Breviar politic

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 29 iulie 2016

Ponta: plagiat

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor Diplomelor și Certificatelor Universitare a respins, cu 37 de voturi din 47, contestația fostului premier Victor Ponta la decizia de retragere a titlului de doctor, menținând raportul care constată plagiatul.

„Prin votul exprimat electronic, 37 de membri ai CNATDCU s-au pronunțat în favoarea menținerii raportului inițial în ceea ce privește sesizarea cu privire la lucrarea de doctorat a domnului Victor Ponta. Cu alte cuvinte, decizia finală CNATDCU – menține raportul care constată plagiatul și recomandă retragerea titlului de doctor”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei. Urmează ca hotărârea să ajungă la ministrul educației pentru a fi semnată.

Victor Ponta va putea contesta în instanță decizia de retragere a titlului de doctor.

 

Oprea: plagiat

Comisia de științe juridice a CNATDCU a stabilit, cu șase voturi din șapte, că fostul ministru Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea de doctorat susținută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității din București. Declarația îi aparține președintelui Comisiei, Mircea Dan Bob. Comisia de Științe juridice și-a însușit astfel, cu majoritate de voturi, raportul primit de la Comisia de lucru din Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

La rândul său, Gabriel Oprea scrie pe pagina sa de Facebook că nu știe nimic despre asta. „Aflu din presă că o comisie din CNATDCU ar fi stabilit că lucrarea de doctorat pe care am susținut-o în 2000 ar fi plagiat. Nu am mai multe informații decât cele date «pe surse» de anumiți jurnaliști. Prin urmare, nu am ce comentarii să fac în cazul acestui zvon. Deocamdată, singura informație validă și oficială este hotărârea din 2015 a Consiliului Național de Etică, în care scrie negru pe alb că «suspiciunile de plagiat nu se confirmă».

Pe baza acestui plagiat, Oprea a devenit profesor și coordonator de doctorate la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a SRI.

Tobă…?

Ministrul educației, Mircea Dumitru, consideră că ministrul de interne Petre Tobă ar trebui să plece dacă se dă un verdict de plagiat în cazul lui.

Dacă colegul său refuză să plece, Dumitru spune că va părăsi el Guvernul. „N-am avut o discuție despre acest lucru în mod direct, pentru că nu s-a pus această problemă atunci când mi-a oferit portofoliul, însă eu însumi am ridicat chestiunea și am spus că sunt foarte neliniștit, că sunt într-o poziție inconfortabilă să accept o astfel de poziție, foarte onorantă de altfel, atunci când există aceste suspiciuni foarte bine argumentate și credibile – cel puțin din ce am văzut în presă. Dar, dacă se dovedește că este vorba de plagiat, în măsura în care nu vor fi luate măsuri administrative și politice, eu mă retrag din acest guvern. Fără niciun fel de rezervă, i-am comunicat asta și domnului prim-ministru Cioloș”, a declarat Mircea Dumitru.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!