Breviar politic

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 22 octombrie 2015

Premierul Ponta, citat la Înalta Curte

Prim-ministrul Victor Ponta a fost citat pentru prima oară la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru data de 6 noiembrie, în dosarul Turceni Rovinari, în care a fost deja trimis în judecată. Potrivit Digi 24, toate persoanele implicate în dosar au fost chemate la ICCJ în aceeași zi. După ce instanța supremă va examina excepțiile pe care le-au depus părțile implicate, va decide dacă va începe judecarea dosarului, pe fond. În urmă cu mai mult de o lună, pe 17 septembrie, premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul Turceni-Rovinari, fiind acuzat de fals, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani. Faptele de care este acuzat șeful Executivului au fost comise în perioada în care era avocat.

Alături de Victor Ponta au mai fost trimiși în judecată senatorul PSD Dan Șova, aflat sub control judiciar, care este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri, evaziune fiscală și spălare de bani, Laurențiu Ciurel, la data comiterii faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, acuzat de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, Dumitru Cristea, la data comiterii faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, și Laurențiu Graure, fost director economic al Complexului Energetic Turceni, acuzați, de asemenea, de fapte conexe celor de corupție.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, printre altele, că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, inculpatul Victor Ponta, prin cabinetul său individual de avocatură, a obținut de la SCA „Șova și Asociații” suma de 181.439,98 lei, pentru presupuse activități în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.

Iohannis denunță mita electorală de la bugetul de stat

Președintele Klaus Iohannis susține că bugetul de stat nu trebuie să fie construit în urma unor calcule electorale sau interese partizane și face un apel pentru renunțarea la astfel de practici.

„Ne aflăm în perioada imediat premergătoare construirii bugetului. Îmi doresc ca el să fie rezultatul unei viziuni, al asumării unor obiective în interesul întregii societăți și al respectării angajamentelor luate de întreaga clasă politică, nu al unor calcule electoraliste sau interese partizane. Practica direcționării de resurse de la bugetul statului pentru a influența procesul electoral nu are ce căuta într-o democrație puternică. Renunțarea la un asemenea mod de lucru ar fi tocmai expresia unui comportament responsabil”, a afirmat Klaus Iohannis, luni, la un eveniment de celebrare a 800 de ani de la semnarea documentului Magna Carta.

La evenimentul de la BCU au participat și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, precum și președintele CCR, Augustin Zegrean.

Plagiatul, în Codul de Etică al PSD?

Președintele PSD, Liviu Dragnea, susține că ar putea fi inclusă în Codul de Etică al partidului și o prevedere privind plagiatul. „PSD nu e un partid de buzunar”, a declarat Dragnea, care a spus, marți seara, la Realitatea TV, că formațiunea pe care o conduce trebuie să scape de eticheta de partid al asistaților sociali. „Să explicăm foarte clar că nu a fost și nu este corectă caracterizarea PSD că este partidul asistaților sociali. E partidul progresului, dezvoltării, al creșterii economice. Pe lângă cei care au în România, sunt foarte mulți care nu au. Vorbim despre politica unei egalități de șanse, nu să dăm de pomană cuiva”, a spus Dragnea. Întrebat dacă plagiatul ar putea fi inclus în Codul de Etică al partidului, liderul social-democrat a menționat: „Asta e o idee foarte bună, îl prezentăm luni.”

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!