Bon separat pentru bacșiș

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 1 mai 2015

Guvernul a decis să legifereze bacșișul, care va fi evidențiat pe un bon fiscal separat. Decizia a fost luată prin ordonanță de urgență aprobată săptămâna trecută și urmează să fie aplicată de la 8 mai.

În același timp, ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că aparatul de marcat montat pe taximetre va trebui modificat astfel încât acesta să emită, în afara bonului fiscal emis conform distanței parcurse și tarifului perceput pe kilometru, și un bon fiscal pentru bacșișul dat de client taximetristului.

La finalul ședinței în care Guvernul a impus fiscalizarea bacșișului și înregistrarea acestuia pe bon fiscal separat, jurnaliștii l-au întrebat pe ministrul finanțelor dacă măsura va fi aplicată și în cazul celor care livrează pizza la domiciliu, altor servicii de curierat la domiciliu sau taximetriștilor, iar el a răspuns afirmativ.

„La taxi, are aparat de marcat și poate să marcheze diferența”, a spus Teodorovici, citat de Mediafax. Atenționat de jurnaliști că, în prezent, aparatul de taxat emite chitanță ca urmare a unui produs între numărul de kilometri parcurși și tariful pe kilometru, ministrul a explicat că trebuie aduse modificări.

„Poate fi modificat încât să permită și o astfel de tastare a bacșișului lăsat de client”, a afirmat Teodorovici.

Pentru celelalte categorii menționate de jurnaliști, ministrul nu a oferit o explicație referitoare la modul în care măsura se va putea aplica.

Prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum și restul dat de vânzător clientului și nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacșișul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii, se arată în proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului.

Este interzis firmelor să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacșișului. Sumele încasate suplimentar, înregistrate fiscal și contabil, se evidențiază pe un bon fiscal distinct.

Firmele stabilesc, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din încasarea bacșișului rămân la dispoziția lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaților.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!