Breviar politic

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 6 februarie 2015

PE SCURT:

  • Adrian Sârbu, arestat preventiv
  • Dosarul Mediafax
  • Când va vorbi Iohannis în Parlament

Adrian Sârbu, arestat preventiv

Curtea de Apel București a decis, miercuri dimineață, ca Adrian Sârbu să fie arestat preventiv, acesta fiind acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani și instigare la delapidare în dosarul Mediafax. Decizia a fost luată după mai multe ore de dezbatere, la cererea Parchetului ICCJ. Avocata Liana Petrovici, acuzată de complicitate la spălare de bani în același dosar și reținută marți, va fi plasată sub control judiciar, tot ca urmare a deciziei magistraților de la Curtea de Apel. Adrian Sârbu a fost reținut, luni seară, pentru 24 de ore, el fiind ridicat de către anchetatori de la sediul Mediafax, unde tocmai avusese o scurtă discuție cu Marian Vanghelie.

Patronul Mediafax Group a spus că dosarul este fabricat la comanda lui Victor Ponta și Sebastian Ghiță: „Cazul Mediafax – Adrian Sârbu, fabricat la comanda lui Ponta – Ghiță și a camarilei lor, are drept scop distrugerea Mediafax, Gândul, Ziarul Financiar, instituții media pe care le-am construit în ultimii 25 de ani și pe care le-am menținut independente politic.” De asemenea, a menționat că acest caz este unul „tipic de terorism de stat asupra unor instituții media împinse spre lichidare sau vânzare către grupuri de interese politice, caz prezentat publicului drept o glorioasă acțiune anti-evaziune și spălare de bani.”

 

Dosarul Mediafax

În dosarul Mediafax, mai multe persoane, angajați ai companiei, au fost arestate la sfârșitul anului trecut. 30 de persoane sunt cercetate în acest dosar și 11 au fost arestate. Mai mulți angajați ai Mediafax au fost acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani. Procurorii au susținut că aceștia au creat un sistem de firme-fantomă, prin care au prejudiciat statul cu peste 3,7 milioane de euro, din taxe și impozite neplătite. Astfel, aceștia au creat și aplicat o schemă de sustragere de la plata taxelor și impozitelor, implicând constituirea unor societăți fantomă pe numele unor persoane lipsite de posibilități materiale, profitând tocmai de situația acestora, societăți ce au fost antrenate în circuitul comercial astfel alcătuit.

Procurorii mai susțineau că în acest fel compania era protejată, responsabilitatea plății taxelor și impozitelor fiind transferată în sarcina celorlalte societăți, împotriva cărora se declanșau măsurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor și executare silită a acestora, proceduri inutile, deoarece nu dețineau în patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate.

 

Când va vorbi Iohannis în Parlament

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că Birourile Permanente ale celor două camere au primit scrisoarea trimisă luni de şeful statului, în care acesta solicită să se adreseze Parlamentului, şi au stabilit data şi ora la care Klaus Iohannis va fi prezent în faţa senatorilor şi deputaţilor. Astfel, s-a decis că preşedintele îşi va prezenta mesajul luni, 9 februarie, la ora 16:00. Preşedintele Klaus Iohannis le-a adresat, luni, o scrisoare celor doi preşedinti ai camerelor parlamentare în care a solicitat să se adreseze Parlamentului.

„În conformitate cu prevederile art. 88 din Constituția României, republicată, doresc să adresez Parlamentului un mesaj. Vă propun ca data prezentării mesajului în ședință reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie data de 9 februarie 2015, ora 16:00”, se arată în scrisoarea trimisă lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, și lui Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!