Bone numai cu contract

Articol publicat in sectiunea Social pe data 3 martie 2014

nanny23_1Senatul a adoptat, în plen, o iniţiativă legislativă privind exercitarea profesiei de bonă, care stabileşte situaţiile în care o persoană nu poate fi angajată ca bonă, dar şi faptul că familia este obligată să încheie un contract de muncă pentru aceasta.

Proiectul, semnat de mai mulţi parlamentari PSD, PNL, PDL, PPDD, PC, reglementează exercitarea profesiei de bonă, în scopul serviciilor specializate de îngrijire şi supraveghere a copilului. Serviciile furnizate de bonă sunt servicii pentru armonizarea vieţii de familie cu viaţa profesională, aşa cum sunt reglementate de legea 292/2011 a asistenţei sociale.

Lipsa locurilor din creşe şi grădiniţe

În timpul dezbaterilor, iniţiatorii au arătat că propunerea legislativă reglementează profesia de bonă, arătând că situaţia din România invocă o astfel de lege, ţinând cont de lipsa de locuri din creşe şi grădiniţe şi de nevoia părinţilor de a se întoarce la muncă, scrie Mediafax.

Senatorul Elena Fedorovici (PSD) a precizat că, de cele mai multe ori, aceste bone nu au contract de muncă înregistrat la instituţiile competente, iar în acest fel se perpetuează munca la negru.

Potrivit unor amendamente introduse de Comisia de Învăţământ, iniţiativa legislativă prevede că poate fi bonă orice cetăţean român sau străin, cu domiciliul sau reşedinţa legală în aceeaşi localitate cu domiciliul/reşedinţa părinţilor şi orice persoană străină cu drept de muncă în România sau dacă posedă diplomă recunoscută sau echivalată pentru domeniul de activitate.

Fără antecedente penale

Persoanele care vor exercita această profesie trebuie să fie apte din punct de vedere medical şi psihologic. Această condiţie urmează a se dovedi cu un raport eliberat în condiţiile legii. În plus, bonele sunt obligate să nu aibă antecedente penale dovedite prin certificat de cazier judiciar.

Prin titlul oficial de calificare a bonelor se înţelege certificatul de calificare, diploma sau un alt titlu de bonă recunoscute sau echivalate. Documentele care atestă îndeplinirea acestei profesii vor trebui actualizate anual.

Potrivit proiectului, bona poate oferi simultan servicii de îngrijire şi supraveghere pentru cel mult patru copii, cu vârste între 3 luni şi 4 ani. Pentru copiii de peste 4 ani, bona poate oferi, simultan, servicii de supraveghere pentru cel mult 6 copii.

Atribuţii şi răspundere disciplinară

În desfăşurarea activităţii, bona îndeplineşte cel puţin următoarele atribuţii: îngrijirea şi supravegherea copilului, hrănirea copilului, acordarea primului ajutor, în caz de îmbolnăvire/accidentare a copilului, informarea reprezentanţilor legali cu privire la evoluţia copilului, precum şi informarea de urgenţă a angajatorului cu privire la apariţia unor situaţii deosebite în privinţa copilului, însoţirea copilului la activităţi recreative, culturale, artistice, sportive şi şcolare proprii vârstei.

Exercitarea acestor atribuţii se face în baza unui plan de activităţi, stabilit de comun acord cu părinţii, în funcţie de nevoile copilului şi ale familiei acestuia.

Un alt articol menţionează faptul că bona răspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor acestei legi şi ale reglementării legale privind activitatea persoanei juridice unde este angajată.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!