Breitbart: „România și Bulgaria se folosesc de criza imigranților pentru a intra în zona Schengen”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 18 septembrie 2015

Luxembourg's village of SchengenBulgaria și România vor încerca să profite de criza imigranților din Europa pentru a căpăta acces la zona de liberă circulație Schengen, scriu jurnaliștii americani. Premierii ambelor țări au convenit asupra unei poziții comune într-o convorbire telefonică înainte de întâlnirea miniștrilor de interne din UE de marți.

Premierul socialist român, Victor Ponta, nu sprijină oficial cotele obligatorii de imigranți, însă a comentat favorabil cu privire la o abordare europeană comună a acestei chestiuni, scrie, într-un amplu comentariu, publicația americană Breitbart, citat de Ziare.com. Potrivit jurnaliștilor străini, Ponta leagă această susținere față de o poziție comună de solidaritatea pe care celelalte state membre ar trebui să o arate României și altor națiuni care sunt în prezent excluse din zona Schengen.

„Tocmai țările care ne cer să fim uniți în gestionarea refugiaților sunt țările care au continuat să amâne intrarea României în Schengen”, a declarat Ponta.

Săptămâna trecută, vicepremierul bulgar Meglena Kuneva arată că Bulgaria și România au poziții diferite față de cea a Grupului de la Vișegrad (Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia), care și-a exprimat opoziția față de cotele obligatorii. Aceste patru țări preferă să întărească controalele la granițele externe ale Uniunii Europene. Kuneva a arătat că „Schengen este tot atât de esențială în Europa precum Uniunea Economică și Monetară. Din acest motiv vrem ca Schengen să se dezvolte și să continue să reprezinte nu numai libertatea de mișcare, ci și securitatea și prestigiul politic al Europei”, scrie sursa citată.

„Pentru extinderea zonei Schengen este nevoie de unanimitatea statelor membre UE. Din nefericire pentru România și Bulgaria, Olanda s-a opus aderării acestor țări, în vreme ce alte țări, precum Germania, Franța și Finlanda și-au păstrat rezervele, în special în ceea ce privește problemele cu corupția la nivel înalt și sistemele de justiție. Kuneva a afirmat că opoziția celorlalte state membre s-a disipat, drept recunoaștere a progreselor înregistrate de Bulgaria și România în reformarea sistemelor de justiție și eradicarea corupției”, mai scrie Breitbart.

Potrivit publicației, Kuneva a arătat că aderarea României și Bulgariei la Schengen ar contribui la securitatea zonei, întrucât bazele de date ale polițiilor statelor ar deveni disponibile, ceea ce ar permite identificarea suspecților printre imigranții de la granițele lor.

Pe de altă parte, Cristian Ghinea, de la Centrul Român pentru Politici Europene, a pledat pentru precauție în această chestiune, devenit o „obsesie” pentru România. „România și Bulgaria pot deveni atrăgătoare pentru refugiați, ca țări de tranzit. Ar deschide o nouă rută dinspre Grecia spre centrul Europei”, explică acesta dezavantajul aderării în acest moment la Schengen.

Într-un moment în care alte țări, precum Germania, Austria și Ungaria, încearcă să își securizeze granițele, deschiderea unui nou front pentru migrație doar pentru a satisface mândria națională în România și Bulgaria este o solicitare dificilă, conchide sursa citată.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!