat că nici nu le poate exclude pe viitor, în cazul în care situația în regiune se va înrăutăți.

 

Parlamentul Ucrainei a fost dizolvat

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a dizolvat Parlamentul țării, deschizând astfel drumul pentru alegeri parlamentare anticipate. Alegerile parlamentare anticipate ar urma să aibă loc pe 26 octombrie, potrivit BBC. Petro Poroșenko a spus că mulți dintre actualii parlamentari îl susțin pe fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici și că majoritatea ucrainenilor vor un nou parlament: „Mulți deputați care sunt în Rada (Parlament) sunt sponsori direcți sau complici, adică aliați ai militanților separatiști.” De asemenea, el a precizat că măsura este una ce respectă Constituția Ucrainei.

Pe 21 august, liderul de la Kiev anunțase că ar putea să dizolve Parlamentul până la sfârșitul săptămânii. Coaliția de guvernământ din Ucraina s-a prăbușit pe 24 iulie, iar Constituția prevede că trebuie să treacă cel puțin o lună înainte ca Parlamentul să poată fi dizolvat. Premierul Arseni Iateniuk și-a prezentat demisia în aceeași zi, însă o săptămână mai târziu, Parlamentul a respins demisia sa. Dizolvarea Parlamentului de la Kiev vine după ce mai multe surse ucrainene au anunțat, luni, că vehicule blindate ruse au traversat granița cu Ucraina în estul acestei țări și s-au angajat în lupte cu trupele locale.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!