Brexit: Studenții români din străinătate îndeamnă la calm

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Educaţie şi învăţământ pe data 4 iulie 2016

uk-studentii-si-munca-1_1

Studenții români din străinătate se declară „profund dezamăgiți” de rezultatul referendumului din Marea Britanie privind apartenența la Uniunea Europeană și îndeamnă la „calm și cumpătare”.

„A fost o zi extrem de dificilă pentru viitorul Uniunii Europene și al Marii Britanii în contextul internațional. Ca orice acțiune de asemenea amploare, decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană va afecta direct și România, cât și comunitățile românești din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord și nu numai”, a transmis la o zi după referendum Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), într-un comunicat postat pe pagina sa de internet.

„Membrii Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) se declară profund dezamăgiți de deznodământul referendumului britanic din data de 23 iunie. Îndemnăm, de asemenea, la calm și cumpătare în așteptarea deciziilor din următoarele zile. Din păcate, există un val de incertitudine cu privire la durata acestui proces sau modalitatea în care acesta va avea loc. Cert este că urmează o perioadă plină de semne de întrebare cu privire la viitorul studenților, absolvenților și tinerilor profesioniști români din UK. Cu toate acestea, nu putem spera decât că se va găsi o soluție de compromis și că scenariile cele mai pozitive se vor adeveri”, a arată în comunicat.

Membrii LSRS reamintesc că pe termen scurt, în următorii 2-3 ani, nu vor exista schimbări majore:

—————————————

„De asemenea, există semnale concrete de continuitate pe termen lung al sistemului universitar și post-universitar britanic – unul dintre cele mai recunoscute și performante din lume. Astfel, statutul tinerilor români din Marea Britanie nu se va schimba prea curând, aceștia având în continuare acces liber și în aceleași condiții ca și până acum la oportunitățile educaționale și profesionale, iar orice încălcare a acestor libertăți va putea fi sancționată corespunzător.”

—————————————

 

Pe termen lung, lucrurile se vor complica

„Pe termen lung, lucrurile sunt într-adevăr mult mai complicate. Cu toate acestea, suntem încrezători în puterea comunității academice din Marea Britanie. În marea ei majoritate, această comunitate a militat pentru rămânerea în Uniunea Europeană și și-a exprimat cu fiecare ocazie suportul și interesul pentru studenții internaționali. Din interacțiunile voluntarilor LSRS UK cu elevi, profesori și angajați ai mediului universitar, această opinie este împărtășită de majoritatea covârșitoare. Acest fapt a fost făcut public printr-o luare de poziție a Uniunii Universităților britanice – Universities UK. Astfel, speranța noastră rămâne vie, iar eforturile noastre se vor concentra în continuare pe promovarea educației de calitate și informarea cu privire la oportunitățile de studiu din Marea Britanie”, au mai transmis studenții români din străinătate.

„Este într-adevăr un moment de cotitură pentru istoria recentă a Europei unite, însă cel mai important e să ne păstrăm calmul și raționamentul și să continuăm să ne implicăm activ în aceste comunități academice pentru a oferi o imagine pozitivă a românilor și a României prin exemple concrete de profesionalism, inteligență și corectitudine. Comunitatea studenților români din Marea Britanie trebuie să rămână unită și să continue să performeze la cel mai înalt nivel, așa cum a făcut-o întotdeauna. Puterea exemplului este cel mai eficient mod de a-ți susține punctul de vedere”, precizează de asemenea comunicatul.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!