Breviar politic

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 25 septembrie 2015

Se puteau înființa secții suplimentare în străinătate

În 18 noiembrie 2014, Parchetul General a anunțat deschiderea unui dosar în cauză, dosar care, la data de 4 decembrie 2014, a fost preluat de DNA, conform informațiilor apărute în mass-media. „Dosarul se află în lucru, este un dosar complex care vizează foarte multe persoane care au domiciliul în străinătate, sute de persoane. Avem nevoie de foarte multe informații din străinătate și de aceea nu cred c-o să îl putem finaliza într-o lună, două. Pot să vă spun însă că se lucrează la el”, a declarat procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi. Pe fondul nemulțumirii crescânde a românilor din diaspora cu privire la votul din noiembrie 2014, ancheta DNA are un rol esențial în demonstrarea culpabilității PSD, dar și a unor șefi de misiune din străinătate care au organizat procesul electoral astfel încât el să decurgă cât mai lent, pentru a sprijini candidatul PSD la președinție.

Corupție în familie la MAE

Procurorii DNA au dispus declanșarea acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de doi angajați ai Ambasadei României de la Roma, acuzați de abuz în serviciu și luare de mită.

Este vorba despre Nelu Bițică, șef birou administrativ la Accademia di Romania de la Roma (centru cultural aflat în gestiunea Ministerului Afacerilor Externe), și Gabriela Bițică, soţia acestuia. „În perioada octombrie 2012 – iulie 2013, inculpații Bițică Nelu și Bițică Gabriela, în calitate de angajați ai Ministerului Afacerilor Externe, au pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale sume de bani și un autoturism, reprezentând 10% din valoarea lucrărilor atribuite de Ambasadă către firma acestora și au primit efectiv de la aceștia suma de 13.300 de euro”. DNA susține că primirea sumei respective de bani s-a făcut la Roma, în mai multe etape, în perioada noiembrie 2012 – martie 2013, cu excepția sumei de 1.450 de euro pe care soții Bițică au primit-o la București printr-un intermediar.

Titus Corlățean, promovat în grad diplomatic

Fostul ministru de externe Titus Corlățean, care a demisionat în timpul scandalului declanșat după organizarea dezastruoasă a votului în diaspora la alegerile prezidențiale de anul trecut, a fost promovat în grad de către Ministerul de Externe la funcția de consilier diplomatic. Instituția argumentează promovarea în modul următor: „Domnul Titus Corlățean este angajat al MAE de la data de 12.09.1994, moment de la care a parcurs diverse trepte ale carierei diplomatice, conform prevederilor legale. Pe durata ocupării unor funcții de demnitate publică, raporturile de muncă ale domnului Corlățean cu MAE au fost suspendate, conform legislației în vigoare. În același timp, art. 66 din Statutul corpului diplomatic recunoaște vechimea în activitatea diplomatică pe durata suspendării raporturilor de muncă intervenite ca urmare a ocupării unei funcții de demnitate publică, deci inclusiv posibilitatea promovării în grad diplomatic.”

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!