Breviar politic

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 26 iunie 2014

„Nu i-am dat mandat lui Ponta pentru CE”

Un alt subiect atins de președintele Băsescu luni, la Cotroceni, a fost legat de solicitarea premierului de a-i da mandat să reprezinte România în Consiliul European.

„Prim-ministrul mi-a solicitat mandat să participe la Consiliul European din 26-27 iunie. Astăzi (luni – 23.06) l-am anunțat că nu-i dau mandat de participare, voi participa eu, având în vedere obligațiile constituționale și tematica căreia cu certitudine îi voi face față mult mai bine. Am avut cu dânsul experiența când l-am trimis la Consiliul pe Energie și n-a putut susține Nabucco. Înțeleg că s-a plâns și la Parlament că nu i-am cerut mandat. Președintele nu are nevoie de mandat de la prim-ministru. Ceea ce am făcut întotdeauna a fost să iau punct de vedere din partea Guvernului.

Pe 19 iunie, Ministerului de Externe i-a fost adresată o scrisoare prin care se solicită punctul de vedere al Guvernului pe toată tematica Consiliului European. Dar mandatul Guvernului nu este imperativ pentru președinte. Ordinea de zi o cunosc foarte bine, însă ar fi trebuit respectată procedura internă. Dacă premierul vrea să schimbe procedurile, la Președinție există Departamentul de probleme europene.

Este și un motiv sentimental pentru care vreau să particip și nu i-am dat mandat dl Ponta. Acest motiv este legat de faptul că se semnează și Acordul de Asociere cu Rep. Moldova, iar în cei aproape 10 ani de mandat am muncit enorm ca R. Moldova să ajungă la acest moment. Deci, aș vrea să semnez acordul în numele statului român”, a conchis Traian Băsescu.

Borbely: „Demisia lui Traian Băsescu, inoportună”

O eventuală demisie a președintelui Traian Băsescu nu ar fi nici oportună și nici benefică, pentru că ar crea o instabilitate, afirmă vicepreședintele politic al UDMR, Laszlo Borbely. Membrii coaliției de guvernare au discutat luni despre inițierea unei acțiuni parlamentare, precum adoptarea unei Declarații a Parlamentului, pentru demisia președintelui Traian Băsescu, ca urmare a cazului în care este implicat fratele său, Mircea Băsescu. Laszlo Borbely crede că o eventuală demisie a lui Băsescu nu ar rezolva nimic.

„Eu cred că în acest moment, în care e vorba în primul rând de fratele președintelui, nu de el, chiar dacă evident face parte din familie și chiar dacă sunt unele suspiciuni, eventual, că ar fi știut o parte din acele acțiuni, nu s-a confirmat nimic, eu cred că aici vorbim politic, în acest moment, nu cred că ar fi benefică o demisie, ar crea o instabilitate sau chiar în momentul de față, ar trebui fiecare să se concentreze pe ceea ce urmează, alegeri prezidențiale”, a declarat Laszlo Borbely la RFI România. Întrebat dacă s-ar impune o nouă suspendare a președintelui Traian Băsescu, vicepreședintele politic al UDMR a răspuns că „nu e cazul”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!