Breviar politic

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 3 iulie 2014

Baconschi demisionează din PMP

Teodor Baconschi și-a depus, joia trecută, demisia din Partidul Mișcarea Populară, al cărui fondator este. Textul demisiei este prezentat și pe Facebook, ea fiindu-i adresată președintelui PMP, Elena Udrea, căruia Baconschi îi urează succes.

Prima reacție a venit din partea lui Adrian Papahagi, care și-a exprimat regretul cu privire la decizia luată de fostul ministru de externe. „Teodor Baconschi a demisionat azi din Partidul Mișcarea Populară. A fost membru fondator al partidului, iar organizația pe care a creat-o și a condus-o la sectorul 1 a obținut primul scor pe țară la alegerile europene. Este o înfrângere majoră pentru noul președinte, Elena Udrea, care a preferat să se înconjoare cu sicofanți fără anvergură și a marginalizat complet vocile critice din partid. Poate fi mulțumită: a scăpat de un odios intelectual cu doctorat la Paris (mai rezistă totuși vreo 3-4 în partid, însă nu se știe pentru câtă vreme). Teodor Baconschi va rămâne mereu prietenul meu. Este unul dintre cei mai fini eseiști și diplomați din România, un mare intelectual creștin, și mai presus de toate, un om cinstit. Îi înțeleg integral dezgustul pentru politică. Eu, fiind mai tânăr, mai rabd o vreme. Mă întreb, arghezian: «Dar, Doamne, până când?»”, a comentat Adrian Papahagi.

Aluziile sale fac trimitere la declarația făcută de Elena Udrea imediat ce i s-au adus reproșuri cu privire la deciziile pe care le ia în PMP. „Când avem ceva de spus, să ne spunem între noi, nu în public (…) PMP își dorește să fie un partid altfel, dar partid altfel nu înseamnă partidul celor cu doctorate la Sorbona, deși sunt bineveniți și ei”, a declarat Elena Udrea, cunoscut fiind că Papahagi și Baconschi și-au luat doctoratul la Sorbona.

DNA: „Ministrul justiției, implicat în cazul Duicu”

Ministrul justiției, Robert Cazanciuc, ar fi propus-o pe soția fostului șef al Poliției Mehedinți Ștefan Ponea, Elisabeta Ponea, pentru o funcție în cadrul DNA, se arată într-un referat al Direcției Naționale Anticorupție. În referatul DNA se arată că, pe 4 septembrie 2013, ministrul justiției a transmis Consiliului Superior al Magistraturii ca Elisabeta Ponea să fie numită în funcția de procuror-șef al Secției Judiciare a DNA, transmite Realitatea TV. DNA anunțase anterior că fostul șef al CJ Mehedinți Adrian Duicu ar fi discutat cu Ștefan Ponea despre obținerea unei funcții de conducere pentru soția acestuia, Elisabeta Ponea, judecătoare la Tribunalul Craiova. Fostul șef al CJ Mehedinți, Adrian Duicu, rămâne în arest preventiv. Magistrații de la Curtea de Apel București (CAB) au respins, luni, solicitarea acestuia de înlocuire a arestului preventiv cu controlul judiciar. Adrian Duicu este urmărit penal pentru trafic de influență și cumpărare de influență, instigare la dare de mită și furnizarea unor informații nedestinate publicării.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!