Negrese cu caramel sărat

Articol publicat in sectiunea Deserturi pe data 15 decembrie 2015

Ingrediente

200 g unt fără sare (plus puțin extra pentru uns tava), 100 g ciocolată cu 70% cacao, 100 g ciocolată cu 50% cacao, 400 g topping gros de caramel, o linguriță de sare grunjoasă (plus puțină extra pentru suprafață), 200 g zahăr, 4 ouă medii (la temperatura camerei), 100 g făină (plus 2 linguri), 50 g praf de cacao.

Mod de preparare

Se încinge cuptorul la 180 °C. Se unge cu unt, apoi tapetează cu hârtie de copt o tavă pătrată cu latura de 23 cm. Se topește untul într-o oală medie, se rupe în ea toată ciocolata, apoi se ia oala de pe foc și se așteaptă ca bucățile de ciocolată să se topească. Într-un bol mic, se combină 175 g de caramel cu o linguriță de sare – va deveni mai fluid. Se pune restul de caramel într-un bol mare, împreună cu zahărul și ouăle, și se bat ingredientele cu un mixer electric sau un tel rotund, până când se omogenizează compoziția. Se încorporează ciocolata și untul în această compoziție. Într-un alt bol, se combină făina, cacao și un vârf generos de sare, apoi se cerne amestecul în mixul cu ciocolată. Se amestecă pentru scurt timp, pentru a omogeniza.

Se toarnă jumătate din compoziția de negrese în tavă și se netezește cu o spatulă. Cu ajutorul unei lingurițe, se transferă jumătate din caramelul sărat peste stratul de blat în 5 fâșii groase, situate la distanță egală una de cealaltă. Se așază deasupra restul de compoziție de negrese și se netezește, încercându-se a nu deranja caramelul aflat dedesubt. Peste acest strat, se pune restul de caramel, tot în fâșii. Se trece prin ele cu o scobitoare sau cu vârful unui cuțit, pentru a crea un model de pene la suprafață. Se presară încă puțină sare, apoi se dă tava la cuptor 25-30 de minute sau până când compoziția a crescut până la jumătatea ei și s-a format o crustă fermă deasupra.

Când sunt gata, negresele se vor clătina foarte puțin, dacă se agită tava. Se lasă prăjitura să se răcească de tot, în tavă, apoi se taie în pătrate.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!