Boxul românesc, departe de liniște

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 18 septembrie 2014

550 box romanesc  

Boxul românesc este de ceva vreme un fel de câmp de război, iar semnalele nu dau speranțe că înfruntările din el vor lua sfârșit prea curând. Echipa din conducere s-a împărțit definitiv în două tabere, aparent acestea stând pe poziţii ireconciliabile. De-o parte îl avem pe preşedintele Leonard Doroftei, susţinut mai ales de doi-trei membri ai Biroului federal (Titi Tudor este printre ei, iar asta contează mult), iar de cealaltă parte stă vicepreşedintele Vasile Câtea şi majoritatea membrilor Biroului federal, inclusiv Francisc Vaştag care este… nașul lui Leonard Doroftei.

Preşedintele spune de multă vreme că se doreşte înlăturarea lui şi că a fost jignit de vicepreşedinte. De fapt… asta este cam tot ce spune de când a fost pus președinte. „Am început să deranjez când am întrebat cum s-au cheltuit unii bani”, spune Doroftei. Ceilalţi, desigur, au varianta lor și acuză faptul că Doroftei blochează activitatea federaţiei prin neimplicare şi rea voinţă. „Convoacă şedinţe de Biroul federal la care nu vine şi nu mai răspunde nici la telefon. Deci, cine pe cine jigneşte? Vorbeşte despre cheltuieli? Păi, cine a semnat toate documentele? El e singurul cu drept de semnătură. De doi ani nu a adus un sponsor, nici măcar nu a mers acolo unde alţii au deschis uşile”, este sintetizarea replicii.

La mijloc sunt victimele colaterale, adică sportivii şi antrenorii. Practic, se poate spune că lotul masculin nu mai există, iar cel feminin s-a unit sub presiunea evenimentelor. Coordonatorul Adrian Lăcătuş a forţat reunirea chiar în condiţiile în care Doroftei a refuzat constant să semneze documentele pentru cazare. Atitudine dublată de o declaraţie dată de acesta pentru presă („când fetele vor boxa aşa cum doresc eu, atunci am să sun să le felicit”), declarație care, lesne de bănuit, le-a deranjat pe componentele lotului naţional.

Poate tocmai din acest deranj la Europenele din mai, de la Bucureşti, fetele au cucerit cinci medalii, dintre care un aur şi un argint. Însă nu a fost de ajuns, probabil, pentru că Leonard Doroftei nici măcar nu le-a felicitat pentru performanţe. Campioana europeană Steluţa Duţă, liderul lotului, n-a mai suportat:

„Pe noi nu ne interesează cine conduce federaţia, vrem doar să fim respectate. Suntem total dezamăgite de atitudinea domnului preşedinte Doroftei şi de modul cum vorbeşte despre boxul feminin. Este o jignire faptul că nu ne apreciază. Noi am muncit să aducem rezultate pentru România şi pentru boxul românesc, iar dânsul ne tratează cu indiferenţă. Mie îmi este frică doar de Dumnezeu, aşa că voi spune ce gândesc. Dânsul zice că n-am boxat cum vrea el, dar cum să progresăm când nu ne asigură meciuri internaţionale? Suntem total dezamăgite, nu ştiu cum va mai avea curaj să dea ochii cu noi!”, a declarat sportiva despre situația în care se află în momentul de față.

Mai trebuie spus că la ultima ședință, Biroul federal i-a retras lui Leonard Doroftei toate atribuțiile de care beneficia, însă acesta a spus că nu va demisiona pentru că este un luptător.

Și lupta continuă.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!