Breviar politic

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 19 iunie 2014

Isărescu, al cincilea mandat la BNR

 

Mugur Isărescu a fost avizat, luni, în unanimitate de comisiile reunite de Buget și Finanțe-Bănci din Parlament pentru un nou mandat de guvernator al Băncii Naționale a României (BNR). Acesta este al cincilea mandat al lui Isărescu la conducerea BNR și are o durată de cinci ani. Luni a fost avizată noua componență a Consiliului de Administrație (CA) al BNR.

În ceea ce privește obiectivele viitoare ale noului CA, guvernatorul consideră că 2019 pentru aderarea României la zona euro este o „țintă ambițioasă, dar încă fezabilă”. „Noi am salutat că am constatat faptul că există un consens politic în ceea ce privește adoptarea euro în 2019. Este o țintă ambițioasă, dar încă fezabilă. Trecerea la euro este un obiectiv economic al întregii țări”, a spus Isărescu.

De asemenea, comisiile de specialitate i-au avizat luni pe Florin Georgescu pentru poziția de prim-viceguvernator al BNR, precum și pe Bogdan Olteanu și Liviu Voinea pentru funcțiile de viceguvernatori, în timp ce candidatura actualului viceguvernator Cristian Popa a fost respinsă, relatează Mediafax.

Percheziții la Ministerul Sănătății și spitale din București

 

Procurorii DNA au efectuat, luni, 20 de percheziții în București, la sediile unor instituții publice și mai multe spitale. Potrivit Digi 24, printre spitalele vizate de perchezițiile procurorilor anticorupție s-au aflat Fundeni, Cantacuzino, Polizu și Pantelimon. Sunt căutate persoane vizate de fraude cu fonduri externe.

Conform unor surse citate de Adevărul, procurorii au mers la sediul Ministerului Sănătății încă de la primele ore ale dimineții, iar angajaților li s-a interzis să intre în birouri, astfel încât anchetatorii să poată ridica toate documentele de care au nevoie la dosar. „Este vorba de proiectul cu Banca Mondială, de dotare a maternităților, dar și despre achiziții privind dispozitivele medicale”, au declarat surse medicale, pentru cotidianul citat.

De asemenea, B1 TV relatează că procurorii ar fi descins și la una dintre direcțiile Ministerului Sănătății, mai exact la Direcția de implementare a proiectelor din fonduri externe, dar și la Departamentul de Achiziții, mai exact la Unitatea de Management a Proiectelor Băncii Mondiale, și la Departamentul de Dispozitive Medicale din cadrul Ministerului Sănătății. Mai mult, ancheta vizează și Asociația de Neonatologie și Clinica de neonatologie din cadrul Spitalului Cantacuzino, unde se caută documente referitoare la programul derulat cu bani de la Banca Mondială.

Procurorii anticorupție au confirmat, într-un comunicat DNA, că fac cercetări într-un dosar privind infracțiuni de corupție comise în perioada 2008-2011 de funcționari publici, „în cadrul unor proceduri de achiziție, prin programe finanțate din fonduri publice și din fonduri externe”. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, citate de Gândul.info, prejudiciul în acest dosar s-ar ridica la 7 milioane de euro, bani din contracte de achiziții de aparatură medicală.

Procurorii anticorupție beneficiază de sprijinul Oficiului de Lupta Antifraudă (OLAF) din cadrul Comisiei Europene, DLAF, precum și din partea ofițerilor SRI și a Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!