Brigada militară comună: România, Bulgaria și Ucraina?

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 29 aprilie 2016

Planurile președintelui ucrainean Petro Poroșenko de a forma un corp militar comun cu două state NATO din Europa de Sud-Est, România și Bulgaria, amenință să fie dat peste cap de presiunea exercitată de parlamentul de la Sofia asupra președintelui Rosen Plevneliev, scrie presa de la București.

Conform Defense News, Poroșenko a anunțat că a purtat discuții oficiale cu liderii de stat din România și Bulgaria în vederea creării unei brigăzi militare comune cu forțele armate ale celor două state. Proiectul șefului de stat din Ucraina a fost discutat atât cu omologul său bulgar, în cadrul vizitei făcute de acesta pe 27 martie la Kiev, cât și cu Klaus Iohannis, în timpul vizitei făcute săptămâna trecută la București. Ucraina are un proiect similar inițiat în cooperare cu Polonia și Lituania, brigada militară Litpolukrbrig creată între cele trei state având 4.000 de soldați și cartierul general la Lublin (Polonia).

Pe flancul sudic însă, planurile Ucrainei sunt date peste cap de opoziția extremei stângi ABV din Bulgaria, care deține și un portofoliu de ministru în guvernul minoritar format la Sofia. Vicepreședintele partidului ABV, Rumen Petkov, a ieșit la rampă pentru a cere explicații amănunțite despre agenda discuțiilor președintelui Plevneliev cu omologul său ucrainean, anunță agenția Novinite.

Revolta politică stârnită de anunțul lui Poroșenko l-a făcut pe liderul statului bulgar să dea înapoi, anunțând că nu a deschis încă nicio discuție oficială cu Kievul și Bucureștiul pentru punerea în practică a unui proiect militar tripartit. „Orice aderare a țării la diverse organizații sau uniuni necesită o decizie luată în Parlament”, a comunicat instituția prezidențială de la Sofia.

În Europa Centrală și de Sud-Est, de teama unei agresiuni din partea Rusiei, mai multe state au ales să-și întărească poziția defensivă prin crearea unor formațiuni militare comune. Pe lângă brigada Litpolukrbrig, Cehia și Ungaria au deschis discuțiile privind crearea unui corp aerian comun, aviația militară a celor două state folosind aceleași avioane de vânătoare, Saab JAS-39 Gripen.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!