Brexitul lovește în economia mondială

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 iulie 2016

uk_brexit10

FMI a redus estimările de creștere a economiei mondiale cu 0,1 puncte procentuale, la 3,1% în 2016 și 3,4% în 2017, din cauza votului britanicilor pentru ieșirea din Uniunea Europeană, avertizând că impactul s-ar putea agrava dacă încrederea investitorilor și companiilor va scădea, transmite Bloomberg.

În aprilie, Fondul anticipa un avans de 3,2% al economiei mondiale în acest an și de 3,5% în 2017, scrie News.ro.

FMI a publicat recent date revizuite, comparativ cu luna aprilie, referitoare la evoluția economiei mondiale. Noile previziuni se bazează pe eventualitatea că autoritățile britanice și cele europene vor încheia noi acorduri comerciale care să evite creșterea barierelor economice.

Dacă discuțiile vor eșua, Marea Britanie va intra în recesiune pentru că un număr mai mare de companii financiare își vor transfera activitățile în zona euro, iar consumul și investițiile se vor contracta peste așteptări, avertizează Fondul. Într-un scenariu pesimist, avansul economiei globale va încetini la 2,8% atât în 2016, cât și în 2017.

„Efectul real al Brexit se va desfășura treptat, adăugând elemente de incertitudini politice și economice care vor putea fi rezolvate doar pe parcursul multor luni”, afirmă economistul șef al FMI, Maurice Obsfeld.

Pentru economia britanică, Fondul anticipează o creștere de 1,7% în acest an, sub ritmul de 1,9% estimat în aprilie. Estimarea pentru 2017 a fost redusă cu 0,9 puncte procentuale, la 1,3%.

Fondul consideră că impactul Brexit se va concentra în economiile europene avansate, efectul urmând să nu se facă simțit în alte țări, inclusiv în SUA și China. FMI a reiterat estimarea din iunie pentru economia SUA, privind o creștere de 2,2% în acest an. În cazul zonei euro, instituția financiară anticipează o creștere de 1,6% în 2016, similară cu cea publicată la începutul acestei luni. În cazul Chinei, FMI a îmbunătățit prognoza cu 0,1 puncte, la un avans de 6,6% în 2016, notând că perspectiva s-a îmbunătățit datorită măsurilor de stimulare recente. Fondul a îmbunătățit perspectiva pentru Brazilia și Rusia, chiar dacă ambele economii se vor contracta în acest an.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!