Brexit, în evoluţie: Theresa May face primele mutări

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK la zi pe data 18 iulie 2016

uk-theresa may-prim-ministru

Săptămâna trecută, în doar câteva zile, Theresa May, fostul ministru de Interne britanic, a preluat şefia Partidului Conservator, a devenit prim-ministru al Marii Britanii în locul lui David Cameron şi a format un nou guvern. Ritmul schimbărilor provocate de Brexit pare, deodată, accelerat.

 

Theresa May, o „doamnă de fier”

Theresa May a declarat lunea trecută că Regatul va trebui să „negocieze cel mai bun acord” cu UE şi „un rol al ţării în lume”. Ea a ales, la începutul anului, să rămână fidelă premierului David Cameron şi să apere menţinerea în UE.

Dar a pledat mai departe pentru limitarea imigraţiei, temă favorită pentru partizanii pro-Brexit, ceea ce a făcut-o credibilă în ambele tabere. Jonglând abil între facţiunile pro şi anti-Brexit în cadrul partidului conservator, a sfârşit prin a se poziţiona ca fiind candidatul consensului.

Această femeie înaltă şi suplă, cu alură patriciană, şi-a făcut campanie mizând mai degrabă pe teme sociale, în încercarea de a-şi atenua imaginea de om rece.

La ministerul de Interne, pe care îl conduce din 2010, a menţinut o linie foarte fermă, fie că a fost vorba de infractori, imigranţi clandestini sau predicatori islamişti. Dacă i se reproşează lipsa de charismă, toată lumea îi recunoaşte autoritatea şi competenţa. Ea s-a arătat capabilă de o „determinare feroce”, potrivit Daily Telegraph, ceea ce i-a atras uneori supranumele de „noua Margaret Thatcher”. Dar aceasta pare mai apropiată de Angela Merkel, cancelarul german, cu care împărtăşeşte faptul că este fiica unui pastor, conservatoare, pragmatică, deschisă spre compromis şi nu are copii.

 

Guvernul format de Theresa May

David Cameron a părăsit miercurea trecută Downing Street numărul 10 și i-a înmânat oficial demisia Reginei Elisabeta a-II-a.

Theresa May, proaspătul lider al Partidului Conservator, a primit sarcina de a forma un nou guvern, aceasta declarând că misiunea sa este aceea de a construi o Mare Britanie mai bună.

Noul prim-ministru a anunţat și care sunt miniștrii ce vor forma noul guvern. Principalii miniştri, în rândurile următoare.

Noul ministru de finanţe (Chancelor of the Exchequer) este Philip Hammond, de 60 de ani, rolul său în executivul lui David Cameron fiind de şef al diplomaţiei. Hammond îi va succeda lui George Osborne, care a condus Ministerul de Finanţe începând din anul 2010.

Marea surpriză este desemnarea lui Boris Johnson, de 52 de ani, ca şi ministru de externe. Excentricul fost edil al capitalei britanice a fost unul dintre cei mai vocali lideri ai taberei care au susţinut ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Un rol deosebit de important îl va avea David Davis, de 67 de ani, numit de May ministru pentru ieşirea din UE. Davis este un fost secretar de stat pentru afaceri europene care a militat în favoarea Brexitului.

La Ministerul de Interne, Amber Rudd, de 52 de ani, îi ia locul Theresei May. Apoi, Michael Fallon, de 64 de ani, şi-a păstrat portofoliul, în timp ce Liam Fox, de 54 de ani, a devenit ministru pentru comerţul internaţional.

—————————————

„Dacă sunteţi unele dintre familiile care abia se descurcă, vreau să am grijă de dumneavoastră. Guvernul pe care îl conduc va face tot posibilul pentru a vă oferi mai mult control. Sub conducerea premierului David Cameron, economia s-a stabilizat, dar adevărata moştenire este dreptatea socială. David a condus un guvern al unei singure naţiuni; în acest spirit voi conduce și eu.”

Theresa May, noul premier al Marii Britanii

—————————————

 

Invocarea Articolului 50 se lasă aşteptată

Anterior, Theresa May declarase că nu are de gând să invoce Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona înainte de sfârşitul anului acesta, în pofida presiunilor venite din partea unor responsabili europeni ca guvernul de la Londra să facă acest lucru cât mai repede. May a reafirmat ideea imediat după numirea ei pe postul de prim-ministru.

Philip Hammond, proaspătul ministru de finanţe britanic, a spus şi el într-un interviu al postului de radio LBC că deocamdată nu s-a luat nici o decizie pe tema invocării Articolului 50.

„Avem acum actori cheie care vor fi implicaţi în acest proces de luare a deciziilor şi când premierul va termina de făcut numirile, sunt sigur că ne vom aşeza şi vom începe discuţiile despre strategia de negociere a Marii Britanii şi despre modul în care vom continua acest proces”, a spus el.

Hammond a spus totodată că decizia de a vota în favoarea Brexitului presupune ieşirea Marii Britanii de pe piaţa unică europeană, însă Londra va trebui să negocieze un nou acord în calitate de parteneri comerciali.

„Vom părăsi piaţa unică, ca rezultat al deciziei noastre de a ieşi din Uniunea Europeană”, a spus el.

—————————————

„Întrebarea este cum putem negocia cu UE nu în calitate de membri, ci în calitate de vecini apropiaţi şi de parteneri comerciali.”

Philip Hammond, noul ministru de finanţe britanic

—————————————

Cu câteva zile înainte, Hammond declara că, din momentul invocării Articolului 50, Brexitul ar putea dura şi şase ani, adică Marea Britanie va avea la dispoziţie doi ani pentru a negocia acordul de ieşire, după care va aștepta patru ani pentru ratificare, o perioadă incertă dacă vorbim de statutul Marii Britanii în această perioadă.

 

Parlamentarii vor discuta despre un nou referendum

Camera Comunelor din Parlamentul britanic va dezbate petiţia celor peste 4 milioane de cetăţeni care au cerut organizarea unui al doilea referendum pentru a decide dacă Marea Britanie iese sau nu din Uniunea Europeană.

Dezbaterea va avea loc însă abia luni, 5 septembrie, asta după ce Guvernul a respins cererile oamenilor pentru al doilea referendum: „33 de milioane de oameni şi-au exprimat decizia şi aceasta trebuie respectată. Trebuie să ne pregătim pentru a părăsi Uniunea Europeană”, a transmis Biroul de externe, prin intermediul unui comunicat.

Petiţia care a doborat recordul la semnaturi, fiind susţinută de peste 4 milioane de britanici, le cerea membrilor parlamentului să anuleze votul referendumului şi să organizeze un nou vot. O petiţie de pe site-ul Parlamentului trebuie să strângă cel puţin 100.000 de semnături pentru a fi analizată de către Comisia pentru Petiţii în vederea unei dezbateri parlamentare.

 

Urmează „schimbări profunde”

Miercuri seară, la sosirea la reşedinţa din Downing Street 10, Theresa May a declarat că Marea Britanie va trece prin „schimbări profunde” în urma referendumului, dar ea a promis că va menţine unitatea ţării şi se va preocupa în mod special de combaterea inegalităţilor sociale.

—————————————

„Odată ce părăsim Uniunea Europeană, ne vom construi un nou rol pozitiv în lume şi vom face din Marea Britanie o ţară ce are grijă nu doar de cei privilegiaţi, ci de fiecare dintre noi.”

Theresa May

—————————————

Ea a susţinut că Marea Britanie este pregătită pentru provocările generate de procesul separării de blocul comunitar şi s-a declarat încrezătoare că în final rezultatul acestui proces va fi „pozitiv”.

Theresa May a insistat că este o „unionistă”, subliniind cât de important va fi ca naţiunile ce alcătuiesc Regatul Unit (Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord) să rămână împreună.

 

David Davis, noul ministru pentru ieşirea din UE

Davis este unul dintre parlamentarii conservatori veterani şi susţinători ai ieşirii Marii Britanii din UE. El face parte din Parlamentul britanic din 1987, fiind fost ministru adjunct de externe. În 2005, David Davis a fost înfrânt de David Cameron în cursa pentru conducerea Partidului Conservator.

Într-un articol publicat în urmă cu două zile pe site-ul Conservative Home, Davis a scris că Marea Britanie ar trebui să aştepte până la activarea Articolul 50, care va declanșa procedurile privind ieșirea Marii Britanii din UE. Potrivit acestuia, guvernul britanic ar trebui să îşi stabilească mai întâi strategia de negociere şi să înceapă procesul oficial de ieşire din UE „înainte sau la începutul anului viitor”.

 

Boris Johnson, reintrodus în marea schemă

Boris Johnson, fostul edil al capitalei britanice, este considerat de mulţi răspunzător pentru viitoarea ieşire a Marii Britanii din UE. Era principalul favorit la conducerea Partidului Conservator şi, implicit, la preluarea postului de prim-ministru britanic, însă a ales să abandoneze cursa.

Prin numirea lui ca şi ministru al Afacerilor Externe Theresa May, comentează presa britanică, a încercat să formeze un nou guvern cât mai repede drept o soluţie pentru reunirea Partidului Conservator, dezbinat de luptele din timpul referendumului privind Brexitul.

 

Brexit. Dar nu şi în Scoţia

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a spus la Londra că doreşte să iniţieze o serie de discuţii cu noul premier britanic în următoarele zile şi că doreşte să reprezinte interesele Scoţiei. Deşi Marea Britanie în ansamblu a votat să părăsească Uniunea Europeană, fiecare district din Scoţia a votat rămânerea în blocul comunitar.

—————————————

„Sintagma Brexit înseamnă Brexit nu se aplică în cazul Scoţiei, pentru că ţara noastră a votat diferit în acest referendum. Ca premier, la fel cum Theresa May are un mandat, şi eu am o obligaţie să respect voinţa poporului scoţian şi să găsesc o cale să păstrez Scoţia în UE.”

Nicola Sturgeon, premierul Scoției

—————————————

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!