Breviar politic

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 27 noiembrie 2015

Dan Șova, bun pentru arestare

Senatorii juriști au dat aviz favorabil pentru reținerea și arestarea social-democratului Dan Șova. Hotărârea a fost adoptata cu 5 voturi pentru, 2 împotrivă și 3 abțineri. Procurorii anticorupție au cerut Senatului încuviințarea reținerii și arestării lui Dan Șova (PSD), care este cercetat penal într-un nou dosar deschis de DNA, în care Mihai Bălan, director general al CET Govora, este acuzat de abuz în serviciu fiind reținut pentru 24 de ore și propus pentru arestare preventivă. Astfel, DNA arată că procurorul-șef Laura Codruța Koveși „l-a sesizat pe procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ pentru a cere președintelui Senatului încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență”. Procurorii spun că Șova a pretins și a primit 100.000 de euro pentru a face trafic de influență pe lângă Mihai Bălan. Senatorul a fost adus cu mandat la sediul central al DNA, fiind însoțit de avocat.

Percheziții DNA la Ministerul Agriculturii

Procurorii DNA au efectuat percheziții la mai multe adrese, inclusiv Ministerul Agriculturii, într-un caz în care există suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție. Acestea sunt legate de modul de utilizare a fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene în perioada 2014-2015. „În cursul zilei de 25 noiembrie 2015, ca urmare a obținerii autorizațiilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 10 locații situate în municipiul București și județele Suceava și Iași, din care trei sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, se arată într-un comunicat DNA. Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Locuința înapoi la bancă, creditul anulat

Proiectul de lege care permite românilor cu credite imobiliare să predea locuința băncii și să scape de rate a fost adoptat de Camera Deputaților cu 233 de voturi pentru, un vot împotrivă și o abținere. Dacă nu va fi atacată la Curtea Constituțională, legea va fi trimisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis, care are două posibilități: fie să o trimită înapoi în Parlament, spre reexaminare, fie să își dea acordul în forma actuală, fără modificări.

Inițiatorul măsurii, deputatul PNL Daniel Zamfir, a declarat că proiectul vine în ajutorul celor 800.000 de familii care nu mai pot să-și plătească ratele la bancă pentru că salariile lor sunt mai mici decât erau când au contractat împrumutul. Anterior, Nicolae Cinteză, directorul diviziei de supraveghere de la Banca Națională a României, a susținut că nu este de acord cu această măsură, pentru că îi ajută pe cei care au luat credite imobiliare în scop speculativ și ar putea provoca falimentul unei bănci. Debitorii care vor vrea să beneficieze de această lege vor notifica banca de faptul că vor să renunțe la locuință, iar în 15 zile va fi trimisă darea în plată. Totul se va face la notar, iar instituția financiară nu are voie să refuze o astfel de cerere, potrivit lui Daniel Zamfir.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!