Borbely imun, complicii condamnați

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 11 martie 2016

Borbely Laszlo1_1În urma cercetărilor efectuate în dosarul de trafic de influență în care a fost cercetat fostul ministru al mediului, Borbely Laszlo (UDMR), trei complici ai acestuia au fost condamnați, de Tribunalul Satu Mare, la închisoare cu suspendarea pedepsei pe diverse perioade.

Potrivit sentinței, Ioan Ciocan a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență și s-a dispus suspendarea condiționată a executării pedepsei stabilind un termen de încercare de patru ani. Un alt inculpat, Anton Molnar, a fost condamnat tot la doi ani de închisoare pentru cumpărare de influență și s-a dispus suspendarea condiționată a executării pedepsei, stabilind un termen de încercare de patru ani. Instanța a dispus confiscarea de la Molnar a sumei de 112.199 lei, pentru care s-a instituit și se menține sechestrul asigurator asupra unui imobil situat în Târgu Mureș.

Cel de-al treilea, Szepessy Szabolcs, a fost acuzat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență, la o pedeapsă de un an închisoare. De asemenea, instanța l-a condamnat și pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență la o pedeapsă de un an închisoare. Dintre aceste pedepse, el urmează să execute pedeapsa cea mai grea, de un an închisoare. În final, instanța a dispus suspendarea condiționată a executării pedepsei, stabilind un termen de încercare de 3 ani.

Borbely Laszlo a fost singurul care nu a fost condamnat în dosar de către Tribunalul Satu Mare pentru că Parlamentul a respins de două ori cererea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale a acestuia. Fostul ministrul al mediului, Borbely Laszlo, a fost cercetat începând cu 2011 de DNA Oradea într-un presupus caz de trafic de influență privind atribuirea unor contracte de lucrări ale Administrației Naționale „Apele Române” către o firmă din Negrești Oaș. Această firmă, pe care ministrul mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, Lescaci Com SRL, a primit 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la „Apele Române”, în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.

Procurorii anticorupție orădeni au început atunci urmărirea penală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negrești Oaș, Ioan Ciocan, dar și împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri și ministru, potrivit datelor comunicate de către DNA.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!